کد خبر: ۵۷۸۴۱۷
تاریخ انتشار : ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۲۰:۰۶

ماجرای «رها» و مددکاری که قربانی شد

چند روز پیش خبری با عنوان اخراج فاطمه کمرخانی، کارمند یک مراکز وابسته به سازمان بهزیستی ایلام به دلیل افشاگری و رسانه‌ای کردن موضوع ازدواج «رها»، دختر 11ساله ایلامی با مرد 50ساله در فضای مجازی منتشرشد؛ خبری که حساسیت افکار عمومی را برانگیخت و واکنش‌های زیادی داشت.
آفتاب‌‌نیوز :
موضوع در فضای مجازی جنجال‌ به پا کرد و کاربران قبل از همه مسئولان به صدق و کذب این خبر پرداختند. عده‌ای می‌گویند این خبر کذب است و او در یک مرکز غیردولتی شاغل بوده و نیروی استخدامی سازمان بهزیستی ایلام نیست. مدیر مرکز از کارش رضایت نداشته و اخراجش کرده است. حتی خود کمرخانی هم اعلام کرده است که من از طریق رسانه‌ها متوجه داستان رها شدم.

عده‌ای هم می‌گویند دلیل اخراج این خانم، غیرمرتبط بودن مدرکش با کارش بوده است نه افشای ازدواج رها. تصویر منتشرشده در کنار رها هم، تصویر فاطمه کمرخانی نیست و عکس اعضای جمعیت امام علی ایلام است. عده‌ای هم می‌گویند خبر درست است. فاطمه کمرخانی از کار اخراج شده است و دلیل اخراجش هم همین ماجرا افشاگری بوده است.

*ازدواج رها را جمعیت امام علی(ع) افشا کرد

روابط عمومی اداره کل بهزیستی استان ایلام در جوابیه‌ای این خبر را تکذیب کرده است. در این جوابیه آمده است: «احتراماً پیرو درج مطلبی با عنوان «ویسل- بلوئر بهزیستی اخراج شد» در شماری از کانال‌های فضای مجازی، اخراج خانم کمرخانی از سوی مؤسس این مرکز بدون دخالت این اداره کل بوده است.» در بخش دیگری از این جوابیه آمده:«در این مورد لازم به توضیح است موضوع ازدواج «رها» نخستین بار توسط جمعیت امام علی(ع) ایلام منتشر و اداره کل بهزیستی نیز بر اساس رسالت ذاتی خود با همکاری دادستان محترم به این موضوع وارد شده و اخراج خانم کمرخانی هیچ‌گونه ارتباطی با قضیه رها ندارد.»

عارف بازیار، مدیرعامل جمعیت امام علی(ع) در گفت‌وگو با ایرناپلاس این موضوع را تأیید کرده و می‌گوید: خبر ازدواج رها را جمعیت امام علی در فضای مجازی منتشر کرد و انتشار این خبر هیچ ربطی به خانم فاطمه کمرخانی ندارد.

ا*خراج «کمرخانی» بدون دخالت اداره کل بود

از سوی دیگر، زهرا همتی، مدیرکل بهزیستی استان ایلام در واکنش به این موضوع به تسنیم گفته است: ارتباط کاری و استخدامی خانم «فاطمه کمرخانی» با یک موسسه خصوصی تحت نظارت بهزیستی بوده است و هیچ ارتباط استخدامی بین بهزیستی و خانم مذکور وجود نداشته است و اداره کل بهزیستی استان ایلام هیچ‌گونه دخالتی در موضوع نداشته و ندارد.

از دیگر سو آزاده عیوضی، مامایی که رها را معاینه کرده هم در گفت‌وگو با ایرناپلاس تایید کرد که خانم فاطمه کمرخانی در ماجرای افشای ازدواج رها هیچ نقشی نداشته است.

در این میان، فاطمه کمرخانی، مددکار یکی از مراکز خصوصی تحت نظارت اداره کل بهزیستی با تحصیلات کارشناسی علوم اجتماعی و کارشناسی ارشد جامعه‌شناسی در ایلام، جزئیات این ماجرا را از روزی که اتفاق افتاده تا این روزها که اخراج شده است، برای ایرناپلاس تشریح کرد.

کمرخانی می‌گوید: من از چند سال پیش عضو جمعیت امام علی هستم تا اینکه به خانه امن زنان آمدم. خانه امن حساس‌ترین و پیچیده‌ترین مرکز غیردولتی بهزیستی است. یک روز یکی از ماماها به نام خانم آزاده عیوضی به من گفتند که در مورد موضوعی می‌خواهم با شما مشورت کنم. گفتم در مورد چه چیزی؟ گفتند رفته‌ایم در یک روستا، یک دختربچه را دیده‌ایم، در وضعیت خوبی نبود. داستان «رها» را همه ما می‌دانیم. خانم عیوضی گفتند ما چه کار باید بکنیم؟ از طریق رسانه‌ها اقدام کنیم یا از طریق دادستان یا طلاقش را بگیریم؟ مانده بودیم که چه کاری انجام بدهیم و موضوع مهمی بود. من هم فکر کردم و گفتم که این دختر از دست رفته است. ما نمی‌توانیم زندگی این دختر را رسانه‌ای کنیم. چون زندگی‌اش تحت تأثیر قرار می‌گیرد. با عَلَم کردن زندگی این دختر کار درست نمی‌شود و باید با کلیت این پدیده مبارزه کنیم. آن‌طور که من شنیدم، خانواده پدر این دختر صلاحیت نگهداری‌اش را نداشته‌اند و این دختر عملاً جا و مکانی ندارد. به فرض اینکه ما این دختر را از این خانه بیرون آوردیم، چکارش کنیم؟ خانم عیوضی گفت او را تحویل بهزیستی می‌دهیم. گفتم اگر من بهزیستی هستم، می‌گویم این دختر را به بهزیستی نبریم، اما ما یک جنبش، حرکت فرهنگی و یک برنامه بگذاریم و علیه کودک‌همسری در آن مناطقی که این پدیده شایع است، آموزش بدهیم. ما باید با این پدیده مبارزه کنیم نه با یک فرد خاص. خانم عیوضی هم موافقت کردند.

*در رسانه‌ها خبر رها را دیدیم

این مددکار افزود: چند روز گذشت، دیدیم که خبرش روی سایت‌ها رفته است. من با سند حرف می‌زنم و خانم عیوضی هم می‌توانند در این باره شهادت بدهند. خانم عیوضی مامایی هستند که برای اولین بار رها را در خانه خودشان ویزیت کردند. بعد از رسانه‌ای شدن این موضوع، چند روز بعد رها را به مرکز خانه امن آوردند که من مددکار آنجا هستم. روند پذیرش خانه امن به این صورت است که وقتی مددجو وارد می‌شود، مددکار وضعیت او را بررسی می‌کند و تشخیص می‌دهد که آیا این مورد را می‌شود در خانه امن نگه داشت یا خیر. این کودک را که به این مرکز آوردند، بعدازظهرش تلفنی گفتند که رها پذیرش شده است.

*ستاد گفت کمرخانی را اخراج کن

کمرخانی توضیح داد: فردا که سرکار رفتم، می‌خواستم بروم رها را ببینم، با یک حالت خیلی توهین‌آمیز به من گفتند که کسی حق ملاقات ندارد. از 23 تا 27 بهمن که این دختر در خانه امن پذیرش شده بود، من او را ندیدم و پرونده‌اش را به من ندادند. این در حالی بود که من مددکارش بودم. روز 27 بهمن به من گفتند که برو فقط اطلاعاتش را ثبت کن. وقتی برگشتم به من گفتند که تو دیگر اینجا برای این خانم کار مددکاری انجام نده. دقیقاً همان روزی که من سرکار رفتم یک نامه از تهران برای من آمده بود که طرح اجتماع‌محوری که انجام دادید را گزارش بدهید. برای ارائه گزارش این طرح به سازمان بهزیستی کل کشور داشتم آماده می‌شدم که خانم سلیمانی، مسئول مرکز جزییات طرح را از من پرسیدند و خودشان یادداشت‌برداری می‌کردند. وقتی صفر تا صد طرح را برایشان توضیح دادم به من گفتند که از فردا دیگر سرکار نیایید.

