کد خبر: ۵۸۴۸۰۲
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردين ۱۳۹۸ - ۱۴:۰۶

کارشناسان و کنگره نسبت به انگیزه واقعی اقدام ترامپ علیه سپاه نگرانند

شبکه ان‌بی‌سی با بررسی انگیزه‌های دولت آمریکا برای اقدام علیه سپاه، این کار را یک ژست نمادین توصیف کرد و گزارش داد: کارشناسان و کنگره نگران‌اند که این اقدام می‌تواند گامی در جهت فراهم کردن زمینه مناقشه نظامی با ایران باشد.
آفتاب‌‌نیوز :
 شبکه خبری ان‌بی‌سی در این باره می‌نویسد: زمانی که مایک پمپئو وزیر امورخارجه آمریکا تصمیم دولت ترامپ برای تروریستی دانستن بخشی از نیروی نظامی ایران را اعلام کرد، گفت که دولت به شکلی ساده تنها یک واقعیت را به رسمیت شناخته است اما منتقدان نگران‌اند که این اقدام می‌تواند بخشی از یک تلاش برای فراهم کردن دلایل کافی و ایجاد زمینه قانونی مناقشه نظامی با ایران باشد.

رند پاول سناتور دموکرات روز چهارشنبه گذشته در یک جلسه با حضور پمپئو گفت: من نگران این هستم که دولت نمی‌تواند به صراحت بگوید که به شما قدرت داده نشده است. من به روشنی می‌گویم که کنگره اختیار و این قدرت را به شما نداده که بدون اجازه وارد جنگ با ایران شوید.

دولت ترامپ هفته گذشته به‌طور رسمی نام سپاه پاسداران ایران را در فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی قرار داد. این اولین بار است که دولتی در آمریکا ارتش رسمی کشوری خارجی را در این فهرست می‌گنجاند. سپاه پاسداران در حال حاضر نیز هدف تحریم‌های وزارت خزانه‌داری و امورخارجه قرار دارد.

به گفته برخی کارشناسان، به همین دلیل است که اقدام اخیر علیه سپاه بیشتر یک ژست نمادین محسوب می‌شود، چراکه اختیارات اقتصادی، قضائی و مهاجرتی جدیدی برای دولت که تاکنون از آن بهره‌مند نبوده است را فراهم نمی‌کند. برایان هوک، نماینده وزارت امورخارجه آمریکا در امور ایران گفت: است، هدف از این اقدام دور کردن هرچه بیشتر سرمایه‌گذاری (خارجی) از ایران است.

اما این اقدام نگرانی‌هایی را مبنی بر این به وجود آورده است که معرفی کردن سپاه به عنوان یک گروه تروریستی بخشی از تلاش دولت آمریکا برای فراهم کردن زمینه حمله به نیروهای ایران به ویژه در عراق یا سوریه باشد، جایی که آنها ممکن است با نیروهای آمریکایی مقابله کنند.

جیسون بلازاکیس، رئیس دفتر مالی مقابله با تروریسم در وزارت امورخارجه آمریکا در سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۸ در این باره گفت: یکی از دلایل تروریستی خواندن سپاه تمایل واقعی (دولت آمریکا) برای اقدام مستقیم علیه سپاه است. اگرچه این اقدام به خودی خود اختیار قانونی فراهم نمی‌کند اما می‌تواند بخشی از خواست دولت برای این کار باشد.

دولت آمریکا به‌ویژه تلاش می‌کند یک خط میان ایران و گروه تروریستی القاعده ایجاد کند. وزیر امورخارجه آمریکا روز چهارشنبه مدعی شد که ایران با القاعده ارتباط دارد و اجازه داده است که این گروه نیروهایش را از ایران به جنوب آسیا و سوریه ببرد.

دولت ترامپ با ایجاد این خط ارتباطی میان ایران و القاعده سعی دارد از قانون AUMF علیه ایران استفاده کند. قانونی که در ۱۴ سپتامبر ۲۰۰۱ به تصویب رسید و اختیار گسترده برای اقدام نظامی را علیه ملت‌ها، سازمان‌ها و افرادی که حملات ۱۱ سپتامبر را طراحی، اجرا و یا دستور آن را صادر کرده بودند، ارائه می‌داد.

پمپئو در جلسه روز چهارشنبه خود با کمیته امورخارجه مجلس سنا از پاسخ دقیق به این سوال که آیا AUMF ایران را شامل می‌شود یا نه، سر باز زد و گفت که این کار را به حقوقدانان می‌سپارد. پمپئو اما مدعی شد که ارتباط ایران و القاعده واقعی است.

پنتاگون نیز تاکنون پاسخی به این پرسش که آیا آمریکا سپاه پاسداران ایران را هدف قرار خواهد داد یا نه، نداده است. ربه‌کا ریباریش، یک سخنگوی پنتاگون تنها گفته است که دستورالعمل‌های عملیاتی وزارت دفاع پس از تروریستی خواندن سپاه تغییری نکرده است.

اما القاعده که یک گروه افراطی است تاکنون حملاتی را علیه ایران انجام داده است. این گروه یا وابستگان آن بارها حملاتی را در ایران رهبری کرده‌اند، ازجمله در فوریه سال گذشته که به کشته شدن ۲۷ نیروی سپاه در جنوب شرق ایران منجر شد. جیش العدل که گروه تروریستی وابسته به القاعده است، مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت.

دولت آمریکا برای اینکه بتواند از قانون AUMF علیه ایران استفاده کند باید ثابت کند که ایران به القاعده کمک کرده یا به آن پناه داده است. به گفته بریجمن، یک عضو ارشد مرکز حقوق و امنیت دانشگاه نیویورک، آن زمان "پناه دادن" در AUMF برای تحت تعقیب قرار دادن طالبان گنجانده شد که پیش از حملات ۱۱ سپتامبر به اعضای القاعده اجازه دسترسی گسترده به خاک افغانستان برای آموزش و فراهم کردن مقدمات این حمله را داده بود.

بنابراین، اکنون "پناه دادن به سران القاعده" در تعریف قانون AUMF نمی‌گنجد و مشخص نیست که چه میزان پشتیبانی فراتر از اجازه عملیات برای رهبران القاعده در خاک افغانستان انجام گرفته بود و اینکه این مجوز تحت پوشش AUMF است یا خیر.

بریجمن همچنین اظهار داشت: کنگره به اندازه کافی عاقل هست که فرضیه ارتباط ایران با حملات ۱۱ سپتامبر یا اینکه ایران کمکی به مجریان این حملات کرده باشد را رد کند. این فرضیه هم خطرناک و هم مبهم است. اما باتوجه به دیدگاه جنگ طلبانه دولت ترامپ درخصوص ایران، کنگره و برخی کارشناسان حقوقی همچنان نسبت به این مسئله نگران هستند، چراکه قرار دادن نام یک گروه در فهرست سازمان‌های تروریستی می‌تواند به فراهم کردن زمینه اقدام نظامی کمک کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین