کد خبر: ۵۶۰۷۰
تاریخ انتشار : ۲۳ دی ۱۳۸۵ - ۱۳:۰۴
با نزدیک شدن به ایام محرم آغاز شد:

نگرانی از رواج خرافات در عزاداری‌ها

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب ـ محمدرضا یزدان‌پناه: با نزدیک شدن به ایام محرم و آغاز مراسم عزاداری امام حسین(ع) ابراز نگرانی‌ها از تحریفات و بدعت‌های گسترده در عزاداری‌ها توسط برخی از مداحان و مبلغان هم آغاز شد. این نگرانی‌ها به موازات افزایش حجم تحریفات در اصل عزاداری‌های مذهبی که در اکثر موارد همراه با ترویج خرافات در سال‌های اخیر بوده است افزایش یافته‌اند تا جایی که دامنه معترضین به آن را طیف‌های مختلف سیاسی از اصلاح‌طلبان تا محافظه‌کاران و اصولگرایان شامل می‌شود. 

دغدغه اقشار مختلف مردم و علما و روحانیون در این خصوص کار را به آنجا رساند که رهبری نظام و مراجع تقلید هم در سخنان چند سال اخیر خود که همزمان با نزدیک شدن به ایام محرم بیان شده است، به صراحت نسبت به پیش آمدن تحریفات در اصل عزاداری و نیز ترویج خرافه‌‌های مذهبی با سوءاستفاده از احساسات دینی مردم هشدار داده‌اند. 

اما آخرین ابراز نگرانی از این بابت مربوط به «غلامعلی حداد عادل» رئیس مجلس هفتم است. وی که در گردهمایی مبلغان حوزه علمیه قم در مدرسه فیضیه سخن می‌گفت، با اشاره به «لزوم حذف حرکت‌های اضافی در سوگواری برای امام حسین(ع) تاکید کرده بود که «متاسفانه سنت‌هایی مانند زنجیر زنی و سینه‌زنی اصل هدف عزاداری را تحت الشعاع خود قرار داده‌اند». 

وی که با ادبیات ملایم خاص خود صحبت می‌کرد، ادامه داد: «در عزاداری سیدالشهدا وسیله نباید جای هدف را بگیرد، همه برنامه‌های عزاداری باید در جهتی باشند که ما را به پیام اصلی عاشورا نزدیک کنند». 

حداد عادل خطاب به مبلغان افزود: مبلغان باید با استفاده از منبر و تبلیغ چهره به چهره، تفکیک بین وسیله، هدف و تقدم اهداف عزاداری را برای مخاطبان تبیین کنند. 

اما اساسا، دلیل بروز برخی تحریفات و رواج خرافات در عزاداری‌های مذهبی و مداحی‌ها چیست؟ و چرا به رغم ابزار نگرانی‌های مکرر مراجع تقلید و مقامات کشور، هر سال شاهد بروز چنین تحریفاتی در اصل عزاداری‌ها و مباحث مطرح در آنها هستیم؟ 

در همین رابطه، «محمد تقی فاضل میبدی» عضو مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم در گفت‌وگو با خبرنگار آفتاب توضیح داد: برخی تحریف‌ها و خرافاتی که در عزاداری‌ها صورت می‌گیرند و به آنها دامن زده می‌شود، ناشی از تحریفی است که متاسفانه بعضی مواقع در اصل دین صورت می‌گیرد.

این پژوهشگر مسائل دینی ادامه داد: اگر بخواهیم از تحریف در عزاداری سخن بگوییم باید ابتدا از تحریف در خود دین بگوییم و دلایل آن را بررسی کنیم. 

وی در تشریح این دلایل گفت: عده‌ای که هیچ فهمی از دین اسلام ندارند، متاسفانه صاحب تریبون‌هایی شده‌اند که فهم غلط خود از دین را به وسیله آنها بیان می‌کنند. 

فاضل میبدی با اشاره به ابراز نگرانی‌ها و اخطارهای مکرر امام خمینی (ره) در این خصوص، اظهار داشت: امروز هم مسئولین، مراجع، روحانیون و بسیاری از دلسوزان در این‌باره تذکر می‌دهند اما متاسفانه توجهی به این تذکرات نمی‌شود. 

عضو مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم خاطر نشان کرد: صداوسیما که به عنوان رسانه ملی باید در برابر این تحریف‌ها بایستد در پاره‌ای موارد به پایگاهی برای رواج این مسائل تبدیل می‌شود. 

وی با استقبال از اظهارات حداد عادل، تصریح کرد: ابزار نگرانی آقای حداد به جاست ولی ایکاش مسئولین، موضعی قاطع برای مقابله با این موارد اتخاذ می‌کردند. فاضل میبدی تصریح کرد: آنهایی که باید قاطعانه در برابر رواج تحریفات و خرافات در برخی مداحی‌ها بایستند، این کار را نمی‌کنند. 

وی با درخواست از مراجع تقلید برای «موضع‌گیری قاطع» در این خصوص، گفت: مواضع اتخاذ شده در این مورد شاید تاکنون آنگونه که باید جدی نبوده‌اند. 

این پژوهشگر مسائل دینی ضمن انتقاد از برخی مداحانی که در دامن زدن به خرافه و تحریف فعال هستند، گفت: مشکل این است که مداحی که نه از مداحی چیزی می‌داند و نه از سیاست، تمام مسائل را با هم قاطی می‌کند و عاقبت این موضوع هم همینی می‌شود که اکنون شاهد هستیم. 

وی در پایان تاکید کرد: راه مقابله با رواج خرافات و تحریفات در دین و عزاداری‌ها، هوشیاری مردم و علمای دینی و نیز تبلیغات روشنگر رسانه‌ها است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین