آفتابنیوز : سرطان لوزالمعده سومین سرطان مرگبار در اکثر نقاط جهان و به ویژه در آمریکاست و 71 درصد از مبتلایان به این عارضه در اولین سال تشخیص جان خود را از دست میدهند. به دلیل نرخ پایین بقای بیماران، درمانهای موثر این بیماری، اهمیت فوقالعادهای دارد و از همین رو تحقیقات گستردهای در این زمینه در حال انجام است.
محققان دانشگاه یوتا موفق به توسعه یک درمان ترکیبی شدهاند که در درمان این سرطان مرگبار موثر است؛ در این درمان از ترکیب دو داروی تایید شده توسط سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده میشود و بهصورت یک قرص خوراکی قابل استفاده است.
مشخصه تومورهای پانکراس جهش در ژنی به نام KRAS است. این ژنهای جهشیافته سیگنالهای ثابتی را ارسال میکنند که منجر به تقسیم غیر طبیعی سلول و رشد سلولهای سرطانی میشود. محققان با تمرکز بر این ژن از دو داروی ترکیبی سرطان استفاده کردهاند. نتایج این دارو در آزمایشگاه و بر روی نمونه انسانی موفقیتآمیز گزارش شده است.
پانکراس، غده پهن و درازی است که در بخش فوقانی شکم قرار دارد. غده پانکراس هم برون ریز و هم درون ریز است؛ یعنی ترشحات آن هم مستقیما وارد جریان خون میشود و هم برای هضم پروتئین، چربی و کربوهیدرات، وارد روده میشود. غذا به محض ورود به روده کوچک، توسط آنزیمهای ترشح شده از پانکراس و اسید معده، هضم میشود. آنزیمهای پانکراس با وجود هضم چربی و کربوهیدرات، هیچ آسیبی به پرز و دیواره روده وارد نمیکنند. بخش اعظم هضم چربی، پروتئین و نشاسته، به عهده آنزیم های ترشحشده از پانکراس است. یکی دیگر از مهمترین وظایف پانکراس، تولید انسولین است که سبب کاهش قند خون و تولید انرژی از آن میشود. سرطان پانکراس یکی از کشندهترین انواع سرطان است. تومورهای پانکراس در مقابل انواع دارو بسیار مقاوم هستند و درمان آن بسیار دشوار است.
سرطان پانکراس در مردان شیوع بیشتری دارد. سیگار، اضافه وزن، دیابت، و سن از مهمترین عوامل بروز این بیماری هستند.
نتایج این مطالعه در نشریه Nature Medicine منتشر شده است.
ایرنا