کد خبر: ۵۸۸۰۱
تاریخ انتشار : ۲۴ اسفند ۱۳۸۵ - ۱۵:۱۰
گزارشی از اینترنشنال هرالد‌تریبیون

نگرانی آمریکا از روابط اقتصادی ایران و عراق

آفتاب‌‌نیوز : وسایلی نظیر دستگاه‌های تهویه مطبوع، پژوهای سفید رنگ و محصولات کشاورزی ایرانی نظیر گوجه‌فرنگی در اکثر بازارهای عراقی دیده می‌شود. تعدادی از شهرهای عراقی، مخصوصا شهر نفت خیز بصره انرژی برق مورد نیاز خود را ازایران تامین می‌کنند. دولت عراق نیز برای انتقال سوخت از ترکمنستان به منظور برطرف کردن کمبود شدید سوخت در این کشور به شرکت‌های ایرانی تکیه کرده است. 

«اینترنشنال هرالد‌تریبیون» در گزارشی به بررسی روابط اقتصادی تهران – بغداد پرداخته و در این خصوص می‌نویسد: بعد ازجنگ دو کشور ایران و عراق در خلال سال‌های 1988 – 1980 صدام حسین، دیکتاتور سابق عراق کنترل شدیدی بر روی تجارت مرزی دو کشور داشت ولی بعد از تهاجم آمریکا به عراق روابط تجاری دو کشور بشدت افزایش یافته است. عراق در حال وابسته شدن به وارد کردن احتیاجات خود از سوی ایران و سایر کشورهاست زیرا صنایع این کشور بخاطر اوضاع نابسامان فعلی و تحریم‌هایی که توسط جامعه بین المللی در دهه 90 وضع شده بود بشدت آسیب دیده‌اند.

«برهام سالیه» معاون وزیر امور مالی عراق می‌گوید: چیزی که در حال حاضر در عراق رخ می‌دهد تجارت زیاد است ولی بیشتر این تجارت یک طرفه است. رهبران عراقی در دولت شیعه عراق می‌گویند که روابط سیاسی و اقتصادی عراق با ایران نیز که دولتی شیعه دارد بخاطر خصومت کشورهای عرب سنی در قبال دولت تحت کنترل شیعیان عراق و دلسردی کاخ سفید نسبت به آنها به طرز اجتناب ناپذیری گسترش خواهد یافت. 

«سامی العسگری» یکی از مشاوران «نوری المالکی» نخست وزیر عراق نیز در این خصوص می‌گوید: اگر شیعیان احساس حمایت نکنند و اگر احساس کنند چیزی را که به آن رسیده‌اند را نمی‌توان حفظ کرد بیشتر رهبران با ایران کار خواهند کرد؛ آمریکائیها و اعراب می‌گویند که ایران گزینه مطلوبی نیست ولی تنها چاره و تکیه‌گاه عراق است.

هرالد تریبیون در ادامه گزارش خود می‌نویسد: بر اساس آمار، روابط تجاری ایران و عراق بعد از تهاجم آمریکا به عراق در سال 2003 در حدود 30 درصد افزایش داشته است. اما مقامات آمریکایی در عراق در این باره می‌گویند که هیچ آمار دقیقی در این خصوص وجود ندارد زیرا ایران از انتشار آمار و ارقام در این مورد خودداری می‌کند. آمار بخش اقتصادی سفارت آمریکا در عراق نشان می‌دهد که سوریه در سال 2005 در حدود 22 درصد و ترکیه 21 درصد واردات عراق را به خود اختصاص داده‌اند و ایران نیز که طولانی‌ترین مرز را با عراق در میان همسایگان این کشور دارد احتمالا در جایگاه سوم قرار می‌گیرد.

این روزنامه در ادامه گزارش خود با اشاره به اینکه کتاب جهانی Factbook سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA) کل واردات عراق در سال 2006 را 20.8 میلیارد دلار برآورد می‌کند می‌نویسد: ایران آمار کمی را در خصوص روابط تجاری خود را عراق فاش کرده است. در همین خصوص « حسن باقی» رئیس اتاق بازرگانی شهر کردنشین سلیمانیه می‌گوید: تهران به دولت محلی کردستان شمال عراق گفته که روابط تجاری با کردهای عراقی در سال 2006 بالغ بر یک میلیارد دلار بوده است.

این گزارش در ادامه با اشاره به اینکه «هوشیار زیباری»‌ وزیر خارجه عراق به دولت‌های استانی عراق دستور داده که روابط تجاری آنها با ایران باید از کانال وزارت خارجه عراق باشد به نقل از وی می‌نویسد: ما توافقات زیادی با ایران در زمینه انرژی، تجارت، نفت و زائرین داریم و به زودی قصد داریم کنفرانسی با همه استان‌های مرزی عراق و ایران برای بررسی روابط اقتصادی و منافع‌مان برگزار کنیم.

هرالدتریبیون همچنین با اشاره به اینکه استان‌های شیعه‌نشین جنوب عراق و مخصوصا شهرهای کربلا و نجف از روابط تجاری با ایران منافع زیادی کسب کرده‌اند به نقل از «عباس ابوجلال» فرماندار نجف می‌نویسد: دولت ایران سالانه 20 میلیون دلار به دولت نجف و 3 میلیون دلار به کربلا برای ساخت و بهبود کیفیت امکانات توریستی برای زائرین هزینه پرداخت می‌کند، علاوه بر این هر زائر ایرانی در حدود هزار دلار برای هتل، غذا و سوغاتی پول خرج می‌کند.

مقامات عراقی می‌گویند که روابط تجاری نزدیک ایران با استان‌های جنوبی عراق سبب شده تا دولت آمریکا اقدام به بررسی قراردادهای تجاری دو طرف کنند. یک مقام شیعه در این خصوص می‌گوید: استان نجف برای ساخت یک فرودگاه با یک شرکت ایرانی به توافق رسیده بود ولی این توافق در آخرین دقایق توسط وزارت ترابری در بغداد متوقف شد؛ آنها به آمریکا برای اعمال فشار بر این وزارتخانه مشکوک هستند.

این گزارش در انتها با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و‌ آمریکا در ماه‌های اخیر به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی در بغداد می‌نویسد: افزایش روابط تجاری میان ایران و عراق در حالت کلی نشانه مثبتی است؛ من فکر می‌کنم تا زمانی که این روابط اقتصادی معمولی باشد و تاثیرات امنیتی نداشته باشد این روابط خوب باشد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین