آفتابنیوز : آفتاب ـ مهدی نیاکی: صادق زیباکلام معتقد است «غرب میخواهد موضع صریح ما را درباره تعلیق غنیسازی بشنود و از هم اکنون استخوانبندی قطعنامه دوم را تهیه و تدوین کرده است». این کارشناس مسایل سیاسی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب، درباره سفر ولایتی به مسکو، راهبرد اخیر روسیه در میان اعراب و جهان اسلام و همچنین نقش بازدارنده دولت پوتین در بحران هستهای ایران گفت: «هیچ کس در ایران در این باره که روسیه میتواند محکم در برابر غرب بایستد صحبت نمیکند. اگر کسی در ایران واقعا روی این مبنا حرکت میکند که روسیه در کنار ما میایستد و قطعنامه دوم را در شورای امنیت وتو میکند کافی است نگاهی به وضعیت همکاری ایران و روسیه در تکمیل و راهاندازی نیروگاه بوشهر بیندازد».
وی افزود: «روسها 10 سال است که میخواهند نیروگاه بوشهر را برای ما تکمیل و راهاندازی کنند. گفته میشود که تنها 5 درصد این نیروگاه باقی مانده بود و پیش از این بخشهایی در حدود 90 تا 95 درصد این نیروگاه ساخته شده است. من فرض میگیرم که در اثر حملات عراق به تأسیسات هستهای ما در دوران جنگ هشت ساله، مقداری از این نیروگاه تخریب شده و قرار بوده روسیه کار تکمیل و راهاندازی حدود 20 درصد این نیروگاه را به عهده بگیرد. توجه کنید که روسها یک دهه است که می روند و میآیند و هنوز نیروگاه تکمیل نشده است».
این استاد دانشگاه ادامه داد: «از دو حال خارج نیست. یا روسها واقعا نمیتوانند این نیروگاه را تکمیل کنند که در این صورت وای بر ما که در بحث هستهای دل به روسها بستهایم. یا آنکه آنها نخواستهاند و به دلایلی 10 سال است که تعلل کرده و با ما بازی میکنند. در هر دو صورت فرقی ندارد چه نخواستهاند و چه نتوانستهاند ما باید بیندیشیم که چرا به چنین کشوری امید داریم. متأسفانه ما عادت کردهایم گاهی خودمان را فریب دهیم».
زیباکلام افزود: «هرگاه که پوتین و مقامات روسیه نکتهای از دید ما مثبت ابراز میدارند فورا در رسانهها و در محافل دیپلماتیک آن را برجسته میکنیم. آقای پوتین میگوید ما محکم در کنار ایران ایستادهایم. روسیه میگوید ما از ایران دفاع میکنیم و مدام تکرار میکند که راهحل بحران هستهای ایران مذاکره و دیپلماسی است. ما این مواضع را تیتر میکنیم. اما وقتی در مقابل تصویب قطعنامه در شورای امنیت همراه آمریکا میشود درباره آن حرفی نمیزنیم. درباره موضعگیریهای روسیه که به مذاق آمریکا خوش میآید هم سخنی نمیگوییم».
وی تأکید کرد: «من فکر میکنم نشستن به امید روسیه و به امید کشورهای «نم» و یا کشورهای عرب، کشورهای عدم تعهد و یا نخست وزیر بورکینافاسو که آنها از مواضع بر حق ما دفاع کنند بیهوده است. اگر به جای تمام اینها یک کشور صاحب نفوذ و قدرت اروپایی از ما به راستی دفاع میکرد برای حل بحران از تمام این کشورها ارزشمندتر بود». این استاد دانشگاه با بیان اینکه اگر روسیه محکم در کنار ایران میایستاد امر ارزشمندی بود تصریح کرد: «اما روسها این کار را نمیکنند. درست است که روسیه منافع اقتصادی کلانی با ما دارد، اما فراموش کردهایم که منافع اقتصادی کلانتری هم با آمریکا و اروپا دارد و خطاست اگر منافع ملی خود را روی تضاد آمریکا – روسیه گرو بگذاریم».
وی در ادامه در خصوص فعالیت دیپلماسی جمهوری اسلامی در آستانه پایان ضربالاجل شورای امنیت و احتمال جلوگیری از تصویب قطعنامه دوم گفت: «تکلیف فعالیت دیپلماتیک ما روشن است. به گمان من ظرف 10 روز آینده، اتفاق خاصی رخ نخواهد داد. چرا که آنچه گروه 1+5 میخواهد از ما بشنود به صورت صریح و ساده و شفاف این است که آیا ما حاضر به تعلیق و تعطیل غنیسازی هستیم یا خیر. هر سخنی درباره مذاکره و تفاهم و توافقات... اگرچه حرفهای قشنگی است اما آن موضوعی نیست که غرب دنبال میکند. اروپا و آمریکا جز به این امر به چیز دیگری رضایت نمیدهند».
زیباکلام در پایان گفت: «تا زمانی که پاسخ ما منفی است این وضع ادامه خواهد داشت و به گمان من غرب استخوانبندی قطعنامه دوم تحریم علیه ایران را از هم اکنون، تهیه و تدوین کرده است».