کد خبر: ۵۶۵۶۴
تاریخ انتشار : ۰۲ بهمن ۱۳۸۵ - ۲۱:۳۰
كمیته روابط خارجی میزبان یک ایرانی بود

انتقادات دکتر نصر در سنای آمریکا

آفتاب‌‌نیوز :

آفتاب: دكتر «ولی‌رضا نصر» تنها ایرانی عضو شورای روابط خارجی آمریكا چهارشنبه گذشته میهمان كمیته روابط خارجی سنای آمریكا بود. او در این نشست به همراه «ریچارد ‌هاس» و «دنیس راس» از استراتژی جدید بوش در عراق انتقاد كرد. دكتر نصر در مورد این نشست به «روزنامه حیات‌نو» که در تهران منتشر می‌شود گفت: هیچ‌یك از سناتور‌ها خواهان افزایش تنش با ایران نیستند از این جهت آنها و همچنین ریچارد ‌هاس و دنیس راس از توصیه‌های من استقبال كردند. 

به گفته این ایرانی عضو شورای روابط خارجی آمریکا؛ «از سال 2003 به بعد درگیری میان شیعه و سنی به عنوان یكی از عوامل اصلی تقسیم‌بندی سیاست‌ها در خاورمیانه خود را نشان داده و سیاست‌های ایالا‌ت متحده را در منطقه تغییر داده است. خشونت‌ها تنها محدود به عراق نمی‌شود. درگیری‌ها به صورت منطقه‌‌ای گسترش یافته و از حوزه خلیج فارس به لبنان نیز كشیده شده است. به همین ترتیب درگیری‌های منطقه‌ای پیچیده‌تر شده و به صورت یك چالش جدی در سیاست‌ خارجی ایالا‌ت متحده نمایان گردیده است. ارزیابی و برآورد چنین مخاطراتی كه نتیجه چنین تغییری بوده است یكی از چالش‌های مهم و عمده‌ای است كه سیاست آمریكا در خاورمیانه با آن روبرو است».

دکتر نصر با اشاره به این که هم‌اکنون «عراق به مكانی برای فرقه‌گرایی و درگیری و رقابت در خاورمیانه تبدیل شده است» ، تاکید کرد که «خشونت‌ها و درگیری‌های فرقه‌ای سرنوشت عراق را تعیین خواهد كرد و همچنین آینده منافع آمریكا را مشخص می‌كند» و افزود: فرقه‌گرایان یكی از مهمترین نقش‌ها را در تعیین متحدان منطقه‌ای در خاورمیانه و اینكه چگونه دولت‌های عمده و حاشیه‌ای در این میان وارد عمل شوند، ایفا می‌كنند. در این میان فرقه‌گرایان بر روی مسائلی چون نگرانی از موضوعات اعراب‌ واسراییل، رفرم‌های سیاسی و اقتصادی و سیاست‌های حمایت‌طلبانه ایالا‌ت متحده و مهمتر از همه جنگ جهانی علیه تروریسم رقابت می‌كنند و همین موضوع بحث مدیریت و اداره ایالا‌ت متحده را كمی پیچیده‌تر خواهد كرد. 

متن کامل گفته‌های ولی‌رضا نصر در «حیات نو»

وی با یادآوری این نکته که «ایران از جمله دولت‌هایی بود كه بازیگران شیعی خوبی را وارد عمل كرد و این تنها به دلیل همكاری شیعیان عراق با آمریكا بود» ادامه داد: سقوط سنی‌ها در عراق پایانی بود به حكمرانی سیاسی آنها در منطقه و حركت رو به انحطاط قدرت رژیم‌های سنی حاكم بر این جوامع. این باعث پس رفتگی سنی‌ها شد كه عامل بروز خشونت‌های فرقه‌ای در عراق شد.

