آفتابنیوز : آفتاب: بان کی مون دبیرکل جدید سازمان ملل یک ماه جنجالی در این سازمان را پشت سرگذاشت. پس از گذشت یک ماه از تکیه دادن وی برکرسی دبیرکل، بسیاری از دیپلماتهای غربی از پیشروی کند روند انتقال قدرت به وی ناراضی هستند و اعضای سازمان نیز مخالف طرحهای سریع الاجرا وی برای بازسازی ساختار سازمان هستند.
در داخل سازمان ملل، نمایندگان کشورها انتصابهای سریع السیر وی را زیر سوال برده و مدعی هستند که وی نه تنها در حال به روی کار آوردن اعضای تیم خود با سرعت غیرقابل وصفی است که اعضای تیم دبیرکل سابق را نیز سریعا به سایر قسمتها منتقل میکند.
این انتقادها که بر سخنرانی موفق بان کی مون در نشست اتحادیه آفریقا در هفته گذشته سایه انداخته است، اعضای تیم سابق را نا امید کرده و موجب نگرانی طرفداران اولیه دبیرکل را نیز فراهم کرده است.
یک دیپلمات غربی در این باره میگوید: دوران انتقال قدرت به بان کی مون بسیار طولانی شده است و نگرانیها در حال حاضر ناشی از عدم آگاهی به طرز تفکر دبیرکل جدید است. ما هنوز با اولویتهای وی آشنا نشدهایم، در حال حاضر تمامی موارد از اولویت خاصی برخوردار هستند.
برخی دیپلماتها که سابقه حضور آنها در سازمان به چندین سال پیش باز میگردد بر این باورند که تیم منتخب بان کی مون که اکثر آنها در وزارت امور خارجه کره جنوبی مشغول به کار بودهاند هنوز موفق به مشاوره با اعضای ثابت سازمان نشدهاند.
اعضای ثابت سازمان ملل ادعا میکنند که تیم بان کی مون باید توضیحات مفصلی را در خصوص اولویت اجرایی خود در این سازمان ارائه دهد. بان کی مون پیش از این پیشنهاد کرده بود که بخش خلع سلاح سازمان ملل در بخش امور سیاسی ادغام شده و بخش حفاظت از صلح جهانی نیز به دو بخش مجزا تقسیم شود. اعضا سازمان ملل پس از اعلام این اولویتها توسط بان کی مون از این طرح استقبال شایانی به عمل نیاوردند.
ائتلاف کشورهای توسعه یافته با ژاپن در حال حاضر بزرگترین مانع در برابر ادغام بخش خلع سلاح با امور سیاسی سازمان بوده و از سوی دیگر نمایندگان سازمان مخالف تعدیل نیروهای این بخش هستند. بان کی مون در نامهای که هفته گذشته به چاپ رسید اعلام کرد که دبیرکل سازمان ملل باید در حوزههای خلع سلاح و عدم تکثیر تسلیحات هستهای نقش مهمتری ایفا کند.
یک مقام ارشد سازمان ملل در مصاحبه با واشنگتن تایمز در این خصوص گفت: بخش خلع سلاح سازمان ملل نیاز به فعال سازی دارد. کنفرانس اخیر جهت بازبینی معاهده منع تکثیر تسلیحات هستهای به دلیل عدم تفاهم اعضا به نتیجه مطلوب دست نیافت. نمایندگان کشورهای در حال توسعه با اجرا این طرح مخالف بوده و در نامه هفته گذشته خود به دبیرکل اعلام کردند که این طرح باید مورد بحث و بررسی قرار بگیرد. طرح تقسیم دپارتمان حفاظت از صلح جهانی نیز نگرانی بیشتر اعضا را به دنبال داشته است. براساس این طرح، بخش حفاظت از صلح به دو بخش تقسیم میشود: بخش امور سیاسی و نظامی و بخش اداری و ماموریت دیدهبانهای صلح سازمان ملل.