کد خبر: ۵۵۶۴۶۵
تاریخ انتشار : ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - ۱۶:۴۶

چاقی از عوامل مهم بروز دیابت

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل چاقی را به عنوان یکی از عوامل مهم بروز دیابت دانست.
آفتاب‌‌نیوز :
علی مفتاح گفت: دیابت یک نوع اختلال متابولیک و سوخت و سازی در بدن است که به واسطه آن توانایی تولید انسولین در بدن از بین می‌رود یا برعکس مقاومت در برابر آن در بدن ایجاد می‌شود در نتیجه انسولین تولیدی نمی‌تواند عملکرد نرمال خود را انجام دهد.

وی با بیان اینکه نقش اصلی انسولین، پایین آوردن قند خون است، تصریح کرد: در دیابت نوع یک (معمولا ابتلا قبل 30 سالگی)، تخریب سلول‌های بتا در پانکراس منجر به اختلال در تولید انسولین می‌شود و در نوع دوم (سن ابتلا معمولا بالای 30 سال) بدن نسبت به انسولین مقاومت دارد و در ادامه آن نیز اختلال ترشح انسولین به وجود می‌آید.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل با اشاره به اینکه در دیابت نوع دوم علاوه بر نقش عوامل ژنتیکی، تغذیه نامناسب، چاقی و کم‌تحرکی نقش مهمی در ابتلای فرد دارند، تصریح کرد:  اگر افزایش قند در بلندمدت در بدن وجود داشته باشد، سبب از بین رفتن رگ‌های بسیار ریز در بدن می‌شود که می‌تواند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب را درگیر کند.

مفتاح با بیان اینکه دیابت با افزایش ریسک بیماری‌های قلبی عروقی ارتباط مستقیمی دارد، گفت: غربالگری و تشخیص زودرس این بیماری در افراد با ریسک بالا می‌تواند در پیشگیری از این عوارض موثر باشد.

وی با اشاره به اینکه تشخیص و غربالگری دیابت با انجام آزمایش قند خون میسر است، ادامه داد: در مراحل ابتدایی ممکن است دیابت بدون علامت باشد؛ بسیاری از بیماران به‌طور اتفاقی در یک آزمایش یا در حین غربالگری شناسایی می‌شوند.

مفتاح یادآور شد: کودکانی که دچار دیابت نوع یک است معمولاً علایم بیماری آنها ناگهانی بارز می‌شود و این افراد احتمالا چاق نبوده‌اند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل با اشاره به اینکه در بزرگسالان علائم مبتلا به دیابت نوع دوم معمولا تدریجی‌تر بارز می‌شوند، گفت: بسیاری از بیماران در هنگام تشخیص بیماری چندین سال دیابت داشته و حتی دچار عوارض دیابت شده‌اند.

وی، ورزش منظم و روزانه را از عوامل بسیار موثر در تنظیم خون دانست و بیان کرد: ورزش هایی چون شنا، بلندکردن وزنه، ایروبیک، پیاده روی تند، دوچرخه سواری و دویدن به طور روزانه می‌تواند علاوه بر تنظیم و کنترل قندخون به کاهش وزن و حفظ سلامتی کمک کند.

وی با اشاره به اینکه چاقی یکی از عوامل مهم بروز دیابت است، گفت: ورزش کردن روشی موثر و کاربردی برای کمک به کنترل بهتر وزن بدن است به طوری که ورزش باعث بهبود کارآیی و موجب پایین آمدن فشار خون، قند و کلسترول بد خون و در عین حال به تقویت عضلات و بهبود عملکرد آنها کمک میکند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل یادآور شد: مصرف کنترل شده کربوهیدرات (سیب زمینی، نان و برنج) می‌تواند کمک شایانی به کاهش و کنترل سطح قند خون کند، زیرا کربوهیدرات در بدن به قند (عمدتا گلوکز) تبدیل شده و پس از آن انسولین قند را به داخل سلول ها راهنمایی می کند و اگر میزان مصرف کربوهیدرات در افراد دیابتی زیاد باشد، با افزایش قند خون با مشکلات زیادی مواجه می‌شوند.

وی تصریح کرد: افرادی که با مشکل دیابت دست و پنجه نرم می‌کنند، می‌توانند با دریافت بیشتر فیبر غذایی (سبزیجات، میوه و حبوبات)، کنترل عوامل مداخله گر(کنترل مصرف کالری)، انتخاب مواد غذایی با شاخصه گلیسمی پایین، کنترل استرس، نظارت به موقع به قندخون، خواب باکیفیت و کافی، قندخون خود را کنترل و تنظیم کنند.

منبع: ایسنا
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین