آفتابنیوز : دبیر شورای عالی امنیت ملی تاكید كرد: مذاكرات در این زمینه میتواند بر اساس ابتكارات متنوعی شكل بگیرد و همه بازیگران میتوانند در آن شركت داشته باشند.
لاریجانی همچنین به خبرنگاران توصیه کرد: خیلی در چگونگی تجدیدنظر در همكاریها با آژانس مصر نباشید. آنچه برای ما مهم است این است كه تا ما را مجبور نكنند این كار را نخواهیم كرد. ما اصل NPT را مفید میدانیم و حاضریم برای این مساله نیز استدلال كنیم.
وی افزود: تجدیدنظر در همكاریهای با آژانس پیش از قطعنامه 1737 صورت گرفته است. ما در گذشته همكاریهای وسیعی در چارچوب پروتكل الحاقی داشتیم و به آنها گفته بودیم كه اگر پرونده ایران به شورای امنیت ارسال شود، اجرای پروتكل الحاقی را لغو میكنیم و دیدیدم كه این كار انجام شد.
لاریجانی در پاسخ به این سوال كه اگر مجددا مذاكراتی صورت گیرد و آنها نیز مجددا قطعنامهای علیه ایران صادر كنند، واکنش تهران چه خواهد بود گفت: باید دید آنها از این گونه اقداماتشان چقدر نفع بردهاند و آیا حل مساله را آسانتر كردهاند یا پیچیدهتر. شاید تصورشان این بود كه اگر به سمت قطعنامه بروند در ایران اختلافاتی به وجود میآید و یا اراده مردم سست میشود، اما معتقدم الان متوجه شدهاند كه این روشها اكنون دیگر تاثیری بر اراده ایران ندارد. پس این اقدامات میتواند مسایل را مشكلتر كند و به دنبال آن حل آن سختتر شود.
لاریجانی خاطرنشان کرد: ایران بر روی دانش صلح آمیز هستهای به عنوان یك آرمان ملی ایستادگی میكند و این خواست همه جریانهای سیاسی در كشور است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان همچنین با اشاره به سفر اخیرش به چین که درپی رای مثبت پکن به قطعنامه تحریم ایران انجام شد گفت: نباید بر روی روابط كشورها صرفا بر اساس یك رای قضاوت كرد. چنین رویكردی درباره هند نیز در رسانهها مورد سوال بوده است؛ مجموعهای از مناسبات با كشورها وجود دارد كه نمیتوان با یك اقدام این مجموعه را زیر سوال برد و یا كنار گذاشت؛ طبعا هر كشوری به اندازه وزنش در صحنه بینالملل میتواند نقش آفرین باشد.
لاریجانی افزود: مذاكرات ما با مقامات پكن سازنده بود.ما معتقدیم حل مساله هستهای تنها یك یا دو راه ندارد چرا كه مقوله هستهای ایران بر روی مبانی دقیق استوار شده است و هر نگاهی كه بتواند با حفظ این مبانی به یك راهحلی برسد میتواند مفید باشد. لزومی ندارد كه این مساله از راه 1+5 و یا غیره بگذرد؛ به هر حال بازیگرانی كه در این مساله به نحوی نقش دارند باید با این مساله درگیر شوند.
لاریجانی ادامه داد: مساله هستهای ایران ماهیتا حقوقی و فنی است و طبعا آژانس باید در این مساله دخالت داشته باشد، اما وقتی كشورهای اروپایی به آژانس پشت پا زدند و مساله را به شورای امنیت بردند. این پیام را اعلام كردند كه ما به موضوع نگاه سیاسی داریم، بنابراین وقتی پدیدهای سیاسی میشود باید در یك مدل سیاسی برایش راهحل پیدا كرد و ما فكر میكنیم بهترین راهحل مساله از طریق مذاكرات است و آنها باید به میز مذاكرات بازگردند. آنها قبلا هم این گونه اقدامات را صورت داده بودند، اما مجددا به میز مذاكره بازگشتند.
لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگاری كه از وی پرسید آمریكا اقدام به تحریم یكی از بانكهای دولتی كشور كرده است گفت: این اقدامات آمریكا برای اولین بار نیست كه اتفاق میافتد آزار و اذیتهای بانكی آمریكا كم و بیش در برخی از موارد انجام گرفته است؛ در عین حال اینها مواردی نیست كه بر اراده ایران تاثیر گذارد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی كشورمان در پاسخ به این سوال كه اگر ایران در فرصت 60 روزه به قطعنامه تن ندهد آنها اقداماتشان را شدیدتر خواهند كرد، در آن صورت واكنش ایران چه خواهد بود تصریح كرد: ما معتقدیم كه راههایی كه میتواند در این مسیر طی شود متعدد است، آنچه مهم است این كه متوجه باشند ایران روی دانش صلح آمیز هستهای به عنوان یك آرمان ملی ایستادگی میكند و این خواست همه جریانهای سیاسی در كشور است.
لاریجانی ادامه داد: دولتهای مختلفی كه درگیر مساله هستهای بودهاند سلایق گوناگونی داشتند، اما در مساله هستهای وفاق داشتند. گاهی بحثهایی در كشور مطرح شود، اما بیشتر جنبهی تاكتیكی دارند نه استراتژیك.
وی خاطر نشان كرد: استراتژی اتمی شدن صلح آمیز ایران امری است كه همه دولتها و جریانها بر آن توافق دارند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی كشورمان گفت: مساله دیگر این است كه دشمن فكر میكند در این زمینه میتواند در درون كشور اختلاف بیندازد.
لاریجانی در توصیهای به اصحاب رسانهها گفت: اگر حس میكنید طرف مقابل دنبال تفرقه افكنی است شما گامهای استوار دقیقتری را بردارید كه آنها بدانند كه همه جریانات سیاسی و نهادهای تصمیمگیر بر روی اصل دانش هستهای ایران استواری در حركت قائل هستند. چرا كه آنها تصور میكنند بر اساس این قطعنامه اخیر میتوانند اختلاف ایجاد كنند.
مدیر پرونده هستهای تاكید كرد: یكی از مهمترین پایههایی كه آنها بر اساس آن به دنبال اختلاف در كشور هستند ایجاد جنگ روانی است تا بتوانند با عملیات روانی هم بر مسایل اقتصادی و هم بر اراده ملی كشور تاثیر بگذارند.
وی در خصوص سوال خبرنگاری كه از وی در خصوص برخی انتقادات شدید تعدادی از روزنامههای كثیر الانتشار كشور كه امروز در خصوص سخنرانیهای داغ رییس جمهور به چاپ رسیده است اظهار داشت: من فكر میكنم این حدسیات را باید كنار گذاشت و همه باید امروز با یك نگاه واحد به مساله هستهای نگاه كنیم. با تخمین و حدس و گمان نباید شرایطی را به وجود آورد كه القا كرد یكدستی وجود ندارد؛ البته صاحب نظران میتوانند روی تاكتیكها نظر بدهند اما آنچه مهم است این كه مجموعه اراده سیاسی كشور برای اینكه حقوق ایران در مساله هستهای حفظ شود یك پارچه است. ممكن است تاكتیكها تفاوت داشته باشد اما شخصا خیلی موافق بیان چنین مسایلی در شرایط امروز كشور نیستم.
لاریجانی در خصوص همپیمانی كشورهای عربی با انگلیس و آمریكا اظهار داشت: مطلبی كه مقام معظم رهبری گفتند موضوعی است كه شورای عالی امنیت ملی نیز به آن توجه كرده است همه باید تلاش كنند كه فریب و نیرنگی كه برخی از كشورهای ماجراجو در منطقه دارند انجام میدهند با آن مبارزه كرد.
وی افزود: قطعا سیاست ایران سیاست وحدت كشورهای اسلامی در منطقه است برای ایجاد امنیت پایدار در منطقه و اگر برخی از كشورها اشتباهاتی را انجام دادهاند باید با دیپلماسی و گفتگو این مسایل را حل كرد.
