کد خبر: ۵۶۰۹۰
تاریخ انتشار : ۲۳ دی ۱۳۸۵ - ۲۲:۵۳
یک کارشناس اقتصادی هشدار داد:

موج سرکش تورم در پایان سال

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب‌ـ‌ محمد رادنیا: با کاهش 15 درصدی قیمت نفت در 12 روز گذشته سیر نزولی شدید بهای نفت در شرایطی که تلاش کشورهای عضو اوپک برای کاهش تولید و ایجاد ثبات در بازارهای جهانی ناکام مانده است همچنان ادامه می‌یابد. بر اساس گزارش‌های رسیده بهای سبد نفتی 11 کشور عضو اوپک از میانگین 61 دلار در سال 2006 در ادامه روند نزولی خود در سال 2007 امروز به 13/49 دلار در هر بشکه سقوط کرده است. در این شرایط و با اینکه کشورهای عضو اوپک با کاهش 2/1 میلیون بشکه‌ای تولید خود از ماه نوامبر 2006 هنوز نتوانسته‌اند تأثیری بر روند «سقوط آزاد» مانند کاهش قیمت نفت داشته باشد اما دولت نهم همچنان قصد و اصرار دارد که بودجه سال 86 را با نفت 40 دلار تنظیم کند این در حالیست که عربستان قیمت نفت را در بودجه سال آینده خود 35 تا 37 دلار در نظر گرفته است. 

سعید لیلاز تحلیلگر مسایل اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی آفتاب این کاهش قیمت را کاملا قابل پیش‌بینی می‌داند و می‌گوید: «روند نزولی قیمت نفت در بازارهای جهانی خیلی دیرتر از آنچه که برای کارشناسان قابل تصور بود شروع شده است». وی افزود: «از سال 1378 تا سال 1385 یعنی بیش از 7 سال قیمت جهانی نفت در بالاتر از حد انتظار خود قرار داشت و تنها در این دوران طولانی بود که اقتصاد ایران رونق گرفت». 

لیلاز تصریح کرد: «نزول شدید قیمت نفت مسأله‌ای بود که ما نسبت به آن اطمینان داشتیم و بارها به مسئولان کشور هشدار داده بودیم که مراقب و آماده این اوضاع باشند در حال حاضر کار به جایی رسیده است که قیمت فروش نفت ما با هزینه‌هایمان در بودجه به حال سربه‌سر رسیده است». 

وی با هشدار نسبت به «موج تورم و گرانی افسار گسیخته در پایان سال 85» با توجه به کاهش شدید قیمت نفت گفت:‌ دولت با وجود دلارهای نفتی تاکنون با حجم انبوه واردات و همچنین تزریق منابع به اقتصاد رشد شدید تورم را کنترل کرده و اکنون اگر اتفاقی رخ دهد که بر این حجم واردات خدشه‌ای وارد شود موج تورمی ایران را فراخواهد گرفت. این اتفاق بحران‌زا با نزول شدید قیمت نفت اکنون در حال وقوع است». 

نگرانی شدید از موج تورمی بهار 86 [کلیک کنید]

این کارشناس مسایل نفتی درباره بسته شدن بودجه سال 86 با نفت 40 دلاری نیز گفت: «از کارشناسان تعجب می‌کنم که چرا به این مورد اشاره می‌کنند و از آن ایراد می‌گیرند. تا وقتی که دولت هر زمانی که دلش می‌خواهد متمم به مجلس می‌برد و به روش‌های مختلف از مجلس بودجه می‌گیرد چه اهمیتی دارد که بودجه با نفت 40 دلاری بسته شود و یا نفت 35 دلاری،‌ بودجه هر زمان و هر چقدر کسری داشته باشد با متمم حل خواهد شد، پس نباید وقت خود را بر سر این بحث تلف کرد». 

لیلاز در پیش‌بینی خود از آینده قیمت نفت نیز خاطرنشان‌کرد: «سیر نزولی قیمت نفت به عوامل گسترده و پیچیده‌ای مانند نرخ رشد اقتصاد جهانی، ‌تأثیر آمریکا بر قیمت‌ها با توجه به دارا بودن ذخایر استراتژیک نفتی، کاهش سهم نفت در عرصه انرژی جهان از طریق افزایش و توجه به بهره‌وری و انرژی هسته‌ای بستگی دارد اما می‌توان پیش‌بینی کرد که قیمت نفت در سال 2007 بین 40 تا 50 دلار در هر بشکه نوسان داشته باشد». 

او افزود: «در اینجا نکته قابل توجه تحلیل اشتباه از شرایط تأثیرگذار قیمت نفت است، این افراد همواره در تحلیل‌های خود اعلام می‌کردند که وجود تنش‌های سیاسی در جهان قیمت نفت را در بالاترین سطح خود نگاه خواهد داشت اما امروز قیمت نفت بدون کوچکترین کاهش تنش و درگیری در جهان به سقوط سنگین خود را ادامه می‌دهد. امروز می‌بینیم که برخلاف تحلیل آقایان قیمت نفت به عوامل دیگری همچون تقاضای هند و چین و ذخایر استراتژیک آمریکا نیز بستگی دارد». 

لیلاز در پایان تاکید‌کرد: «کشش بازار نفت در سال 2007 بین 55 تا 84 میلیون بشکه در روز ثابت خواهد ماند و از این رو قیمت نفت هرگز به زمان طلایی خود نخواهد رسید».

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین