آفتابنیوز : علی حیات نیا با بیان اینکه طی چند وقت اخیر قیمت دلار در کانال یازده هزار تومان ثابت مانده بود، ادامه داد: چند روزی است شاهد افزایش قیمت دلار و ورود آن به کانال ۱۳ هزار تومان هستیم.
وی دلیل این امر را افزایش تقاضای پایان سال برای خرید ارز دانست که برای رفع نیاز مسافرتهای خارجی و واردات برخی اقلام و کالاها صورت میگیرد.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه افزایش قیمت ارز معمولاً هر سال در پایان سال رخ میدهد، عنوان کرد: هر سال به طور میانگین افزایش ۱۰ درصدی قیمت ارز را در ایام پایانی سال داریم.
حیاتنیا عامل دیگری که به گرانی ارز طی روزهای اخیر دامن زده را افزایش مجدد انتظارات تورمی اعلام کرد و یادآور شد: چون بسیاری افراد تصور میکنند قیمتها در سال آینده اضافهتر میشود و گرانی بیشتری در پیش خواهیم داشت، تقاضا برای خرید انواع کالاها از جمله دلار را آغاز کردهاند و این امر نیز به گرانی دلار دامن زده است.
وی با بیان اینکه نمیتوان پیشبینی کرد قیمت دلار باز هم افزایش خواهد داشت یا نه، اضافه کرد: تنها راه کنترل بازار ورود دولت و بانک مرکزی به عنوان مهمترین عامل تنظیم بازار است که بیشترین ارز کشور را در اختیار دارد.
این کارشناس مسائل اقتصادی یادآور شد: اگر برای کاهش قیمت ارز برنامهریزی صحیحی صورت نگیرد، به دلیل اصل "چسبندگی" قیمتها که معمولاً در ایران داریم، نرخ ارز به سختی دوباره پایین میآید.
به گفته حیاتنیا از سوی دیگر به دنبال افزایش نرخ ارز دوباره شاهد افزایش قیمت بسیاری از کالاها خواهیم بود، زیرا قیمت کالاها چه وارداتی و چه تولید داخل در ایران بسیار از نرخ ارز تأثیر میپذیرد و بعد از حتی ارزان شدن ارز نیز بازگشت قیمت کالاها به قیمت اولیه معمولاً اتفاق نمیافتد.
وی معتقد است، اگر دولت به موقع به تنظیم بازار ارز قبل از عید ورود کند، احتمال کاهش قیمت دلار در سال آینده وجود دارد.
حیاتنیا درباره قیمت منطقی و واقعی نرخ ارز در ایران نیز گفت: دیگر نمیتوان گفت نرخ واقعی دلار بین هشت تا ۹,۰۰۰ تومان است و با توجه به کاهشی که در ارزش پول ملی داشتیم، باید نرخ جدید دلار بر اساس مدلها و متغیرهای اقتصادی برآورد شود.
منبع: ایسنا