او ادامه داد: گفتم چرا؟ گفتند از ستاد یعنی اداره کل بهزیستی خیلی به من فشار آوردند که شما را اخراج کنم و زنگ زدند و گفتند که شما دیگر سرکار نیایید. گفتم خانم سلیمانی چرا؟ گفتند که من از کار شما راضی بودم و دلیلی برای اخراجتان نبود، اما حالا به‌دلیل ماندن شما در این مرکز چندین بار تذکر گرفته‌ام و دلیل دیگر اینکه گفتند مدرک شما معتبر و مرتبط نیست. حتی وقتی خداحافظی کردیم خانم سلیمانی گفتند: «ببخشید که این‌طوری شد. از ستاد به من گفتند.» در حالی که مدرک من را بهانه کرده‌اند، اما موضوع چیزی دیگر است. کاش با یک بهانه معتبری من را اخراج می‌کردند.

تازه گفتند که پیرو بازدید دکتر مجید ارجمندی، معاون دفتر امور آسیب‌دیدگان بهزیستی کل کشور این تصمیم گرفته شده است که مدرک شما مرتبط نیست. نامه‌ای به من نشان دادند که نوشته شده بود پیرو بازدید آقای دکتر ارجمندی در تاریخ 15/11/97 از مرکز امن زنان بهزیستی ایلام یک سری ایراد به مدیریت مرکز گرفته شده و بخشی از آن هم بررسی مدارک مددکار بود. من گفتم ایشان نگفته است که من را اخراج کنید، گفته است که مدارک بررسی شود، شما هم که رزومه من را می‌دانید، به آن‌ها توضیح بدهید. گفتند نمی‌شود شما باید بروید.

*کمرخانی را نمی‌خواهم

وی ادامه داد: من پیگیری‌هایی هم انجام دادم. به بهزیستی شهرستان رفتم، به اداره کل رفتم. یکی می‌گفت خود خانم سلیمانی این تصمیم را گرفته است، یکی می‌گفت ستاد اخراجت کرده است. خلاصه پاس‌کاری می‌کردند و جواب قاطعی نگرفتم. بعد از آن به‌دلیلی برای ارائه گزارش طرح اجتماع‌محور به تهران رفتم. با آقای ارجمندی و خانم امیریزدانی صحبت کردم. آن‌ها گفتند که شما برو سرکار، ما درستش می‌کنیم. برگشتم ایلام و هیچ خبری نشد. به خانم سلیمانی زنگ زدم و گفتند بیایید برای تسویه‌حساب کاری. گفتم چرا؟ گفت که من یک مددکار به‌جای شما معرفی کردم. من هم رفتم استانداری و آنجا هم موضوع را مطرح کردم و از استانداری به خانم سلیمانی زنگ زدند. او به استانداری گفت که من مشکلی با خانم کمرخانی ندارم. اگر ستاد اجازه بدهد، من هم کارشان را درست می‌کنم.

این مددکار در پایان می‌گوید: یک شب در یک گروه تلگرامی به نام «نخبگان» خانم همتی، مدیرکل بهزیستی استان ایلام به خانم سلیمانی می‌گفتند که اگر راه دارد اجازه بدهید که خانم کمرخانی به سرکارشان برگردند. خانم سلیمانی گفتند که این خانم نمی‌تواند مددجوهای من را توانمند کند و این خانم توانایی این را ندارد، در حالی که روز اخراج به من گفت از کارت راضی هستم. خانم همتی هم در جواب گفتند که ما نیروی متخصص می‌خواهیم. این خانم از آن روز که من را اخراج کرد، ستاد را عامل اخراج من عنوان می‌کرد، اما از آن شبی که در گروه تلگرامی نخبگان وارد شد، مدام می‌گفت که من خانم کمرخانی را نمی‌خواهم. این وضعیت در حالی است که آن‌ها ضعف مدیریتشان را به پای منِ مددکار می‌نویسند.

منبع: ایرنا
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین