کد خبر: ۵۵۴۹۶
تاریخ انتشار : ۰۶ دی ۱۳۸۵ - ۱۹:۰۷
جرالد فورد درگذشت

مرگ پیر ترین رئیس‌جمهور آمریکا

آفتاب‌‌نیوز : فورد طی سالهای سال های 1974 تا 1976 عهده‌دار رهبری دیرینه‌ترین دموکراسی جهان بود. وی پس از آنکه «اسپايرو اگنيو» معاون ريچارد نيکسون در سال 1973 از سمت خود کناره‌گیری کرد به این سمت منصوب شد.
سال بعد و پس از آنکه ريچارد نيکسون به دليل درگيری در ماجرای واترگيت ناگزير از مقام خود کناره گرفت، جرالد فورد رييس جمهور آمريکا شد و در اين مقام، نيکسون را از پيگرد قانونی به دليل ارتباط با اين رسوايی معاف کرد.
 وی در اولين سخنرانی خود پس از برکناری نيکسون گفت: «مردم آمريکا! کابوس ملی ما ديگر به پايان رسيد. قانون اساسی ما همچنان پابرجاست، جمهوری بزرگ ما، دولت قانون است نه دولت اشخاص.»

وی تنها رييس جمهوری ايالات متحده است که بدون پيروزی در انتخابات به اين مقام رسيد و پس از دو سال خدمت در اين سمت، در انتخابات شکست خورد و جای خود را به جيمی کارتر داد.

زندگی شخصی و سیاسی جرالد فورد
جرالد فورد در ايالت اوماها متولد شد. وی در هنگام تولد لزلی لينچ کينگ نام گذاری شده بود اما پس جدايی والدين و ازدواج مادرش با شخصی به نام جرالد فورد، نام پدرخوانده بروی گذاشته شد. 
در دوره دانشجويی از بازيکنان موفق تيم فوتبال دانشگاه ميشيگان بود اما با وجود دريافت پيشنهادهايی برای فعاليت به عنوان يک فوتباليست حرفه‌ای، ترجيح داد تحصيلات خود را در رشته حقوق در دانشگاه ييل ادامه دهد.
 
فورد در سال 1948 به عنوان عضو مجلس نمايندگان از حزب جمهوريخواه به کنگره راه يافت و در همان سال با اليزابت آن بلومر، مانکن سابق که پيشتر از همسرش جدا شده بود ازدواج کرد. وی در سال 1965 به عنوان رهبر فراکسيون حزب جمهوريخواه در مجلس نمايندگان انتخاب شد اما تا انتصاب به سمت معاون رياست جمهوری در سال 1973، به عنوان يک سياستمدار شهرت چندانی نداشت.

جرالد فورد پس از تصدی مقام رياست جمهوری، ريچارد نيکسون را مشمول عفو قرار داد ودر يک سخنرانی عمومی اعلام کرد که به عنوان رييس جمهور و بر اساس ماده دوم از بخش دوم قانون اساسی آمريکا، ريچارد نيکسون را از هر آن چه در طول سال های ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۴ عليه ايالات متحده انجام داده است تبرئه می کند.
گرچه کناره گيری ريچارد نيکسون و تصدی سمت رياست جمهوری توسط فورد با استقبال مردم آمريکا مواجه شده بود، اما اقدام وی در عفو آقای نيکسون ناخرسندی بسياری از آمريکاييان را در پی داشت و عملا سبب شد تا وی در انتخابات سال ۱۹۷۶ از رقيب دموکرات خود شکست بخورد.

فورد در صحنه بين الملی عملا سياست ریچارد نيکسون در عادی سازی روابط با اتحاد جماهیر شوروی را ادامه داد. وی از طریق امضاء معاهده هلسینکی با لئونيد برژنف رهبر شوروی، گام مهمی برای تنش‌زدایی بین دو ابرقدرت، محدودکردن سلاح‌های استراتژیک و متقاعد کردن امپراتوری سرخ‌ها به رعایت استانداردهای اولیه حقوق بشر برداشت.

از جمله اقدامات ديگر وی در مقام رياست جمهوری عفو عمومی هزاران تن از جوانان آمريکايی بود که در جريان جنگ ويتنام از اجرای دستور احضار به ارتش خودداری ورزيده يا متهم به ترک خدمت بودند.

جرالد فورد در انتخابات رياست جمهوری سال 1976 به عنوان نامزد حزب جمهوريخواه وارد مبارزات انتخاباتی شد. اما دشواری های اقتصادی اواسط دهه 1970 از جمله بيکاری و تورم و کمبود سوخت و مقاومت اکثريت دموکرات کنگره در برابر تصويب و اجرای تعدادی از لوايح عمده رياست جمهوری باعث رويگردانی رای دهندگان از حزب جمهوريخواه شده بود. در اين انتخابات وی از جيمی کارتر، نامزد حزب دموکرات، شکست خورد.

وی پس از شکست در این انتخابات دنیای سیاست را ترک کرد و پس از آن تا پایان زندگی در خانه و مزرعه شخصی‌اش در جنوب کالیفرنیا زندگی کرد. از آقای فورد چهار فرزند و تعدادی نوه و نتيجه برجای مانده است.

در پی انتشار خبر مرگ جرالد فورد، جرج بوش در پیام تسلیتی به همین مناسبت نوشت:‌ «از شنیدن خبر درگذشت  فورد بسیار غمگین شدم.
جرالد فورد یک آمریکایی بزرگ بود، مردی که سالهای بسیاری از عمرش را صرف خدمت صادقانه به سرزمین‌ما کرد. در نهم آگوست 1974 پس از یک دوره طولانی از حضور پرثمر در کنگره و کاخ سفید  درست زمانی که مردم ما در آستانه یک چنددستگی ملی فاجعه‌آمیز بودند وظیفه ریاست‌جمهوری را پذیرفت.
 به لطف صداقت و امانتداری، وظیفه‌شناسی فوق‌العاده و نیز روح مهربان و آرام او، کشور ما توانست اعتماد به نفس از دست رفته خودرا بازیابد.
مردم آمریکا همواره ازخودگذشتگی و شیوه مدیریت تحسین‌برانگیز او را ستایش خواهند کرد. هرچند ما به‌خاطر از دست دادن چنین رهبر ارزشمندی عزادار می‌شویم، ولی رئیس‌جمهور سی‌و‌هشتم آمریکا همواره جای ویژه‌ای در قلب و حافظه ملی ما خواهد داشت.
به نمایندگی از سوی تمام مردم آمریکا، من و لورا عمیق‌ترین مراتب تسلیت خود را به بتی فورد و تمام اعضای این خانواده تقدیم می‌کنیم.»
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین