به گزارش خبرگزاری رسمی فرانسه سه شرکت دولتی چینی، دو شرکت دولتی روسی و تعدادی از نهادهای غیر دولتی کشورهای سودان، سوریه، روسیه، پاکستان، مالزی، مکزیک توسط آمریکا تحریم شدهاند.
شرکت معروف روس آبارون آکسپورت یکی از معروفترین شرکتهای تسلیحاتی روسیه است که در میان 24 شرکت تحریم شده قرار داد. در همین خصوص والری کارتاوز سخنگوی این شرکت گفت: «اعمال تحریمهای متحدد علیه ما نوعی رقابت ناعادلانه است که به منظور هدف قراردادن شرکتهای ما و تمامی روسیه انجام میشود.
وی در ادامه اظهارات خود تصریح کرد: شرکت روس آبارون آکسپورت در طول 5 سال اخیر صادرات تسلیحات خود را دو برابر کرده و مخصوص معاملههای سودمندی در بازارهای پر منفعت آمریکای لاتین داشته باشد. کارتاوز همچنین تاکید کرد که این شرکت شدیدا به قوانین بینالمللی و روسیه برای صادرات اسلحه پایبند بوده است.
آمریکا در حالی اقدام به تحریم شرکتهای روسی کرده است که واشنگتن سال گذشته نیز شرکت هواپیماسازی سو خوی را تحریم کرده بود ولی به علت خشم شدید مسکو از این اقدام در نوامبر همان سال تحریم آن شرکت را لغو کرد.
ولادیمیر پکتین معاون سخنگوی دومای روسیه نیز درباره این اقدام آمریکا گفت: دلیل واقعی این تحریمها این است که دولت آمریکا نگران رقابت شرکتهای روسی و از دست دادن بازارهای بینالمللی است.
آمریکا در حالی اقدام به تحریم 24 شرکت و موسسه کرده است که 24 خردادماه امسال نیز در آستانه سفر محمود احمدینژاد، رئیس جمهور به چین دارائیهای چهار شرکت چینی و یک شرکت آمریکایی را به اتهام آنچه که کمک به ارتقای موشکهای ایرانی نامیده بود توقیف کرد.
در همین باره خزانهداری آمریکا اعلام کرد که شرکتهای مذکور قطعات موشک و تکنولوژیهایی برای ایران تامین کردهاند که استفاده نظامی دارد. شرکت های «آلیت تکنالوژی» ، «دفتر اقتصادی و بازرگانی لیمت» ، «تعاونی ملی صادرات /واردات دستگاههای دقیق» ،«تعاونی صنعتی دیوار بزرگ چین» و از ایالت کالیفرنیای آمریکا شركت «هوافضای GW» شرکتهایی بودند که اموال آنها توسط خزانه داری آمریکا توقیف شد. «روس آبارون اکسپورت» ، دفتر طراحی کارخانه ابزار سازی «تولا» و دفتر طراحی کارخانه ماشین سازی «کالومنا» شرکتهای روسی هستند که آمریکا در روزهای اخیر آنها را تحریم کرده است.
در حالی که ایران بارها اعلام کرده که فعالیتهای هستهای این کشور کاملا صلح آمیز بوده و حتی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی تا کنون هیچ مدرکی دال بر نظامی بودن فعالیتهای هستهای ایران پیدا نکردهاند واشنگتن از سایر کشورهای جهان درخواست کرده تا با کنترل فعالیت شرکتهایی که در زمینههای صنعتی و نظامی فعالیت میکنند اقدامات مناسبی را به منظور اطمینان از عدم انتقال قطعات حساس و تکنولوژیهایی که کاربردی دوگانه دارند را انجام دهند.
به نظر میرسد اقدام اخیر دولت آمریکا برای تحریم شرکتهای روسی و چینی به علت عدم حمایت آنها از مواضع خصمانه آمریکا بعد از تصویب قطعنامه تحریم ایران در شورای امنیت علیه فعالیتهای هستهای ایران بوده باشد.
این اقدام در حالی صورت گرفته که آمریکا بارها از روسیه درخواست کرده که به قراردادهای تسلیحاتی خود با ایران و مخصوصا قرارداد تحویل موشکهای تورامیک به تهران عمل نکند.