آفتابنیوز : آفتاب: گزارشهای امنیتی موثق حاكی است كه اعضای سابق حزب بعث برای ظهور دوباره در صحنه سیاسی عراق درصدد تغییر چهره برآمدهاند. با توجه به این كه قانون اساسی عراق فعالیت سیاسی حزب بعث را برای همیشه تحریم و ممنوع كرده، اعضای سابق این حزب اینك برای ظهور مجدد در صحنه سیاسی عراق، اقدام به ایجاد حزبی جدید كردهاند. گزارشهای دستگاههای امنیتی عراق تاكید دارند كه بعثیها درصدد معرفی «حزب العوده» به عنوان حزب جدید سیاسی در عراق هستند.
حزب العوده با بازگشت برای اولین بار در بیستم آوریل 2003میلادی با انتشار بیانیهای در بغداد خود را به عنوان یك حزب مخالف اشغال معرفی كرد. این حزب دارای یك شاخه نظامی به نام «وحده الطلائع» است كه مدعی است تمامی عملیات مسلحانه خود را برضد نیروهای اشغالگر انجام میدهد. «حزب العوده» با شعارنویسی روی در و دیوار شهرهای مختلف عراق و صدور بیانیههایی كه در آن مدعی هدف قرار دادن نیروهای اشغالگر میشود یا به بیان موضع خود در قبال تحولات جاری سیاسی میپردازد، در داخل عراق فعالیت میكند.
العوده در طول سالهای گذشته تنها در بغداد، تكریت، سامرا و استانهای دیاله و الانبار و مناطقی مانند كركوك و بیجی فعال بوده ولی در ماههای اخیر دیوارنوشتههایی به نام این حزب در برخی شهرهای جنوب عراق مشاهده شده است.
دستگاههای امنیتی عراق كه تحركات این حزب و عناصر آن را زیر نظر دارند معتقدند كه حزب العوده در سالهای اخیر بهویژه بعد از انتخابات 24آذر 1384 رشد قابل توجهی در بین عربهای سنی عراق داشته است. اعتقاد بر این است كه عناصر این حزب توانستهاند با مسوولان بلندپایهای در دولت عراق ارتباط برقرار كنند تا زمینه برای ظهور علنی این حزب در صحنه سیاسی فراهم شود. وزیر كشور عراق در بیانیهای به تازگی از تعامل با این حزب، به مسوولان بلندپایه كشور هشدار داده است.
جواد البولانی در این بیانیه كه نسخهای از آن روز دوشنبه در اختیار ایرنا در بغداد قرار گرفت، اعلام كرد كه اعضای این حزب موفق به تماس گرفتن با برخی از مسوولان بلندپایه عراق شدهاند. وی بدون ذكرنام این مسوولان گفت: در جریان بازجویی با برخی از عناصر حزب العوده كه اخیرا بازداشت شدهاند متوجه شدهایم كه این حزب توانسته است با برخی از مسوولان بلندپایه دولت برای متقاعد كردن آنها برای پیوستن به آن ارتباط برقرار كند.
البولانی عناصر حزب العوده را از هواداران صدام، دیكتاتور سابق عراق دانسته و به شدت از پیوستن به این حزب هشدار داده و تهدید كرده است با آنها برخورد قانونی میشود. وزیر كشور عراق برنامه حزب العوده را نشر رعب و وحشت در بین شهروندان و بیثباتی، ناامن كردن و جلوگیری از پیشرفت و شكوفایی عراق ذكر كرده است.
با وجودی كه وزیر كشور عراق حزب العوده را دنبالهرو سیاستهای رژیم بعث دانسته اما اعتقاد برخی كارشناسان بر این است كه حزب العوده از حزب بعث و خط مشی آن جدا شده است. اعتقاد بر این است كه حزب بعث عراق بعد از سقوط رژیم صدام در مارس 2003 به پنج دسته اصلی تقسیم شد كه شامل حزب بعث صدامی، حزب اصلاح، حزب العوده، فرماندهی موقت عراق و شاخه چپگرا هستند. در این میان حزب العوده، اصلاح و شاخه چپگرا از احزاب مشتق شده از حزب بعث به شمار میروند كه با خط مشی حزب سابق بعث مخالفند.
در طول سالهای گذشته خلف علیان دبیركل شورای گفتوگوی ملی عربهای سنی، صالح مطلك رئیس فراكسیون جبهه گفتوگوی ملی عربهای سنی و ظافر العانی سخنگوی فراكسیون جبهه توافق عربهای سنی بیشتر از دیگران از بازگشت حزب بعث به صحنه سیاسی حمایت كردهاند. هرسه این افراد هماكنون در مجلس نمایندگان عراق حضور دارند و بارها تاكید كردهاند كه با گروههای بعثی در عراق و در خارج این كشور مرتبط هستند.