آفتابنیوز : کریم عرب باغی در گفتوگو با ایسنا در خصوص علت اصلی افزایش قیمت مرغ در روزهای اخیر تصریح کرد: افزایش قیمت دلار باعث شده قیمت فرآوردههای دامی و خوراک مرغ افزایش یافته و این افزایش قیمت خوراک و نهاده طیور بر افزایش قیمت مرغ در بازار نیز تاثیر گذاشته است.
وی با اشاره به اینکه افزایش قیمت مرغ در شرایط فعلی اقتصاد کشور که قدرت خرید مردم را کاهش داده است مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده خاطرنشان کرد: به دلیل هزینه بالای جوجهریزی و نزدیک شدن به فصل سرما بعید است قیمت مرغ کاهش یابد.
نایب رئیس اتحادیه مواد پروتئینی و مواد گوشتی ارومیه اظهار کرد: قیمت یک شانه تخم مرغ در بازار ارومیه 17 هزار تومان است که نسبت به هفته گذشته 10 درصد افزایش قیمت داشته است.
به گزارش ایسنا، در حالیکه قیمت گوشت مرغ در بازار افزایش یافته و به حدود ۱۱۰۰۰ تومان رسیده است، رضایی، معاون وزیر کشاورزی معتقد است که گرچه برخی از فروشندگان، گرانفروشی میکنند اما قیمت گوشت مرغ در بازار گران نیست و مرغداران از قیمت مصوب ۸۲۰۰ تومانی ناراضی هستند و در حال رایزنی با ستاد تنظیم بازار برای تغییر نرخ مصوب هستند.
طی هفتههای گذشته قیمت گوشت مرغ روند افزایشی در بازار پیدا کرد و طی روزهای گذشته به کیلویی بیش از ۱۱۰۰۰ تومان هم رسید و البته مرغداران عامل آن را بالا بودن قیمت نهادههای تولید و خوراک مرغ عنوان میکردند، در عین حال معاون وزیر جهاد کشاورزی - در امور دام معتقد است که هیچ مشکلی در زمینه تامین، قیمت و بازار خوراک مرغ وجود ندارد و ماههاست که قیمت کنجاله سویا و ذرت به ثبات رسیده است.
رضایی گفته، گوشت مرغ گران نیست اما برخی گرانفروشی میکنند که باید با آنها برخورد شود چرا که به نظر من برخی هیجانات موجود در بازار باعث افزایش قیمت این محصول شده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه اگر از طرف اتحادیهای قیمت گوشت مرغ غیرقانونی افزایش پیدا کند، تخلف است و با آن برخورد میشود، ادامه داده، گرچه ستاد تنظیم بازار نرخ مصوب کیلویی ۸۲۰۰ تومان را برای مرغ تصویب کرده است اما مرغداران به شدت نسبت به این قیمت اعتراض دارند و از آنجا که بازار را نمیتوان دستوری کنترل کرد، غافلگیری تولیدکنندگان، قیمت گوشت مرغ در حال بررسی مجدد است.
مرتضی رضایی، معاون وزیر جهاد کشاورزی همچنین پیش از این از افزایش جوجهریزی و مازاد مصرف ۱۰ هزار تن گوشت مرغ خبر داده و گفته بود: جوجهریزیها در سطح کشور طی ماه گذشته به چهار میلیون قطعه و در ماه جاری به پنج میلیون قطعه افزایش پیدا کرده است.
رضایی تاکید کرده به هیچ عنوان کمبود تولید مرغ در کشور وجود ندارد. با افزایش جوجهریزیهایی که صورت گرفته، ۱۰ هزار تن گوشت مرغ اضافه خواهیم داشت.
وی در خصوص مصرف گوشت مرغ نیز گفته، از خانوادهها میخواهیم مرغهای با سایز مناسب و استاندارد مصرف کنند. مرغهای درشت دور ریز بیشتر و ضریب تبدیل غذایی پرورش بالاتری نسبت به مرغهای کوچکتر دارند. به ازای هر یک کیلوگرم افزایش وزن مرغهای سنگین ۴۰۰ گرم خوراک بیشتری مصرف می شود. در این راستا ۸۰۰ هزار تن مواد اولیه به هدر میرود و این یک ضرر ملی است.
