آفتاب: بزرگترین نمایشگاه بینالمللی تسلیحاتی در خاورمیانه به نام IDEX-2007 روز گذشته در کشور امارات متحدهعربی آغاز به کار کرد. در این نمایشگاه که با شرکت 50 کشور و با حضور بیش از 862 نمایشدهنده آغاز به کار کرده آخرین تسلیحات مدرن جهان برای کشورهای عربی که در جستجوی ارتقای امکانات تسلیحاتی خود هستند به نمایش درآمده است. «ایدکس 2007» که هشتمین برگزاری خود در امارات از سال 1993 را تجربه میکند روز گذشته توسط خلیفه بن زاید آل نهیان، رئیسجمهور امارت در مرکز نمایشگاههای ابوظبی افتتاح شد.
بنابر اظهارات مقامات رسمی؛ نگرانی از جنگ عراق، افزایش تنش بین ایران و آمریکا سبب شده تا کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس اقدام به خرید جنگنده، هلیکوپترهای تهاجمی، تانکها و کشتیهای جنگی کنند.
به گزارش روزنامه پاکستانی «دیلیتایمز» در این نمایشگاه که درمقایسه با دورههای گذشته آن پیشرفت 37 درصدی داشته شرکتهایی از کشورهای آمریکا، روسیه، فرانسه، انگلیس، چین، ایتالیا، ترکیه و کرهجنوبی آخرین تولیدات خود را برای آنچه که «کشورهایی با جیبهای گشاد» نامیده عرضه میکنند.
در همین خصوص مصطفی علانی، تحلیلگر نظامی مرکز تحقیقات خلیج{فارس} با اشاره به اینکه لیست خریدهای نظامی مستقیما با خطر احساس شده در ارتباط هستند گفت: در طول 15 سال گذشته این کشورها سرمایهگذاری زیادی در تجدید تلسیحاتی خود نکردهاند اما حالا در حال هجوم بردن برای تجدید توان تسلیحاتی خود هستند. این تحلیلگر نظامی در ادامه اظهارات خود افزود: بزرگترین ترس در منطقه این است که در عراق جنگ داخلی اتفاق بیافتد و خشونتهای آن به همسایگان نزدیکش مانند عربستان سعودی، قطر، کویت، بحرین و امارات متحدهعربی سرایت کند.
«رابین هوگز» تحلیلگر نظامی منطقه خاورمیانه نیز در این خصوص گفت: انتظار میرود که هلیکوپترهای تهاجمی و سنسورهای هشداردهنده الکترونیک که میتوانند اجسام در حال نزدیک شدن به بندرها و ترمینالهای نفتی را شناسایی کنند بیشترین میزان فروش را در این نمایشگاه داشته باشند.
این تحلیلگر نظامی در ادامه اظهارات خود گفت: اگر ایران تهدید شود یا توسط آمریکا و اسرائیل مورد حمله قرار بگیرد، موشکهای بالستیک آن میتوانند اهدافزمینی و کشتیهای جنگی را مورد هدف قرار دهند و مینهای دریایی آن میتوانند مسیر عبور کشتیهای نفتی از تنگه هرمز را ببندند. چنین سناریویی سبب شده تا وزرای دفاع کشورهای حاشیه خلیجفارس خرید سیستمهای ضد موشک مثل پاتریوت و کشتیهای مینروب و رادارهای هشداردهنده را مدنظر قرار دهند.
این اظهارات در شرایطی صورت میگیرد که چندی پیش روزنامه آمریکایی واشنگتنتایمز در خصوص اهمیت این نمایشگاه برای برخی کشورهای عرب نوشت: عربستان سعودی به تنهایی یک لیست 50 میلیارد دلاری برای خرید جتهای جنگنده، موشکهای کروز، هلیکوپترهای تهاجمی و بیش از 300 تانک جدید و سایر اقلام مورد نیاز خود را دارد. در همین حال امارات نیز دو میلیارد دلار برای گروههای واکنش سریع که احتمالا برای ایفای نقش رهبری در نیروی محافظت منطقهای است و 6 میلیارد دلار اضافی برای خرید سیستمهای ضد موشک، سیستم هشدار دهنده حمله هوایی و هواپیماهای جنگنده اختصاص داده است.
واشنگتنتایمز در ادامه گزارش خود چنین پیشبینی کرد که سایر کشورهای عضو «شورای همکاری خلیجفارس» مانند کویت، بحرین و قطر نیز در ماههای پیشرو مبالغ بسیار سنگینی را صرف خرید ادوات نظامی کنند. بنابر این گزارش بسیاری از سران عرب در حال حاضر متقاعد شدهاند که تنها راه برای خودداری از گیرافتادن بین جنگ ایران و آمریکا یا آشفتگیهای بعد از آن تقویت توان دفاعی آنهاست.
در انتهای این گزارش با اشاره به اینکه افزایش قیمت نفت و بهای فعلی 60 دلاری آن سبب افزایش قدرت خرید کشورهای سنی شده آمده است: اگر قیمت نفت برای دو یا سه سال در حد فعلی آن باقی بماند دولت امارات به تنهایی 100 میلیارد دلار درآمد اضافه ارزی خواهد داشت که در حدود 20 درصد آنرا ممکن است برای مدرنیزه کردن تجهیزات دفاعی خود اختصاص دهد.