آفتابنیوز : با پیشرفت فوتبال ایران و راهاندازی لیگ برتر، فوتبال باشگاهی نیز دچار تغییرات گستردهای شد و آرامآرام به سویی رفت تا از حالت دو قطبی خارج شود. اولین جام برتر را پرسپولیس در رقابتی نزدیک و شانه به شانه از استقلال ربود و جام را بالای سر برد، ولی بعد از آن تیمهایی دیگر وارد عرصه رقابت شدند و فوتبال دو قطبی شکسته شد.
پاس، فولاد خوزستان و سپاهان عناوین قهرمانی لیگ برتر را به دست آوردند و استقلال و پرسپولیس حتی در کورس نیز قرار نمیگرفتند.
خیلیها عنوان میکردند دو قطب استقلال و پرسپولیس ضعیف شدهاند ولی این موضوع و این تفکر چندان نمیتواند درست باشد چون در کنار تمام مسائلی که عنوان میشد تیمهای دیگر نیز رشد قابل توجه و محسوسی داشتهاند.
استقلال و پرسپولیس در آزادی توسط سپاهان یا فولاد شکست میخوردند و رقابت بسیار نزدیکی در لیگ برتر به راه افتاد. دقیقاً زمانی بود که استقلال و پرسپولیس با اختلاف بسیار زیاد نسبت به سایر تیمها عنوان قهرمانی را از آن خود میساختند ولی حالا تیمهای دیگر با اختلاف فراوان نسبت به این دو تیم قهرمان میشدند و یک موضوع کاملاً مشهود بود و آن هم شکسته شدن فوتبال دو قطبی بود.
در کشورهای صاحب فوتبال نیز همیشه دو یا 3 تیم هستند که از سایرین بهتر کار میکنند و تقریباً عناوین قهرمانی میان آنها دست به دست میشود؛ مثلاً در اسپانیا، بارسلونا و رئال مادرید؛ در ایتالیا، یوونتوس، اینترمیلان و آثمیلان و در انگلستان، چلسی، منچستر و آرسنال، ولی سایر تیمها نیز پابهپای آنها تا آخرین لحظه در جدول ردهبندی مبارزه میکنند اما در ایران این موضوع کمتر به چشم میخورد.
اما باز هم یک مشکل بزرگ در این میان وجود داشت و آن هم اینکه، تیم قهرمان برای حضور در لیگ بعدی و دفاع از عنوان قهرمانیاش به هیچ عنوان صلابت سال قبلیاش را نداشت، یعنی قهرمان، قهرمان نمیماند و حتی در کورس قهرمانی نیز حضورنداشت و این مشکل آرام آرام تبدیل به یک معضل برای فوتبال ایران شد که البته شاید این مسأله اتفاق چندان بدی هم نبود چرا که لیگ برتر در هر سال یک قهرمان جدید به خود میدید و بهشدت به جذابیتش افزوده میشد.
از مطرح کردن تمام این مسائل قصد داشتیم به اینجا برسیم که کمی بیشتردر خصوص فوتبال دو قطبی و مسائلی که آن را میسازند و یا آن را از بین میبرند، بحث کنیم. باشگاههای زیادی در ایران وجود دارند که میتوانند قطبسازی کنند.
باشگاههای صنعتی میتوانند و این پتانسیل را دارند تا با حرکتی اجتماعی و فرهنگی در جامعه مسیر فوتبال را تغییر دهند و قطبهای جدیدی بسازند که هر چقدر قطبهای فوتبال بیشتر باشد، لیگ حرفهای فوتبال ایران نیز در مسیری حرفهایتر و بازیها بسیار زیبا و جذاب پیگیری خواهد شد.
قطبسازی در فوتبال تنها به سرمایهگذاری در یک تیم فوتبال و خرید بازیکنان اسم و رسمدار نیست، ایجاد قطب در فوتبال به یک فرهنگسازی وسیع اجتماعی برمیگردد.
نیاز فوتبال ایران در این روزها سرمایهگذاری فقط در باشگاه نیست، قطبسازی به فرهنگسازی در جامعه نیاز دارد و شاید تنها یک بحث فوتبالی نباشد. مسیری در جذب و کشاندن مردم به استادیومها و خالی کردن استادیومها از تماشاگرنماها و هزار و یک مسأله دیگر که تقریباً فرهنگی و اجتماعی است میتواند ایجاد قطب در فوتبال کند.
در حال حاضر حداقل دو قطبی بودن فوتبال شکسته شده است و تیمهای دیگر حتی در دورههای کوتاه و مقطعی خود را به عنوان یک تیم قدرتمند معرفی کردند ولی باید قبول کرد که دیگر فوتبال ایران قطب ندارد چون قطب وقتی فصل را آغاز میکند باید به عنوان یک تیم همیشه قدرتمند و مدعی مطرح باشد و فوتبال ایران دیگر چنین شرایطی ندارد و تنها خوبی این شرایط این است که دیگر فوتبال ایران دو قطب قرمز و آبی ندارد.
نویسنده: سعید پیرمحمویی