آفتابنیوز : آفتاب: دادستان ارشد دادگاه بینالمللی جنایی میگوید که میتواند روزی را تصور کند که بوش و بلر، دو سیاستمدار ارشد آمریکا و بریتانیا به اتهام ارتکاب جنایات جنگی در لاهه محاکمه شوند. لوییس مورنو اوکامپو، با اشاره به آمادگی خود برای چنین روزی میگوید: جای تاسف است که در جهان عرب این تصور وجود دارد که دادگاه لاهه به نفع غرب عمل میکند.
اوکامپو که در گفتوگویی اختصاصی با ساندی تلگراف به بررسی کارکرد این دادگاه پرداخته، در مورد محاکمه بوش و بلر میگوید: این احتمال وجود دارد. هر کشوری که به دادگاه بینالمللی جنایی ملحق شده باید روزی را تصور کند که سیاستمداران ارشدش ممکن است توسط من محاکمه شوند.
ایالات متحده از پذیرش تصمیمات قضایی ایت دادگاه تا کنون سرباز زده است. واشنگتن پیش از این نیز سالیان متمادی مخالف تشکیل چنین دادگاهی بود. سیاستمداران آمریکایی در توجیه مخالفت خود به این بهانه متوسل میشدند که با توجه به نقش و حضور بالای سربازان امریکایی در عملیات صلحبانی و یا سایر عملیات نظامی زیر نظر شورای امنیت، نظامیان و حتی دیپلماتهای این کشور بیش از دیگران در معرض اتهامات قرار خواهند گرفت.
عملکرد این دادگاه همانگونه که دادستان ارشد آن هم اعتراف می کند چندان با خوشبینی اعراب و مسلمانان روبرو نبوده است چرا که آنها معتقدند عزمی برای برخورد مساوری با جنایات ارتکابی غرب وجود ندارد. در آخرین مورد از این اعتراضات آشکار دولت سودان که متهم است در کشتار جمعی شهروندان خود در منطقه غربی یا همان دارفور نقش داشته از دادگاه خواست تا برای نشان دادن عدالت و حسن نیت خود ابتدا به جنایات نیروهای ائتلاف در عراق رسیدگی کند. سازمانهای بین المللی حقوق بشر انبوهی از گزارشات در مورد نقض حقوق بشر و بدیهیترین حقوق انسانی توسط نیروهای ائتلاف به ویژه آمریکاییان در عراق منتشر کردهاند. حادثه ابوغریب تنها یکی از این موارد بود. فجایع گوانتانامو و شکنجه زندانیان نیز از دیگر مواردی است که دولت سودان رسیدگی به آن را به عنوان آزمونی برای دادگاه بینالمللی جنایی برشمرده است.
اوکامپو در این باره میگوید: کشورهای عرب به جای انتقاد باید وارد عمل شوند. دادگاه فینفسه نمیتواند علیه کسی اعلام جرم کند. هر نوع رسیدگی به موضوع یا پروندهای در مورد جنایات جنگی محدود به دو طریق میشود؛ یا باید مانند مورد دارفور شورای امنیت موضوع را به دادگاه ارجاع بدهد و یا یکی از کشورهای عضو اقامه دعوی کرده و خواهان رسیدگی به موضوع شود.
در مورد ایالات متحده به دلیل اینکه این کشور حاضر به امضای موافقتنامه رم، که این دادگاه بر اساس آن شکل گرفته، نشده است، امکان بررسی و محاکمه سران و یا مسئولین جنایات جنگی ارتکابی وجود ندارد. دادستان اوکامپو اما امیدوار است با افزایش فشارها بر آمریکا این کشور هم به جمع امضا کنندگان موافقتنامه رم بپیوندد. در چنین شرایطی شاید رویای دادستان مبنی بر دادسخن دادن در مورد جنایات جنگی بوش و بلر، دوشادوش یکدیگر، محقق شود!