آفتابنیوز : خبرنگار خبرگزاری ایسنا برای بررسی بیشتر این موضوع از شرکت آب منطقهای البرز خواست او را برای بازدید میدانی از مناطق بحرانی همراهی کند. در این بازدید حمید منصوری، مدیر پیشین حفاظت و بهرهبرداری از منابع آب البرز و مدیر فعلی محیط زیست و کیفیت منابع آب با ما همراه شد تا از فرونشست زمین در دشت نظرآباد و ساوجبلاغ گزارشی تهیه شود.
به گزارش آفتابنیوز؛ این خبرگزاری افزوده است: منصوری در این بازدید ضمن ابراز نگرانی از روند افت آبهای زیرزمینی استان به خبرنگار ایسنا گفت: طبق آخرین گزارش سازمان زمینشناسی، سطح آبهای زیرزمینی در استان البرز سالانه ۸۱ سانتیمتر کاهش مییابد.
وی افزود: در مجموع طی ۲۰ سال گذشته سطح سفرههای زیرزمینی در البرز ۱۷ متر کاهش پیدا کرده است؛ این کاهش باعث شده عمق بسیاری از چاههای کشاورزی در استان به خصوص ساوجبلاغ به ۲۰۰ متر و بیشتر برسد.
این مسئول آب منطقهای استان خاطرنشان کرد: کاهش سطح آبهای زیرزمینی به نشست زمین هم دامن زده است به طوری که زمین در دشتهای استان سالانه بین ۲۱ تا ۲۲ سانتیمتر نشست میکند.
منصوری در این بازدید چند چاه پیزومتری(چاههایی که آب منطقهای در دشتهای استان برای بررسی آنلاین سطح آبهای زیرزمینی حفر میکند) را نشان داد که از چند سانتیمتر تا چند متر نشست داشتهاند و یک چاه هم در نظرآباد ریزش کرده و به حالت فروچاله درآمده است.
در این بررسی میدانی چند چاه کشاورزی در ساوجبلاغ هم مشاهده شد که به علت ریزش جابجا شده بود اما در مکان جدید هم با نشست مداوم تجهیزات روبرو بود.
همه این موارد نتیجه بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی به خصوص در بخش کشاورزی است؛ آن طور که منصوری به خبرنگار ایسنا گفت در دنیا استاندارد برداشت از منابع آب تجدیدپذیر زیر ۴۰ درصد است اما در ایران این رقم نزدیک به ۹۲ درصد و در البرز ۱۰۰ درصد است که این یعنی فاجعه.
در هر حال این وضعیت میتواند برای استان البرز که از مناطق پرآب کشور به شمار میرود یک هشدار باشد، هشداری از به صدا در آمدن زنگ خطر فرونشست زمین و در مرحله بعد ایجاد فروچالههای بزرگ در دشتهای استان.