کد خبر: ۵۷۵۶۷۰
تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۵:۰۶

داستان بذرهای برنج تنبل...

برخی از کارشناسان، معتقد هستند ضدعفونی کردن بذور برنج یکی از راه‌های مؤثر پیشگیری و کاهش آلودگی بیماری‌های قارچی مانند طوقه، پوسیدگی ساقه، سوختگی غلاف برگ و لکه قهوه‌ای در خزانه و زمین اصلی است اما برخی دیگر اعتقاد دارند بذر برنج از همان ابتدا با ضدعفونی کردن تنبل می‌شود و در شرایط مختلف مقاومت کمی خواهد داشت.
آفتاب‌‌نیوز :
آنچه که مسلم است توجه علمی و تجربی به بذر گیاه برنج، به همراه مدیریت و آماده سازی مناسب خزانه امکان شروعی بهتر را برای تولید محصول می‌دهد؛ برخی از متخصصان کشاورزی، ضدعفونی کردن بذرهای برنج را تجویز می‌کنند اما در مقابل، برخی دیگر، سمپاشی با دوز و زمان مناسب را بهترین روش می‌دانند.

ضدعفونی کردن بذر برنج؛ مانع آلودگی یک مزرعه!

در این رابطه بهنام امیری، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه یک بذر خوب باید رطوبت کمتر از ۱۴ درصد و وزن ۱۰۰۰ دانه مناسبی داشته باشد اما ممکن است برخی بیماری‌ها بر روی بذر برنج مانند شیت بلایت و پلاست و غیره قرار بگیرد، گفت: این بیماری‌ها می‌تواند به تنهایی باعث آلودگی یک مزرعه شوند.

وی با بیان اینکه این بیماری‌ها ممکن است به خوشه، ساقه و برگ وارد شود و گیاه را از بین ببرد، تصریح کرد: سیاهک برنج بیماری دیگری است که از طریق بذر منتقل می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری با اشاره به اینکه اصول ضدعفونی کردن بذر برنج روش‌های مختلفی دارد، گفت: برخی بذرها را در یک تانکر قرار می‌دهند و سم را با آن مخلوط می‌کنند، همچنین برخی آن را داخل آب قرار می‌دهند و آن را با سم ترکیب می‌کنند و پس از ۲۴ ساعت، آن را برای خزانه آماده می‌کنند.

امیری با بیان اینکه تقریباً ۲۴ ساعت پیش از وارد کردن برنج در خزانه، باید ضدعفونی بذر برنج صورت بگیرد و بذرهای ضد عفونی شده باید بدون شستشو جوانه‌دار شود که برای این منظور بذرهای برنج یک تا دو روز در آب خیسانده می‌شود، اظهار کرد: ضدعفونی کردن بذر برای محیط زیست آلودگی ایجاد می‌کند اما این آلودگی به اندازه سم‌پاشی نیست و آسیب جدی به آن وارد نمی‌کند.

وی، راه‌اندازی سایت‌های الگویی در این زمینه را برای آگاهی کشاورزان مازندرانی، مناسب ارزیابی کرد و گفت: برگزاری چنین سایت‌هایی می‌تواند اطلاعات کافی را به کشاورزان بدهد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی ساری با اشاره به اینکه امکان مقاومت بیماری در برابر ضدعفونی بذر وجود دارد، تصریح کرد: اگر بیماری و آفات با ضدعفونی شدن، از بین نروند، باید وارد مرحله سمپاشی و از بین رفتن حشرات در زمان رشد گیاه شد.

ضدعفونی کردن بذر ممنوع!

رضا اسماعیل‌زاده‌کناری رئیس پژوهشکده صنایع غذایی مازندران نیز در گفت‌وگو با ایسنا مازندران، ضدعفونی کردن بذرهای برنج را نامناسب دانست و گفت: وقتی بذر تازه رسیده را برای مقابله با آفات ضدعفونی می‌کنید، در واقع در همان شرایط اگر آفاتی وجود داشته باشد از بین می‌رود، اما باقیمانده آن موجب انتقال به سایر دانه‌ها می‌شود.

وی با اشاره به اینکه به هیچ عنوان ضدعفونی کردن آفات، اثر محافظت‌کنندگی ندارد و باید کنترل آفات و بیماری‌ها در زمان کاشت و داشت صورت گیرد، تصریح کرد: بذر از همان ابتدا با ضدعفونی کردن تنبل می‌شود و در شرایط مختلف مقاومت کمی خواهد داشت.

رئیس پژوهشکده صنایع غذایی مازندران با بیان اینکه، آفات بیشتر در شرایط داشت و برداشت حمله‌ور می‌شوند، خاطرنشان کرد: مبارزه با آفات و بیماری‌ها باید بیشتر در این مراحل باشد و به هیچ عنوان اعتقادی به ضدعفونی کردن بذر ندارم.

استفاده از سموم با دوز و در زمان مناسب

اسماعیل‌زاده در پاسخ به این سوال که استفاده از سموم بهتر است یا ضدعفونی کردن بذرها، گفت: اگر در دوز مجاز سموم استفاده شود، در این صورت باقیمانده سموم قابل تجزیه خواهد بود اما اگر در زمان نامساعد مانند نزدیک برداشت محصول استفاده و همچنین از میزان سم زیادی استفاده شود، باقیمانده سموم در محصول باقی می‌ماند و خطرناک است.

رئیس کارگروه تخصصی صنایع غذایی و تبدیلی اتاق فکر توسعه و تعالی مازندران، در ادامه با اشاره به اینکه باید پیش از برداشت، استفاده از سموم، کاملاً قطع شود، تصریح کرد: اگر سموم در زمان و میزان نامناسب استفاده شود، حجم باقیمانده در محصول بالا خواهد بود.

وی با بیان اینکه همچنین کشاورزان صرفاً از آن سموم برای مقابله با یک آفت بهره می‌گیرند چرا که هر سمی به صورت تخصصی برای همان آفت استفاده می‌شود، خاطرنشان کرد: استفاده از سموم با دوز بالا و زمان نامناسب، موجب ضعف و رشد نکردن آن گیاه می‌شود چرا که مقاومت آن گیاه به واسطه آن سموم کاهش می‌یابد و موجب کاهش راندمان آن محصول می‌شود.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین