آفتابنیوز : به گزارش خبرگزاریها پیشنویس نهایی اتحادیه اروپا که در قالب قطعنامه جدید شورای امنیت به تصویب رسید کلیه کشورها را از فروش مواد و تجهیزاتی که میتواند در برنامه هستهای یا موشکی تهران کاربرد داشته باشد منع کرده است.
در یکی دیگر از بندهای قطعنامه نیز به این موضوع اشاره شده که دارایی سازمانها و افرادی که خارج از چهارچوب نظارتی IAEA در برنامه هستهای یا موشکی ایران مشارکت داشته باشند مشمول توقیف خواهد شد.
دیپلماتهای غربی به خبرنگاران گفتند که شرایط لازم برای تصویب قطعنامه در روز جمعه نیز مهیا بود ولی اصرار پرزیدنت پوتین برای مشاهده متن نهایی پیشنویس پیشنهادی تروئیکای اروپایی این موضوع را یک روز به تعویق انداخت.
شورای امنیت سازمان ملل در این قطعنامه بر اساس ماده 41 فصل هفتم منشور ملل متحد تاکید کرده است که ایران «باید» همه فعالیتهای مربوط به غنیسازی و بازفرآوری از جمله تحقیق و توسعه را به حالت تعلیق درآورد. «تعلیق همه پروژههای مربوط به آب سنگین از جمله ساخت رآكتور تحقیقاتی آب سنگین» نیز از دیگر درخواستهای شورای امنیت است که باید بیدرنگ و به گونهای که از سوی دیدبان هستهای سازمان ملل قابل تایید باشد، معلق شود.
در این قطعنامه همچنین تاکید شده؛ همه كشورها بایستی اقدامات لازم را برای جلوگیری از تهیه، فروش و انتقال مستقیم یا غیرمستقیم همه اقلام، مواد، تجهیزات، كالاها و فناوریهایی كه میتواند به برنامههای موشك بالستیك و هستهای ایران كمك كند از سرزمینهایشان انجام دهند.
شورای امنیت همچنین با هدف افزایش فشار بر تهران از «همه كشورها» خواسته است «سرمایهها و داراییهایی كه در سرزمینهایشان است و تحت مالكیت افراد یا نهادهای اعلام شده ایرانی قرار دارد» را مسدود كنند. همچنین از «همه كشورها» خواسته شده «در پذیرش دانشجویان خاص یا آموزش اتباع ایرانی در زمینه فعالیتهای حساس هستهای ایران و تولید سیستمهای پرتاب تسلیحات هستهای»خودداری کنند.
قطعنامه البته تاکید میکند كه «تعلیق غنیسازی اورانیوم، پردازش و فرآیندهای تحقیق و توسعه» و تایید آن توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی به یافتن راه حل دیپلماتیك كمك میكند. شورای امنیت همچنین از مدیر كل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواسته است در عرض 60 روز گزارش دهد «آیا ایران تعلیق كامل و پایدار همه فعالیتهایی كه در این قطعنامه ذكر شده را انجام داده» و «آیا به همه گامهای ضروری شناخته شده از سوی شورای حكام آژانس بینالمللی انرژی اتمی و دیگر ملاحظات این قطعنامه پایبند بوده است یا خیر؟»
شورای امنیت از همین زاویه وعده داده است؛ «به مجرد اینكه مشخص شد ایران به طور كامل به تعهدات خود بر اساس قطعنامههای مربوطه شورای امنیت پایبند بوده و به اقدامات لازم شناخته شده از سوی شورای حكام آژانس بینالمللی انرژی اتمی عمل كرده است، تحریمهای این قطعنامه به پایان میرسد».
شورای امنیت در غیر این صورت (در صورتی كه ایران به این قطعنامه پایبند نباشد) تهدید کرده است اقدامات مقتضی دیگری را بر اساس ماده 41 فصل هفتم منشور سازمان ملل انجام خواهد داد تا ایران را به پایبندی به این قطعنامه و ملزومات آژانس بینالمللی انرژی اتمی ترغیب كند» و تاكید کرده است «تصمیمات بعدی در صورتی كه اقدامات دیگری لازم باشد، گرفته میشود».
حذف ممنوعیت سفر مقامات {کلیک کنید}این قطعنامه در شرایطی تصویب شد که جرج بوش و ولادیمیر پوتین رهبران آمریکا و روسیه روز شنبه ساعتی قبل از تشکیل جلسه شورای امنیت درخصوص این موضوع تلفنی با یکدیگر مذاکره کردند. به گفته مقامات کاخ سفید رئیسجمهور روسیه با این نظر بوش که برای کنترل برنامه هستهای ایران باید اقدامی صورت گیرد موافقت داشته است.
آلخاندرو ولف نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل این قطعنامه را «خوب و گامی به جلو» توصیف کرد. این اظهار نظر در حالی مطرح میشود که ایالات متحده پیش از این همواره خواستار تصویب یک قطعنامه شدیداللحن علیه تهران بود.
هشدار ایران به تصویب قطعنامه{ کلیک کنید}
تصویب این قطعنامه پایانی بود بر دو ماه اختلاف نظر واشنگتن و شرکای اروپاییاش از یکسو و مسکو و پکن از سوی دیگر.