وی در خصوص كمیتهی راهبردی كه گفته میشود در شورای عالی امنیت ملی برای اتخاذ تصمیماتی پس از قطعنامه 1737 تشكیل شده است اظهار داشت: این كمیته در شورای عالی امنیت ملی نیست و هم چنین كمیتهای راهبردی نیست كمیتهای از پیش در مجلس برای اتخاذ تصمیمات نیز تشكیل شده است.
در این کنفرانس خبیری همچنین مشاهد حسین سید، رییس كمیته سیاست خارجی مجلس سنای پاكستان با اشاره به مذاکرات خود با علی لاریجانی اظهار داشت: دیدگاههای ایشان موجب شد درك بهتری از فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران داشته باشیم.
حسین سید خاطر نشان كرد: ما نیز مواضع دولت و ملت پاكستان را در این باره توضیح دادیم و اعلام كردیم كه موضع پاكستان این است كه ایران حق دارد از حق خود در استفاده از انرژی صلح آمیز هستهیی استفاده كند و نباید مساله هستهیی ایران از طریق اعمال تحریم و یا استفاده از زور و تهدید حل گردد.
رییس كمیته سیاست خارجی مجلس سنای پاكستان تاكید كرد: ما معتقدیم مساله هستهای ایران نباید در شورای امنیت سازمان ملل بررسی میشد، بلكه این مساله باید در آژانس حل و فصل گردد.
حسین سید تاكید كرد: نباید معیارهای دوگانه علیه ایران به كار گرفته شود.
وی خاطر نشان كرد: ما اعلام كردهایم كه منطقه در پنج سال گذشته جنگهایی را در عراق و لبنان داشته است و جنگ دیگری را نمیتواند داشته باشد. منطقه تحمل رویداد دیگری در این سطح را ندارد.
حسین سید ادامه داد: ایجاد درگیری دیگری در منطقه به نفع آمریكا و كشورهای همپیمان با او نیز نخواهد بود.
رییس كمیته سیاست خارجی مجلس سنای پاكستان ادامه داد: ایران و پاكستان توافق دارند كه باید برای ایجاد صلح و ثبات در افغانستان با یكدیگر همكاری كنند چرا كه این مساله به هر دو كشور مربوط است.
وی با اشاره به نقش ایران در منطقه گفت: ما خوشحالیم كه ایران به مذاكره با جامعه جهانی تمایل دارد و سعی دارد همكاریهای مثبتی را در منطقه داشته باشد. ما معتقدیم كه این همكاریها به ایجاد اتحاد و همكاری در جهان اسلام كمك مفیدی خواهد كرد.
رییس كمیته سیاست خارجی مجلس سنای پاكستان از برگزاری كنفرانسی درباره امنیت منطقه در آینده كه قرار است در پاكستان برگزار شود خبر داد و ابراز امیدواری كرد كه دكتر لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی كشورمان در این كشور شركت كرده و سخنرانی داشته باشند.
حسین سید در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا مبنی بر اینكه پاكستان عضو NPT نیست و چگونه میتواند نسبت به رفتارهای دوگانه علیه كشورهای عضو این معاهده اظهار نظر كند گفت: درست است. پاكستان عضو NPT نیست؛ ما هم قربانی همین معیارهای دوگانه و تحریمهای مختلف بودیم. پاكستان برای حق مسلم خود در استفاده از انرژی هستهای و دفاع از خود با توجه به اقدامات كشور هند به این سمت یعنی عدم عضویت در معاهده ان.پی.تی حركت كرد.
وی ادامه داد: مساله ایران و پاكستان متفاوت است. پاكستان هیچ وقت معاهده ان.پی.تی را نپذیرفت؛ لذا فشارهای بیرونی را هم نمیپذیرد، اما ایران عضو ان.پی.تی است و به این معاهده تعهد دارد.