با ادامه روند صعودی قیمت مرغ در ماههای اخیر، در نهایت ستاد تنظیم بازار از تاریخ ۱۰ مرداد، قیمت هر کیلوگرم مرغ با ۹ درصد افزایش حداکثر ۸۱۷۵ تومان تعیین کرد اما این محصول همچنان به روند صعودی خود ادامه داد و به بیش از ۱۱ هزار تومان رسید که ۳۰۰۰ تومان گرانتر از قیمت مصوب بود.
البته با گذشت زمان قیمت این محصول مقداری کاهش یافت و به حدود ۱۰ هزار تومان رسید که مرغداران علت این کاهش قیمت را عرضه مرغهای درجه سه توسط دلالان عنوان کردند، چراکه به گفته آنها قیمت واقعی مرغ کیلویی ۱۱ هزار تومان است چون بازار خوراک مرغ توسط دلالان اداره میشود و با قیمتهای متغیر و افزایشی برای مرغداران تامین میشود.
محمد یوسفی، رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی نیز پیش از این در گفتوگو با ایسنا تصریح کرده بود، افزایش قیمت مرغ تا حدود ۱۱ هزار تومان، مرغداران را به جوجهریزی بیشتر تشویق کرد و تولید بیشتر در شرایطی که تقاضا کاهش یافته بود باعث شد مرغ ارزان شود، چراکه در دهه اول محرم مصرف گوشت قرمز بیشتر از مرغ است.
وی افزوده همیشه در دهه اول محرم تقاضا برای مصرف گوشت مرغ کاهش مییابد و امسال با توجه افزایش جوجهریزی و در نتیجه افزایش عرضه در بازار، قیمت مرغ کاهش پیدا کرد.
به گفته یوسفی، مشکلات تهیه نهادههای تولید همچنان برای مرغداران وجود دارد و با وجود اینکه خوراک طیور جزو کالاهای اساسی است و ارز دولتی به آن اختصاص یافته، گرانتر از قیمت معقول به تولیدکنندگان عرضه میشود.
محمد یوسفی، رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی همچنین گفته بود، بزرگترین مشکل مرغداران در حال حاضر کاهش تردد وسایل نقلیه باری است که تامین خوراک مرغ برای برخی مرغداریها را با مشکل مواجه کرده است و ممکن است برخی مرغداریها به دلیل تمام شدن نهادهها، شاهد تلف شدن طیور باشند. اینکه برخی مرغداریها تلفاتی در این زمینه داشتهاند یا خیر در حال بررسی است.
به گفته وی، کاهش عرضه خوراک مرغ تاثیری در افزایش قیمت آن نداشته است، چراکه مرغداران برای پیشگیری از تلف شدن طیور مجبور به فروش آنها زودتر از موعد هستند.
به گفته رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی، به دلیل مشکلات موجود در تامین خوراک طیور در هفتههای اخیر وزن مرغهای پرورشی کاهش یافته است. در حال حاضر وزن مرغها کاهش یافته چراکه مرغداران مجبورند در برخی موارد، مرغها را بعد از ۳۰ روز نگهداری به کشتارگاه تحویل دهند، این در حالی است که معمولا مرغ بعد از ۴۵ روزگی به کشتارگاه فرستاده میشود.
وی افزوده، در حال حاضر با همکاری وزارت جهاد کشاورزی ارسال دان مرغ از مرزها به استانها توسط راهآهن انجام میشود و وضعیت تا حدودی بهتر شده اما کمبود خوراک مرغ همچنان ادامه دارد.
گمرک ایران نیز در پی نامه وزارت صنعت، معدن و تجارت به این سازمان، از لغو ممنوعیت صادرات گوشت مرغ و احشاء آن به صورت سرد، گرم و منجمد خبر داده است و پیشنهاد لغو ممنوعیت صادرات مرغ از سوی وزارت جهاد کشاورزی و براساس اصل صادرات مازاد بر مصرف در جهت پایداری تولید مطرح شده است.
وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز بر همین پایه، صادرات گوشت مرغ را به صورت گرم، سرد و منجمد آزاد اعلام کرده و با ارسال نامهای به گمرک ایران خواستار از سرگیری رسیدگی به ثبت سفارشات این محصول شده است.