آفتابنیوز : علی عابدینی در حاشیه هفتمین کارگاه بینالمللی گرد و خاک که امروز (۱۹ آبان ماه) در اهواز برگزار شد، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: وظایف سازمان هواشناسی پایش، پیشبینی و هشدار گرد و خاک است که باید این کار را با استفاده از اطلاعات ایستگاههای سنجش گرد و خاک سازمان هواشناسی و حفاظت محیط زیست انجام دهیم که پس از تجمیع دادهها، اطلاعات پایش و به پیشبینی تبدیل میشوند.
وی افزود: سازمان هواشناسی با تلفیق این اطلاعات سعی کرده است تا گرد و خاک را چند روز قبل از وقوع پیشبینی کند. با پیشبینی وزش باد و میزان رطوبت خاک این امکان فراهم شده است تا بتوانیم چند روز قبل احتمال برخاستن گرد و خاک را پیشبینی کنیم و به مردم اطلاع دهیم.
معاون توسعه و پیشبینی سازمان هواشناسی کشور با اشاره به روند فعالیت جریانهای همرفتی گفت: پیشبینی جریانهای همرفتی مقداری پیچیده است زیرا طوفانهای گرد و خاک لحظه ای هستند و ممکن است دقیق پیشبینی نشوند. ممکن است باران ببارد و حتی اگر سرعت طوفان بالا باشد گرد و خاک رخ ندهد اما اگر بارش رخ ندهد طوفان به شدت زیاد میشود و موجب بالا رفتن غلظت گرد و خاک میشود.
عابدینی با اشاره به خطاهای پیشبینی هواشناسی تصریح کرد: خطاهای پیشبینی هواشناسی طبیعی است و در همه جای دنیا رخ میدهند. البته خطای پیشبینی کوتاه مدت کمتر است و حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد پیشبینیها صحت دارند اما پیشبینیهای فصلی ۷۰ درصد خطا دارند. بیشتر خطاهای پیشبینی به جریانهای همرفتی مربوط میشوند.
وی با اشاره به برنامههای سازمان هواشناسی کشور در خصوص خرید دستگاههای جدید، تصریح کرد: امسال تامین تعدادی دستگاه سنجش گرد و خاک در برنامه است. همچنین ایستگاههای هواشناسی تجهیز و رادار ایستگاههای هواشناسی به روز می شوند.
وی افزود: تعداد رادارهای هواشناسی در کل کشور کم هستند و در نیمه شرقی کشور رادار وجود ندارد. در خوزستان یک رادار هواشناسی وجود دارد که کفایت نمیکند و شمال استان را پوشش نمیدهد. اولین رادار هواشناسی کشور حدود اوایل سال ۸۰ در اهواز راهاندازی شد که امسال به روز رسانی میشود.
عابدینی گفت: بودجه امسال برای ادارهکل هواشناسی خوزستان ۱۰ میلیارد تومان است که این بودجه برای تامین دستگاههای سنجش و پیشبینی گرد و خاک است.
معاون توسعه و پیشبینی سازمان هواشناسی کشور در خصوص میزان تاثیر گرد و خاک بر کاهش بارندگی، گفت: تاکنون مطالعهای در خصوص کاهش بارندگی بر اثر گرد و خاک انجام نشده است اما به نظر میرسد گرد و خاک موجب کاهش بارندگی میشود زیرا هنگامی که بارندگی همراه با گرد و خاک بود پیشبینیهای بارندگی مورد انتظار، رخ ندادهاند. در این زمینه نیاز به یک مطالعه علمی است تا تاثیر گرد و خاک بر بارندگی مشخص شود و این موضوع جزو اولویت های سازمان هواشناسی است.
ایسنا