آفتابنیوز : آفتاب: پس از کش و قوسهای فراوان روز شنبه سرانجام دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان برای رایزنی با طرفهای درگیر در پرونده هستهای ایران در حاشیه چهل و سومین کنفرانس امنیتی مونیخ وارد آلمان شد. کنفرانسی که در آن، 250 نماینده از چهل کشور جهان به رایزنی درباره چالشهای پیشروی امنیت جهانی میپردازند.
علی لاریجانی در حالی راهی مونیخ شد که پیش از ورود او به خاک آلمان، آنگلا مرکل صدر اعظم این کشور با لحنی گزنده به انتقاد از سیاستهای هستهای ایران پرداخته بود: «همگى ما مصميم از نهايى شدن برنامه نظامى هستهاى ايران جلوگيرى كنيم. جمهورى اسلامى چارهاى جز تن دادن به قطعنامه ۱۷۳۷ شوراى امنيت سازمان ملل متحد ندارد.»
سخنان رئیسجمهوری روسیه نیزگرچه با پارهای ابهامات و ابراز نگرانیها نسبت به مقاصد برنامه هستهای تهران همراه بود اما ولادیمیر پوتین کوشید با حفظ فاصله از سیاستهای غرب، کماکان راه را برای حل مسالمت آمیز مناقشه موجود باز بگذارد.
رئیس جمهور فدراسیون روسیه گفت: ایران هیچ نوع موشکی که توان تهدید کشورهای اروپایی داشته باشد را در اختیار ندارد. به گفته پوتین مقامات روس تاکنون به هیچ نشانهای در این خصوص که تهران درصدد تولید کلاهکهای هستهای برای موشکهای خود است دست نیافتهاند. وی همچنین این ادعای ایالات متحده را که توانایی موشکی ایران تهدیدی برای کشورهای اروپایی محسوب میشود رد کردهاست.
به گزارش خبرگزاری روسی اینترفاکس پوتین با اشاره تلویحی به استقرار سیستمهای دفاع موشکی آمریکا در کشورهای اروپایی شرقی برای مقابله با خطر ایران گفت: «ایران موشکی که توان تهدید این کشورها را داشته باشد در اختیار ندارد».
رئیسجمهور روسیه با اشاره به اینکه ایران در صدد طراحی موشکهایی با برد 2400 کیلومتر است گفت: «معلوم نیست که آیا آنها(ایران) از لحاظ تکنولوژیک قابلیت ساخت چنین موشکی را داشته باشند یا نه». وی افزود: «اگر موضوع تهدید اروپا مطرح باشد ایران باید توانایی دستیابی به موشکهایی با برد چهار،پنج یا شش هزار کیلومتر را پیدا کند که به نظر من امری کاملا غیرمحتمل است».
پوتین در ادامه سخنان خود با اشاره به همکاریهای تسلیحاتی مسکو با تهران گفت: «میزان تسلیحاتی که روسیه به ایران تحویل داده است، به مراتب کمتر از آنچیزی است که ایالات متحده و سایر کشورها (به کشورهای خاورمیانه) فروختهاند».
ابهام در سفر لاریجانی به مونیخ [اینجا]احتمال مذاکره لاریجانی با وزیر دفاع آمریکا [اینجا]مذاکره هستهای در دقیقه 90 [اینجا]وی با اشاره به این که کشورش به ایران سیستمهای دفاع ضدهوایی با برد متوسط 30 تا 50 کیلومتر عرضه نموده است گفت: «ما این کار را انجام دادیم تا ایران حس نکند که طرد شده و یا در بین دشمنانش احاطه شده است. ما خواستیم ایران متوجه شود که کانالی برای ارتباط و دوستانی دارد که می تواند به آنها اعتماد کند».
رئیس جمهور فدراسیون روسیه اما در ادامه سخنانش گفت که کشورش در نگرانیهای بین المللی درباره برنامه هستهای ایران شریک است: «جامعه جهانی در رابطه با ماهیت و کیفیت برنامه هستهای ایران نگران بوده و محمد البرادعی مدیر کل آژانس چندی پیش این نگرانی ها را در 67 بند تنظیم نمود. آنها (ایران) بطور مداوم میگویند که برنامه هستهای آنها صلح آمیز است، بنابراین برای من قابل درک نیست که چرا تاکنون بطور مثبت و سازنده به این نگرانیها و پیشنهادهای آقای البرادعی پاسخ ندادهاند».
پوتین در عین حال خواستار شکیبایی ایالات متحده و متحدان اروپاییاش برای پیدا کردن یک راهحل منطقی و محترمانه برای برنامه هستهای ایران شد.
گفتنی است علی لاريجانی هنگام ورود به محل کنفرانس خطاب به خبرنگاران گفت: «ايران مسير مشخصی را در زمينه فعاليتهای هستهای خود دنبال می کند که اين موضوع هم برای کسی پوشيده نيست، فعاليتهای هستهای ايران تحت نظارت آژانس بين المللی انرژی اتمی قرار دارد و ايران همچنان به تعهدات خود در معاهده ان پی تی پايبند است».
ناظران اظهارات لاريجانی را واکنشی به سخنان آنگلا مرکل صدراعظم آلمان که پيش از ورود او در کنفرانس ايراد شده بود تلقی میکنند.
سفر علی لاريجانی به مونيخ در شرايطی صورت میگيرد که مهلت تعیین شده در قطعنامه 1737 شورای امنيت به ایران برای تعلیق فعالیتهای مرتبط با غنی سازی اورانیوم رو به پايان است اما پيشنهاد اخير مدیر کل آژانس بين المللی انرژی اتمی برای حل مناقشه که حمايت روسيه را نیز در پی داشته با استقبال ایران مواجه شده است.
بنابراين پيشنهاد، ايران غنی سازی اورانيوم را به صورت موقت متوقف میکند و در مقابل تحريمهايی که بنابر قطعنامه شورای امنيت عليه ايران اعمال شده نيز به صورت موقت متوقف میشود. براساس برنامه اعلام شده لاریجانی روز یکشنبه در کنفرانس مونیخ سخنرانی میکند.