کد خبر: ۵۸۱۰۳
تاریخ انتشار : ۰۸ اسفند ۱۳۸۵ - ۱۴:۰۶

متکی: انشاء‌الله قطعنامه دوم تصویب نشود

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: منوچهر متکی، وزیر خارجه اعلام کرد که تهران برای مذاکره بدون پیش‌شرط با همه طرف‌های مربوط به بحث هسته‌ای آماده است. متکی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر واکنش ایران به صدور قطعنامه دوم توسط شورای امنیت سازمان ملل گفت که انشاء‌الله قطعنامه دوم تصویب نشود. بنابر اظهارات متکی ایران گمان می‌کند که حضور طرفهای دیگر، مثل رئیس سازمان کنفرانس اسلامی و رئیس جنبش عدم‌تعهد دراین مذاکرات می‌تواند به جدی‌تر و جامع الاطراف شدن این گفت وگوها کمک کند.

وزیر امورخارجه، روز سه‌شنبه در حاشیه همایش بین‌المللی آمریکای لاتین به خبرنگاران گفت: ما گمان می‌کنیم حضور طرفهای دیگر، مثل رئیس سازمان کنفرانس اسلامی و رئیس جنبش عدم‌تعهد دراین مذاکرات می‌تواند به جدی‌تر و جامع الاطراف شدن این گفت وگوها کمک کند.

متکی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر واکنش ایران به صدور قطعنامه دوم توسط شورای امنیت سازمان ملل گفت: انشاء‌الله قطعنامه دوم تصویب نشود. متکی همچنین تاکید کرد که مناسبات و روابط ایران با کشورهای دیگر علیه هیچ کشور ثالثی نیست و به همین علت کشور ثالثی هم نباید به خود اجازه بدهد که در روابط ایران با کشورهای دیگر اختلال ایجاد کند.

متکی همچنین در جریان سخنرانی خود در جریان همایش بین المللی آمریکای لاتین در پاسخ به پرسشی در خصوص جلسه روز گذشته 1+5 گفت: در بحث فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران بسیار شفاف عمل می‌کند؛ برخی از طرح‌هایی را که ارایه می‌دهیم برای آن است که هیچ گونه نگرانی در زمینه‌ فعالیت هسته‌ای ما وجود نداشته باشد. ما در اردیس فرانسه سهیم هستیم اما هیچ نقشی در تصمیم‌گیری‌های مربوط به تولید سوخت این شرکت نداریم؛ در کمال صراحت اعلام کردیم جمهوری اسلامی آماده است تا همه مراحل فعالیت‌های هسته‌ای، تولید سوخت و نیروگاه‌ها را اعلام کند و همه شرکت‌های دولتی و خصوصی دیگر کشورها را حتی در مالکیت حوزه‌های مربوط به فعالیت هسته‌ای سهیم کنیم.

وی در ادامه اظهار داشت: ما در نوع تعامل و دیپلماسی هسته‌ای همواره بیان کردیم که طرفدار اعتمادسازی اما متقابل هستیم، شفاف عمل می‌کنیم و فعالیت‌هایمان همین الان زیر نظارت دوربین‌های آژانس است و بازرسان آن هر زمان که بخواهند می‌توانند بازرسی کنند. در عین حال ممکن است سوالاتی داشته باشند و این طبیعی است؛ چرا که این مساله، مساله‌ حساسی است؛ بنابراین باید همواره همکاری وجود داشته باشد، ما به بسیاری از سوالات آژانس پاسخ دادیم و اعلام کردیم که به بقیه‌ سوالات نیز پاسخ خواهیم داد.

متکی در ادامه تصریح کرد: معتقدیم بردن پرونده‌ ایران به شورای امنیت اقدامی سیاسی و حقوقی بوده و در هیچ یک از گزارشات آقای البرادعی نیامده که ایران در فعالیت‌های هسته‌ای خود انحراف دارد و این یعنی انطباق کامل فعالیت‌های هسته‌ای ایران با بازرسی‌های که صورت گرفته است؛ اما می‌گویند احتمال دارد در آینده انحرافی رخ دهد، مگر این احتمال برای سایر کشورها وجود ندارد؟ وی ادامه داد: ما در مورد تضمین‌ها مکانیزم‌های تقویت‌کننده‌ رژیم عدم اشاعه آماده مذاکره هستیم، آیا نگرانی از اشاعه‌ سلاح‌های هسته‌ای بیشتر است یا بحث تعلیق؟ ما اولین گفت‌وگو را در این زمینه با روس‌ها داشتیم، پس هم در بحث کنسرسیوم، هم عدم اشاعه و هم تضمین‌ها آماده‌ مذاکره هستیم. 

متکی با بیان این که مقایسه‌ ایران با کشوری که سلاح هسته‌ای تولید می‌کند مقایسه‌ای بسیار غلط است خاطرنشان کرد: به لحاظ فعالیت حقوقی آمریکا نمی‌تواند به افکار عمومی جهان بگوید مخالف برخورداری ایران از فن‌آوری هسته‌ای است. این راهبرد آمریکا تبعیض‌آمیز است. آمریکا می‌گوید من حق دارم سلاح هسته‌ای داشته باشم اما برخی دیگر از کشورهای حتی فن‌آوری‌ صلح‌آمیز هسته‌ای هم نداشته باشند.

مثلا می‌گوید ایران نفت دارد پس نیازی به سوخت هسته‌ای ندارد، ما هم گفتیم شما هم نفت دارید و 25 درصد از نفت جهان را شما تولید می‌کنید، سپس آن‌ها قبول کردند اما با این شرط که تعلیق کنیم. بعد گفتند نیروگاه هسته‌ای آری سوخت هسته‌ای نه. سند آوردیم که 50 سال پیش ما با آمریکا قراردادی امضا کردیم و در آن قرارداد اولین جمله این است انرژی هسته‌ای حق همه ابنا بشر است، همچنین در این قرارداد آمده است که 23 هزار مگاوات برق در ایران از طریق سوخت هسته‌ای تامین خواهد شد، این قرارداد با فرانسه، آلمان و کانادا امضاء شده است.

وزیر امور خارجه‌ کشورمان ادامه داد: طی سالهای گذشته وقتی به قراردادها نگاه می‌کنیم می‌بینیم در تمامی آن‌ها هر جا پای منافع ایران در میان بوده خلف وعده عمل کرده‌اند. ما ده‌ها میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کنیم و آن را گره بزنیم به حرف شما؟ 

ما برای ابهام‌زدایی و رفع نگرانی و شفاف‌سازی هر چه بیشتر بحث تضمین‌ها و مشارکت در فعالیت‌های هسته‌ای آماده‌ایم هزینه کنیم. اما یک چیز قابل پرداخت نیست و آن صرف نظر از حق ایران در برخورداری از فن‌آوری هسته‌ای است. اگر تعلیق برای اعتمادسازی است ما این گام را از دو سال و نیم پیش برداشتیم، اما پس از دو سال و نیم دیدیم اروپا طرحی داده در قالب EUT که حاضریم برای شما نیروگاه بسازیم و در قبال آن توقف غنی‌سازی را خواستند، این خواست غیر حقوقی، غیر مشروع و مبتنی بر راهبرد غیرسیاسی است که محقق نخواهد شد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین