آفتابنیوز : روزنامه الاهرام مصر نوشت، رسانه های جهان توجه بسیاری به استعفای محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران کردند، به گونه ای که بسیاری حتی به تحلیل آثار استعفای او بر آینده حکومت ایران پرداختند. واقعیت این است که ظریف یکی از قویترین وزرای امور خاجه ای است که ایران تا کنون داشته، قبل از او شاید هم طراز او علی اکبر ولایتی بود که 16 سال وزیر امور خارجه بود و در حال حاضر مشاور عالی رهبر ایران است، برای همین استعفای او مانند استعفای یک مسئول عادی در ایران نیست.
از این مهمتر ظریف فقط نماینده شخص خود و اندیشههای خودش نیست بلکه نماینده جریانی سیاسی در داخل حکومت ایران است که بر اساس آن حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران توافق هستهای را در سال 2015 منعقد ساخت، برای همین استعفای او به این معنا بود که روحانی را در برابر طوفان شدیدی که از سوی تندروهای مخالف توافق هستهای مواجه است، تنها رها میکند. در حالی که ظریف در یک کشتی با روحانی نشسته و بر همین اساس است که بسیاری مخالفت روحانی با استعفای او را تفسیر میکنند. اما این تنها تفسیر برای مخالفت با استعفای ظریف نیست، تفسیر قویتر این است که ظریف شانس حمایت از راس حکومت جمهوری اسلامی ایران، یعنی رهبر انقلاب را دارد، این حمایت را به شکل روشن و بی پرده از سوی ژنرال قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس انقلاب اسلامی دیدیم. سلیمانی درباره خبر استعفای ظریف گفت که همچنان از سوی بزرگان نظام به ویژه رهبر انقلاب اسلامی حمایت میشود.
این روزنامه شاخص مصری با رد ارتباط استعفای ظریف و غیبت وی در دیدارهای بشاراسد ، ادامه مینویسد که درگیری میان دو جناح درون نظام ایران از سال 1979 وجود داشته است، این درگیری و رقابت را رقابت میان محافظه کاران و اصلاح طلبان یا تندروها و میانه روها توصیف کرده اند، اما آن چه به نبود ظریف در دیدار اسد و حضور سلیمانی بازمیگردد در چارچوب این گونه رقابتها نمیگنجد، نمیتوان گفت ظریف سمبل میانه روها و سلیمانی سمبل تندروهاست، اگر بنا به این حرف باشد میبایست ظریف در دیدار بشار اسد با حسن روحانی حاضر میشد مادامی که روحانی و ظریف هر دو در یک جبهه میگنجند؛ اما آیا عدم حضور ظریف برای این است که خود روحانی میخواهد او را تحت فشار بگذارد؟ چنین چیزی به مصلحت روحانی نیست. بعضیها چنین تفسیر میکنند: جنجال بزرگی که بلافاصله بعد از استعفای ظریف به وجود آمد، این تصور را به وجود آورد که به ظریف به دلیل بی توجهی بازهای نظام به او بیاحترامی شده است. اما تفسیر دیگری هم شاید باشد، این جنجال شاید این پیام را به اروپاییها رساند که ظریفی که میشناسند و در طول مذاکرات او را به خوبی شناخته اند به شدت تحت فشار است و حلقه فشار بر او تنگ تر شده است، و اگر آنها به او کمک نکنند و از او حمایت نکنند چه بسا از صحنه سیاسی حذف شود.
** بددلی دلواپسان به ظریف
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه از ابتدای دولت یازدهم تا به امروز که به نیمه های عمر دولت دوازدهم رسیده همواره آماج حملات گسترده از سوی منتقدان بوده است. این روزها استعفای ظریف به بهانه ای برای حمله به دستگاه دیپلماسی تبدیل شده است. 15 نماینده مجلس در تذکری استعفای ظریف همزمان با سفر رییس جمهوری سوریه به ایران زیر سوال برده اند.
در بخشی از این تذکر خطاب به وزیر امور خارجه آمده است: حداقل تدبیر و توجه به منافع ملی اقتضاء میکرد اینگونه دستاورد مربوط به دیدار بشار اسد با رهبر معظم انقلاب و رییس جمهوری را تحت الشعاع حاشیه سازی مربوط به استعفا قرار نمیدادید. نکته حائز اهمیت اینجاست که برخلاف منتقدان سرسخت ، حامیان ظریف که تعدادشان هم کم نیست ؛ در حمایت از وزیرامورخارجه کشورمان کوتاه نیامده اند.