نصر افزود: شورش‌هایی كه ایالا‌ت متحده در دو سال ابتدایی اشغال عراق با آن روبرو بود عمدتاً ازسوی گروه‌های عمده سنی صورت می‌گرفت. این حملا‌ت ناشی از این اعتقاد بود كه آنها قدرت حكمرانی خود را در بغداد از دست داده‌اند و همین عامل باعث تحریك قوم سنی، جنگجویان خارجی و ایدئولوژی‌های رادیكال شد. سنی‌ها بر این اعتقادند كه ایالا‌ت متحده قدرت را از دست آنها خارج كرده است و قدرت را به شیعیان منتقل كرده است. در دو سال نخستین تسخیر عراق توسط آمریكا شیعیان هدف شورشیان سنی قرار می‌گرفتند این موضوع باعث شد آیت‌الله سیستانی اعلا‌م كند كه «در دام جنگ فرقه‌ای نیفتید.»

این ایرانی عضو شورای روابط خارجی آمریکا در بخشی دیگر از گفته‌هایش که در روزنامه حیات نو به چاپ رسیده است، با اشاره‌ به این موضوع که «در سال 2006 شاهد چرخش دراماتیك ایالات متحده به سمت ایران بودیم» گفت: رئیس جمهوری ایران پافشاری میكرد كه به فعالیت‌های هسته‌ای خود ادامه خواهد داد و این تنش عظیمی را برای ایالا‌ت متحده و اسرائیل ایجاد كرده بود. این اعتماد به نفس ایران باعث ایجاد نوعی تغییردر محیط استراتژیك منطقه ‌شد. ایران اعتقاد داشت كه از یك موقعیت قوی‌تر از آنچه كه پیشتر از سال 2003 داشته است برخوردار است. ایران از تغییر رژیم در افغانستان و عراق سود برد. سقوط طالبان و صدام حسین برای ایران شرایطی را فراهم كرد تا فضای بیشتری برای تاثیرگذاری در منطقه برای خود كسب كند. سقوط صدام بر خلیج فارس تاثیرگذار بود. جنگ آمریكا باعراق شرایط را برای آمریكا در مقابل ایرانی كه فرصت پیدا كرده بود تا بال‌های خود را باز كند سخت‌تر كرده بود.

وی با تاکید بر این «اكنون سیاست ایالا‌ت متحده به سمت مواجهه و مقابله با ایران سوق داده شده است» ادامه داد: واشنگتن اكنون متوجه نقش كلیدی ایران در منطقه شده است. اكنون درگیری‌های زیادی میان آمریكا و ایران درمورد بحث هسته‌ای ایران و نقش ایران در لبنان، درگیری‌های فلسطینیان و بحث عراق وجود دارد كه اعتماد به نفس ایرانیان را نیز برانگیخته است. اما به هر حال كاملا‌ واضح است كه ایران از برقراری ثبات در افغانستان، ایران و خلیج فارس سود می‌برد.

نصر همچنین به استراتژی بوش برای افزایش نیروهای نظامی آمریکا در عراق اشاره کرد و افزود: سیاست‌های خاورمیانه‌ای آمریكا در رابطه با ایران باعث افزایش درگیری‌ها به جای كاهش آنها در منطقه می‌گردد و همچنین باعث افزایش تهدیدات تروریستی علیه آمریكا می‌گردد. اجرای چنین سیاستی نیاز به حضور درازمدت آمریكا در خاورمیانه دارد. آمریكا باید به جای این اقدام (افزایش نیرو) به دنبال كاهش تنش‌ها از طریق راه‌حل‌های سیاسی درمناطق فلسطین، لبنان و عراق و ایران باشد.

این ایرانی عضو شورای روابط خارجی آمریکا در پایان به دولت جرج بوش هشدار داده‌ است که «نباید از این درگیری‌ها برای مبارزه با ایران استفاده كند و نباید به دنبال درگیری‌های گسترده‌تر با ایران باشد». به گفته نصر، ایالا‌ت متحده باید قدمی‌در راستای عدم تشویق بازیگران منطقه‌ای در استفاده از سیاست فرقه‌گرایی به عنوان ابزاری در سیاست‌های خارجی بردارد، سرمایه‌گذاری بر روی فرقه‌گرایی به خصوص سازمان‌های رادیكال سنی منجر به واكنش‌ها و افزایش درگیری‌ها و خشونت‌های فرقه‌ای خواهد شد كه نه تنها خشونت‌ها را در منطقه افزایش خواهند داد بلكه منافع ایالا‌ت متحده را نیز به خطر خواهند انداخت.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین