آفتابنیوز : انتشار تصاویری از دیدار چندی پیش آیت الله «سیدموسی شبیری زنجانی» با شخصیت هایی چون آقایان «سیدمحمد خاتمی»، «سیدمحمد موسوی خوئینی ها»،«غلامحسین کرباسچی»، «عبدالله نوری»، «عبدالمجید معادیخواه» و ... واکنش آیت الله «محمد یزدی» رییس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم را به دنبال داشت. رییس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در نامه ای سرگشاده خطاب به این مرجع نوشت: پیرو انتشار تصاویری در فضای مجازی از حضرتعالی در کنار برخی افراد مساله دار که برای نظام جمهوری اسلامی و مقام معظم رهبری«دام ظله العالی» احترامی قائل نیستند؛ بدین وسیله به عرض میرساند، این موضوع ناراحتی و تعجب مقلدین و حوزویان را در پی داشته است.
انتشار نامه سرگشاده آیت الله یزدی خطاب به آیت الله شبیری زنجانی در اعتراض به دیدار این مرجع دینی با شخصیت های ذکر شده، بازخوردهای مختلف و متفاوتی را برانگیخت اما بیشتر دیدگاه سویه ای انتقادی نسبت به نامه منتشر شده را برانگیخت.
نخستین ادله ای که در زمینه نقد نامه به ذهن متبادر می شود جایگاه فقاهتی و شانیت اجتهادی است. بر این اساس نکته عجیب این که چگونه مرجع تقلیدی مورد انتقاد تند و گزنده قرار می گیرد، به ویژه آن که در بخشی از نامه از وی خواسته می شود که ترتیبی اتخاذ نماید که این گونه مسائل دیگر تکرار نگردد.
آن چه مایه تعجب و حیرت است، لحن دستوری و ادبیات بی سابقه ای است که کمتر مشاهده شده بود. تا جایی که با خواندن متن چنین احساس می شود که یک مقام بالاتر اداری به فردی پایین تر از خود نامه نوشته است.
پرسشی که مطرح می شود این است که آیت الله شبیری زنجانی به عنوان مرجع دینی بارها با افراد مختلفی دیدار داشته است و آن نیز برخاسته از جایگاه مرجعیت وی بوده است. حال چگونه می توان وی را برای دیداری که باشاگردان قدیمی خودش داشته مورد طعن قرار داد.
به نظر می رسد نامه نگاشته شده، برخوردی از دریچه سیاست نسبت به دیدار این مرجع بوده است. این نگاه و کم توجهی به اثرات مخرب به رویه تبدیل شدن چنین رویکردی امری است که نمی توان از آن چشم پوشید. نکته دیگر این که مگر این دیدار اهداف سیاسی را دنبال می کرده که با آن سیاسی برخورد شود.
مرجعیت همواره در طول تاریخ پشتوانه هویت شیعی بوده است و نمی توان تنها به بهانه این که دیداری رخ داده، برخورد دور از انتظاری را شاهد بود.
از طرفی دیگر اگر این دیدار دارای ایراد و مساله بوده است چرا باید در قالب نوشتن نامه ای سرگشاده به آن پرداخته شود که آسیب های بسیاری را ایجاد نماید. بهتر آن بود که اگر خواستی برای بیان نکته هایی بود در قالب دیدار حضوری یا به صورت غیرعلنی مطرح می شد تا جامعه را دچار تشویش فکری نسازد.
در بررسی جریان های فکری حوزه می توان تقسیم بندی هایی را لحاظ کرد. با این حال آیتالله شبیری زنجانی در میان حوزویان از شخصیتهایی هستند که چهره ایشان بیشتر فقاهتی است و بیشتر پژوهش و تحقیق در کارنامه آیتالله شبیری زنجانی میدرخشد تا این که چهره ای سیاسی باشد. از این رو نمی توان دیدار وی را در راستای رویکرد سیاسی مورد لحاظ قرار داد.
توجه به این مساله ضروری است که اظهاراتی چنین زمینه های سوء استفاده مغرضان ودشمنان نظام را فراهم می سازد تا بر چهره ی وحدت ملی و اسلامی پنجه بکشند. در واقع چنین رخدادهایی خوراک خبری رسانه های بیگانه را تامین می کند و آنها با پی گرفتن خط سیری وحدت ستیزانه و برجسته سازی آن بر طبل تفرقه و شکاف می کوبند.
بنابر این با توجه به این که کشور در چند جبهه دچار مشکلاتی است، به نظر می رسد نگارش چنین نامه ای هر چند بر سر دلسوزی و رعایت شئون مرجعیت باشد، جز آن که بر مشکلات بیافزاید باری را از دوش کشور بر نمی دارد.
منبع: خبرگزاری ایرنا