دستگاه دیپلماسی کشور در حال حاضر از چندین جهت تحت فشار قرار دارد، از یک سو با خروج یک جانبه آمریکا از قرارداد برجام، مردم و مسئولان از وزارت امور خارجه انتظار دارند که راهکاری برای حل این بحران و بهبود شرایط اقتصادی کشور بیاندیشد، از سوی دیگر اروپا تاکید دارد که انتظار داریم برای اجرایی شدن کامل ساز و کار مالی- اینستکس لوایح چهارگانه FATF توسط ایران امضا شود.
دولت برای پیوستن به FATF و راه نیافتن به فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی چهار لایحه به مجلس فرستاد. دو لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی و لایحه اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم که توسط مجلس شورای اسلامی تصویب و توسط شورای نگهبان تایید شد.
لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان یافته فراملی - پالرمو - که در مجلس شورای اسلامی تصویب شد اما به دلیل مخالفت شورای نگهبان و پافشاری مجلس بر مصوبه خود به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد اما تاکنون تصمیمی در مورد آن گرفته نشده است.
لایحه الحاق ایران به کنوانسیون بین المللی مقابله با تامین مالی تروریسم یا CFT که مجلس آن را تصویب کرد اما شورای نگهبان رد کرده احتمالا پس از تعیین تکلیف پالرمو در جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی میشود. در صورت نپیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی در فرصت باقیمانده چهارماهه و حضور دوباره ایران در لیست سیاه، عملاً ارائه هرگونه خدمات و ارتباطات مالی و بانکی و پولی از سوی بانکهای جهانی با بانکهای ایرانی ناممکن میشود.
اما در میانه تمامی فشارهایی که دستگاه دیپلماسی ایران با آن روبرو است عده ای در داخل کشور هر روز به هر بهانه ای تنش میآفرینند و عملا دستگاه دیپلماسی ناچار است بخشی از انرژی خود را صرف پاسخگویی به این ایرادات و سوالات کند.
حمید ابوطالبی مشاور رییس جمهوری در صفحه توئیتر خود درمورد تهاجم به ظریف نوشت: «تهاجم به وزیر خارجه، تهاجم به دیپلماسی کشور است و از آنجا که دیپلماسی، حاصل اجماع ملی بر کنش های دیپلماتیک برای تامین منافع ملی است، حمله به نماد دیپلماسی، حمله به منافع ملی است.»
حجت الاسلام و المسلمین مجید انصاری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز درخصوص عملکرد وزیر امور خارجه گفت: بی تردید ظریف یکی از لایق ترین، توانا ترین و متدین ترین مدیران نظام جمهوری اسلامی ایران و فردی انقلابی، خدمتگزار مردم و از مخلص ترین وزیران دولت یازدهم و دوازدهم است. مردم ایران هرگز خدمات طاقت فرسا و اقدامات شجاعانه و مدبرانه وی را در مقابله هوشمندانه و عملی با استکباری جهانی، رژیم صهیونیستی و ارتجاع منطقه فراموش نمیکنند. اگر این اقدامات نبود ما امروز شاهد موفقیت تحریمهای به اصطلاح فلج کننده ترامپ در ایران بودیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در تفاوت ادبیات تندروها با ظریف تاکید کرد: رییس دستگاه دیپلماسی میتوانست مانند برخی مدعیان انقلابی گری با ادبیات تند و شعارگونه برای خود در میان این جریان وجاهتی را کسب کند اما وزیر امور خارجه به خوبی میداند که تامین منافع مردم در جهان پیچیده امروز، ظرافتهای خاص خود را دارد و باید با رعایت قواعد دیپلماتیک و ادبیات قابل فهم برای جهانیان از انقلاب اسلامی، ایران بزرگ و مردم با فرهنگ این مرز و بوم دفاع و هم زمان زخم زبان، بی مهریها و بعضا دشمنیهای برخی افراد در داخل کشور را هم تحمل کند.
مخالفان دولت همواره تلاش کرده اند که با راه اندازی موج اعتراض دولت و وزیر امور خارجه را زیر شدیدترین فشارها قرار دهند اما این فشارها در واقع بازی در زمین دشمن است. دلواپسان حتی تا جایی پیش رفتند که چندی خواستار استعفای وزیر امور خارجه ای شدند که طبق نظرسنجی ها یکی از محبوب ترین وزرای دولت تدبیر و امید است و در قامت دیپلماتی کارکشته، کشتی دیپلماسی کشور را در میان امواج توطئه و دشمنی های خارجی به پیش میبرد.
منبع: روزنامه مردم سالاری