آفتابنیوز : آفتاب: با وجود آنكه بازار حرف و حدیثها درخصوص نامزدهای احتمالی شركت در رقابتهای ریاستجمهوری آینده آمریكا داغ است، اما هنوز هم مهمترین بحث در عرصه سیاسی این كشور، استراتژی جدید واشنگتن در عراق و پیامدهای آن است. در همین راستا، دیوید ایگنیشس یادداشتنویس روزنامه واشنگتن پست هم طی تحلیلی انتقادی، سیاستهای بوش در عراق را منجر به ناكامیهای پیاپی و از همه مهمتر، قرار گرفتن نیروهای آمریكایی در میان دو همسایه با نفوذ عراق یعنی ایران و سوریه ارزیابی كرده و آن را ساندویچ شدن آمریكا در میان دو همسایه عراق خوانده است.
خلاصهای از این یادداشت را بخوانید: معمولا گفته میشود كه با مسائل مرتبط با امنیتملی نمیتوان شوخی كرد. هزینههای به مسخره گرفتن یا كم اهمیت پنداشتن چنین مسائلی آنقدر بالا است كه نمیتوان ریسك انجام آنها را به جان خرید و بعد هم تمام تقصیرها را به گردن دیگران انداخت. اما ظاهرا جورج بوش فعلا بر ادامه همین استراتژی تأكید دارد.
واقعیت اینجا است كه سیاستهای دولت آمریكا در مورد عراق، از همان ابتدا با انتقادات زیادی مواجه بوده و گذشت زمان نیز به جا بودن این انتقادات را ثابت كرده است. اما آیا جورج بوش میخواهد بازی خطرناك جدیدی را آغاز كند؟ اصرار رئیسجمهور آمریكا برای اعزام نیروهای نظامی بیشتر به عراق، یك اشتباه انتحاری و بزرگ است؛ اما بوش نمیخواهد اسباببازیهایش را از دست بدهد و به همین جهت هم هست كه هزینهای سنگین مانند جان انسانها را برای رسیدن به اهداف خود پیشكش كرده است.
چندی پیش كه گزارش گروه تحقیق بیكر- همیلتون در مورد عراق منتشر شد، بوش احساس كرد با تكیه بر این گزارش مجبور خواهد شد از موضع ضعف - یا بهزعم خودش از موضع مذاكره - وارد عمل شود و به همین جهت بود كه تصمیم گرفت از موضع قدرت - یا به زعم خودش، اعزام نیروهای نظامی جدید به عراق، اعمال فشار بر ایران و فرستادن ناوهای جنگی جدید به خلیجفارس- وارد عمل شود و مثلا نگرانیها از بابت بیثباتی در منطقه را به این ترتیب كاهش دهد. اما تمام این ماجرا، اشتباه بزرگی بیش نبود.
آمریكا در عراق و لبنان از حمایت مردمی برخوردار نیست و از سویی دیگر، ایران و سوریه قدرت نفوذ خود در منطقه را به وضوح به نمایش گذاشتهاند و عملا آمریكا را در عراق تحت فشار از دو طرف قرار داده و به اصطلاح از استراتژی ساندویچ استفاده كردهاند.
گام اول در راه آرام كردن بحرانهای خاورمیانه، حل و فصل مساله فلسطین است. تا زمانی كه راهحل نسبی بحران فلسطین هموار نباشد، بحرانهای مختلف در خاورمیانه رخ خواهند نمود و راهی برای برون رفت از آنها هم متصور نخواهد بود.