آفتابنیوز : طبق قوانين موجود اگر هر ادعايى داراى مدرك مستند براى اثبات نباشد، حكم افترا و تهمت را پيدا كرده و باعث بازخواست شدن مدعى میشود ولى به صرف نبود مدرك مستند كه نمیتوان چشم بر واقعيت ها بست! وقتى بازيكن ۳۶ ساله كه توان بدنى او هم معلوم است، پيش چشم مربى سابقش در لحظه سوت پايان داور استارت ۴۰ مترى میزند و خستگى نمیشناسد، اين مربى نمیتواند بپذيرد كه شاگرد سابقش به صورت كاملاً طبيعى و در اثر استمرار در تمرينات به اين آمادگى فوق العاده بدنى برسد.
همين چند روز پيش يكى از ستارههاى سابق و پرسر و صداى فوتبال ايران كه هنوز هم در يكى از تيمهاى ليگ برتر بازى میكند در مقابل سؤال خصوصى و دوستانه نگارنده در مورد دليل آمادگى بدنى جالب توجه خود و ساير همبازيانش به شرط عدم افشاى نامش به صراحت گفت: دلت خوشهها! همه اين كار را میكنند. ما هم استثنا نيستيم فقط جنس داروهايمان بهتر است. من كه خودم نمیدانم ولى وقتى میبينم با اين داروهاى مكمل و تقويتى (!) به مراتب بهتر از گذشته در ميدان میدوم، چرا استفاده نكنم.
استفاده از داروهاى تقويتى و مكملهاى غذايى موردى است كه در دنياى ورزش كاملاً جا افتاده است ولى اينكه اين افزودنىها از حد فزونى گرفته و توان بدنى ورزشكار را به حالت غيرطبيعى افزايش دهد، نامش دوپينگ است و عملى مذموم و نكوهيده در تمام دنيا كه درصورت برملا شدن سختترين عقوبتها را براى فرد خاطى دربر دارد. چون كسى نمیتواند به خود بقبولاند كه در عالم ورزش به حالت ساختگى صاحب يك توانايى غيرمتعارف شده و به لطف آن سلامت نتايج مسابقات را زير سؤال ببرند.
نكته تأسف بار اينجاست كه دوپينگ به همان اندازه كه توان ورزشكار را به صورت ناگهانى و غيرقابل پيش بينى افزايش میدهد، درست به همان اندازه سلامتى او را هم به مخاطره میاندازد. يكى از پزشكانى كه در سالهاى گذشته ارتباط بسيارى با چند تيم ورزشى و به خصوص فوتبال داشت و اكنون خود را كنار كشيده است در اين مورد میگويد: فيزيك و وضعيت درونى بدن انسانها با يكديگر متفاوت است و ناراحتىهاى درونى هم به صورت كاملاً طبيعى در بين همه و از جمله ورزشكاران وجود دارد ولى اگر آمارى از فوتباليستهاى ايرانى گرفته شود، تعداد ناراحتىهاى گوارشى از جمله معده و روده به حد سرسام آورى افزايش يافته است كه اين وضعيت در قشر جوان و ورزشكار غيرقابل توجيه است. ممكن است علت ويژگى ژنتيك و تغذيه نامناسب از هر ۵۰ ورزشكار يكى داراى مشكلات ادامه دار گوارشى شود ولى اينكه در هر تيم فوتبال ايرانى حداقل ۷ تا ۱۰ نفر از بابت دردهاى مزمن معده و روده مینالند، حتماً ريشه در بعضى مسائلى دارد كه نمیتوانم آنها را بازگو كنم.
اين پزشك متخصص با اعلام اين نكته كه رسوبات اين داروهاى غيرمجاز بيشتر و سريع تر از همه جا كبد ورزشكاران را دچار مخاطره میكند، میگويد: فقط كافى است كبد بازيكنان چند تيم فوتبال را آزمايش كنند و بعد آن را با انسانهاى معمولى و نه ورزشكاران مقايسه كنند تا مشخص شود چه فاجعهاى درحال شكل گيرى است. ورزش وسيله سلامتى روح و جان انسانها است ولى اين داروها چنان تأثيرات مخربى بر فوتباليستهاى ما گذاشته كه بداخلاقى، پرخاشگرى و ... در نزد آنها نسبت به دهههاى گذشته به طرز تأسف بارى افزايش پيدا كرده است.
به رغم نوشتن اين مطالب و سخنان دردآور باز هم ادعايى در اين خصوص نداريم. فقط از مسؤولان نهادهاى مبارزه با پديده شوم دوپينگ تقاضا داريم هرچه سريع تر بساط آزمايش و نمونه گيرىها را دوباره و با شدت بيشتر برقرار كنند. صرف اينكه هر آزمايش و تهيه جواب آن چند هزار دلار هزينه دارد نمیتواند مورد قبول باشد.
فوتبالى كه گردش مالى درونى آن و رقمهاى پرداختى به بازيكنان و مربيانش نزديك به ۵۰ ميليارد تومان (۵۰ ميليون دلار) است از بابت اطمينان از سلامتى خود اشكالى ندارد كه يك ميليون دلار هم براى آزمايش دوپينگ هزينه كند. راه دورى نمیرود فقط دست متقلبها و متخلفها رو میشود. اگر هم هيچ كس روى به اين پديده زشت نياورده است باز هم اشكالى بروز نمیكند، مطمئن میشويم كه فوتبالمان سلامت است!
نويسنده: فرزادمتين