کد خبر: ۵۵۴۸۳
تاریخ انتشار : ۰۶ دی ۱۳۸۵ - ۲۱:۳۲

قطعنامه تحریم ایران؛ فرصتی برای آمریکا و اروپا

آفتاب‌‌نیوز : این روزنامه آمریکایی نوشت: قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل ممکن است نتواند مانع ادامه برنامه هسته‌ای ایران شود اما یک چیز را تضمین می‌کند و آن این است که ایران نقطه تمرکز دیپلماسی بین‌المللی در سال 2007 باقی خواهد ماند. 

برخی کارشناسان معتقدند حتی تحریم‌های جزئی، سکویی برای آمریکا و اروپا فراهم می‌کند تا در قالب اقدامات جداگانه برنامه هسته‌ای ایران را قبل از آنکه موفق به ساخت بمب اتم شود متوقف کنند. 

«لی‌ فینستین» از شورای روابط خارجی گفت: تحریم‌های تصویب شده در این قطعنامه ممکن است تاثیر زیادی نداشته باشند و هیچ‌کس انتظار ندارد ایران کار غنی‌سازی را فورا متوقف کند. اما فرصتی برای آمریکا و اروپا است تا رهبری مقابله با ایران را در دست بگیرند و تحریم‌های وسیع‌تری را خارج از چارچوب شورای امنیت علیه ایران وضع کنند. 

بنا به نوشته این روزنامه اظهارات وزیر خزانه‌داری آمریکا مبنی بر افزایش محدودیت‌های مالی علیه کشورهایی که با ایران روابط تجاری دارند در همین راستا صورت گرفته است. آمریکا معتقد است این اقدام بر کره‌شمالی تاثیر داشته و می‌تواند در بازگرداندن ایران به مذاکرات هسته‌ای موثر باشد. 

برخی رهبران و کارشناسان غربی این قطعنامه را یک گام دیپلماتیک مهم می‌دانند که توانسته وحدت جامعه جهانی در مقابل برنامه هسته‌ای ایران را نشان دهد.
الکس واتانکا گفت: از نظر آمریکا و اروپا این قطعنامه به خاطر حضور روسیه و چین می‌تواند بسیار امیدوار کننده باشد و بعلاوه این پیام روشن را برای ایران دارد که جامعه جهانی اجازه ادامه راه را به آن نخواهد داد. 

البته دیدگاه‌های منتقدی نیز وجود دارند که معتقدند این قطعنامه می‌تواند امکان مذاکره با ایران را از بین ببرد و شرایط را به سمتی حرکت دهد که آمریکا برای اقدامات بیشتر علیه ایران از جمله بلوکه کردن دریایی بنادر ایرانی و یا بمباران تاسیسات هسته‌ای آنها متعهد شود. 

هنری لوکولسکی از مرکز آموزش سیاست عدم تکثیر گفت: آنها قطعنامه‌ای را به اتفاق آرا به تصویب رساندند اما به چه قیمتی؟ وی افزود: چیزهای زیادی از این قطعنامه حذف شده و مهلت 60 روزه آن می‌تواند سودمندی قطعنامه را با تردید روبرو کند.
نیروگاه اتمی بوشهر که اکثر کشورها با ساخت آن در ایران مخالف بودند از جمله موارد حذف شده است. به اعتقاد سوکولسکی در چنین شرایطی جامعه جهانی فقط می‌تواند منتظر پاسخ ایران باقی بماند اما اگر ایران با عمل به وعده‌هایش غنی‌سازی را ادامه دهد، زمان اقدام یک جانبه آمریکا نزدیکتر می‌شود. 

وی افزود: پس از این قطعنامه اتخاذ مواضع سخت‌تر از لحاظ دیپلماتیک غیر ممکن و دشوارتر می‌شود. چون چین و روسیه روشن کرده‌اند که با اعمال تحریم‌های وسیع علیه ایران موافقت نخواهند کرد و این مساله عملا دیگران را تحت فشار قرار می‌دهد و ممکن است آمریکا به اقدامی متوسل شود که اکثر مردم خواستار دوری از آن هستند. 

سوکولسکی با وجود مستثنی شدن نیروگاه بوشهر از تحریم‌های شورای امنیت ادعا می‌کند این مساله می‌تواند ایران را به ساخت بمب اتم نزدیک‌تر کند. وی در این زمینه گفت: اگر ایرانی‌ها قادر باشند به طور مخفیانه در نیروگاه بوشهر اورانیوم غنی شده با درصد بالا تولید کنند ظرف چند هفته قادر به ساخت بمب خواهند بود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین