آفتابنیوز : وی با بیان اینکه برخی تفسیر میکنند «قطعنامه 1737 هم مانند قطعنامههایی که درباره اسرائیل صادر شده به بایگانی خواهد رفت» ادامه داد: استدلال آقایان این است که این قطعنامه در بند 41 فصل هفتم منشور ملل متحد جاگرفته که اگر چه لازم الاجراست، ولی به کارگیری زور را برای اعمال ارادههای بینالمللی غیرمجاز میشمرد. به ویژه آنکه بنا به تصریح قطعنامه هرگاه ایران شرایط مندرج در آن را بپذیرد کل تحریمها کانلمیکن خواهد شد.
شمس الواعظین در ادامه تحلیل خود از شرایط موجود، اتکای برخی افراد به اظهارات نماینده روسیه پیش از تصویب قطعنامه درباره مستثنی شدن اقدامات و تعاملات هستهای ایران – روسیه از شمول موارد تحریم را یادآور شد و گفت: «تحلیل آقایان این است که اگر کشوری درباره قطعنامههای بینالمللی مقاومت کند و آن را اجرا نکند جامعه جهانی به دشواری میتواند تصمیمات رادیکال بعدی را اتخاذ کند. در حالی که ایران این موضوع را در نظر نمیگیرد که اسرائیل با اتکا به آمریکا و حق وتوی این کشور به اجرای قطعنامهها تن در نمیدهد اما وضعیت کشوری در میان کشورهای اروپایی حتی در انزوا قرار دارد معلوم نیست به کجا میانجامد».
این تحلیلگر مسایل خاورمیانه واکنش رسمی تهران در خصوص راهاندازی 3000 سانتریفیوژ را، یکی از گزینههای پیش روی ایران دانست و افزود: «احتمالا مجلس نیز موضوع باقیماندن ایران در NPT را بررسی میکند. شاید نه برای اجرا و تصویب، بلکه برای ارسال پیامهای تهدیدآمیز به غرب و تحریمکنندگان. گام بعدی ایران به نظر من این است که کل حوزه مناقشه و چالش را از برنامه اتمی به حوزههای دیگر و شعاع امنیتی حوزه منافع آمریکا در خاورمیانه منتقل میکند تا ایالات متحده را وادار به تجدیدنظر و نشستن پای میز مذاکره با ایران نماید».
شمسالواعظین تاکید کرد «در عین حال بازیگر مقابل هم بیکار نمینشیند و ممکن است پیش از فرصت 60 روزه خواهان تشکیل نشست شورای امنیت و تشدید و تقویت تحریمها شود».
وی با بیان اینکه ایران باید به زودی بتواند برنامه هستهای مسالمتآمیز خود را به نقطه غیرقابل بازگشت برساند تا تصمیمگیری در مورد عقبنشینی از آن برای هر یک از طرفها دشوار باشد و در نتیجه آغاز مجدد مذاکرات را هموار کند اضافه کرد: «در صورتی که ایران فراتر از حدود اعلام شدهاش، تصمیمی در پرونده هستهای داشته باشد باید از سیاست «ابهام آفرینی استراتژیک» استفاده کند».
شمسالواعظین در پایان با اظهار نگرانی از برخی اظهارنظرهای ناپخته و خارج از چارچوب منافع ملی که به تشدید بحران و تسریع اجرای سناریوهای بدبینانه غرب علیه ایران کمک میکند افزود: «افراد درگیر در پرونده هستهای باید از هرگونه اظهار نظر نسنجیده، ناپخته، غیرحساب شده و غیرمرتبط با چشماندازهای سازنده و نحوه مدیریت ایجاد شکاف در صحنه بینالمللی در پروسه بحران به شدت خودداری کنند».