آفتابنیوز : آفتاب: ظاهرا بشار اسد رئیس جمهور جنجالی سوریه تمامی پیشبینیهای بد را پشت سر گذاشته است. این روزها کمتر کسی از تغییر رژیم در دمشق سخن میگوید و کسی نیز انگشت اتهام خود را به دلیل مرگ رفیق حریری به سمت بشار اسد نشانه نمیرود. سوریه اندکی از انزوا بینالمللی خارج شده و اسد نیز تا حدودی آمادگی خود را برای مذاکره با رژیم صهیونیستی اعلام کرده است.
عضو اصلاحطلب کابینه اسد، «ایمن عبدل نور» در این خصوص میگوید: این روزها اسباب به دردسر انداختن سوریه بسیار اندک است.
اما این تنها ظاهر ماجرا است. به نظر بسیاری از کارشناسان رژیم بشار اسد به شدت تحت تأثیر این انزوا قرار گرفته است. عدم توانایی دولت سوریه در بازپسگیری بلندیهای جولان که 40 سال پیش از دست داده است و نگرانی از فعال شدن مجدد مخالفان رژیم به کمک حامیان خارجی تبدیل به معضلات رژیم اسد شده است.
روزنامه واشنگتن پست در گزارشی در خصوص تحولات سوریه مینویسد: عدم تمایل واشنگتن به برقراری رابط دیپلماتیک با سوریه به خوبی در سخنان پنجم فوریه بشار اسد مشهود بود. بشار اسد در گفتوگو با شبكه تلویزیونی ای.بی.سی صراحتا اعلام کرد که درصورت درخواست واشنگتن از دمشق، این کشور میتواند در بازگرداندن آرامش به عراق نقشی اساسی ایفا کند.
رئیس جمهور سوریه در این سخنان دولت بوش را متهم به عدم علاقه به «گفت و شنود» کرده و ادعا کرد که این دولت علاقهای به دستیابی به صلح ندارد.
البته به نظر میرسد که دولت جرج بوش در به انزوا کشاندن دولت بشار اسد تنها نیست. متحدان پرنفوذ آمریکا یعنی عربستان سعودی، مصر و اردن نیز در این روند نقش بسزایی داشتند. متحدان عرب آمریکا در منطقه سوریه را مقصر خرابیها در طول جنگ حزبالله و اسرائیل در لبنان میدانند. از سوی دیگر رابطه صمیمانه سوریه با حماس نیز تا حدودی باعث کدورت متحدان عرب واشنگتن شده است.
با این وجود عدم توانایی سوریه در بازپسگیری بلندیهای جولان بیشترین ضربه را به رژیم اسد وارد کرده است. پس از جنگ 1967 در خاورمیانه این مسأله تبدیل به نقطه حیاتی برای دولت اسد شده است.
مذاکره میان سوریه و اسرائیل در خصوص بلندیهای جولان چند ماه پیش از مرگ حافظ اسد در سال 2000 به بنبست رسیده بود، پس از این حادثه و روی کارآمدن بشار اسد که سابق بر این جراح چشم بود تمایل سوریه به ادامه مذاکرات مشهود بود.
بشار اسد یک بار پیشنهاد مذاکرات بیقید و شرط با اسرائیل را داد که در داخل اسرائیل نیز مورد استقبال بسیاری از سیاستمداران قرار گرفت. اما پاسخ مثبت اسرائیل به این پیشنهاد به معنای شکستن انزوای سوریه و خشمگین کردن واشنگتن بود.
واشنگتن از زمان آغاز جنگ عراق تمام تلاش خود را برای تشویق جامعه بینالمللی برای به انزوا کشاندن سوریه به کار گرفته است. در حال حاضر سوریه از سوی واشنگتن متهم به بازگذاشتن مرزهای خود برای انتقال شبه نظامیان به عراق و کمک به بي ثبات کردن دولت لبنان است.
البته لبنان تبدیل به بزرگترین بحران بشار اسد شده است. پس از ترور رفیق حریری، مردم لبنان به خیابانها ریخته و انگشت اتهام خود را به سمت سوریه دراز کردند. بدین ترتیب با ادامه این تظاهرات خیابانی، سربازان سوری پس از 30 سال خاک لبنان را ترک کردند.
تیم تحقیقاتی سازمان ملل نیز همزمان با بستن پرونده ترور رفیق حریری چند مقام عالیرتبه این کشور و لبنان را به عنوان متهم اصلی معرفی کرد. در آن زمان بسیاری از کارشناسان پیشبینی کردند که شخص اسد نیز محاکمه خواهد شد، البته پس از بازگشت تیم تحقیقاتی سازمان ملل دیگر سخنی از دخالت اسد در ترور حریری به گوش نرسید.
دیپلمات غربی که در بیروت مستقر بوده و تحولات پرونده حریری را از نزدیک دنبال میکند بر این باور است که تصمیمات دادگاه حریری در خصوص اظهار اعضای ارشد حزب بعث سوریه میتواند تأثیر بسزایی بر سرنوشت رژیم اسد بگذارد .
بشار اسد پس از تکیه دادن بر کرسی ریاست جمهور سوریه به جای پدر، آزادیهای اجتماعی را که پیش از این برای سوریها نامعلوم بود به آنها بخشید. وی صدها زندانی سیاسی را آزاد کرده و به منتقدان نیز فرصت انتقاد بخشید. در شرایطی که حافظ اسد چندان به شرکت در مراسمهای عمومی علاقهای نداشت. بشار اسد در مسابقات فوتبال حاضر شد، و حتی با کودکان پرورشگاههای سوریه شام خورد. اما پس از مدتی این آزادیها نیز پایان یافت و توقیف روزنامههای مستقل از سر گرفته شد.
در حال حاضر اصلاحطلبان سوریه مطالبات خود را به حداقل رساندهاند و در انتظار تصاحب کرسیهای پارلمان در انتخابات ماه می هستند. دوران هفت ساله ریاست جمهوری اسد ماه جولای به پایان میرسد و وی با دیگر تک نامزد انتخابات بعدی خواهد بود. مردم سوریه باید در رفراندوم ملی حاضر شده و به بشار اسد رأی منفی یا مثبت بدهند.
سردبیر روزنامه تحت حمایت دولت سوریه بر این باور است که دولت بشار اسد باید همزمان با فشارهای بینالمللی مبارزه کرده اما اصلاحات در داخل مرزها را نیز از یاد نبرد. «الیاس مراد» در این خصوص میگوید: هر دولتی که اندک احترامی برای خود قائل باشد نمیتواند چشمهایش را بر مخالفانی که با کمک خارجیها به دنبال براندازی آن هستند ببندد.
در این میان افزایش در ماه هاي اخير قیمت مواد خوراکی، افزایش نرخ بیکاری و فاصله طبقاتی میان فقر و ثروتمندان صبر مردم سوریه را لبریز کرده است. استاد سیاسی دانشگاهی در دمشق در این خصوص میگوید: مردم گرسنه نان و ثبات اقتصادی میخواهند نه آزادی.