کد خبر: ۵۸۸۹۵
تاریخ انتشار : ۰۲ فروردين ۱۳۸۶ - ۱۷:۰۳

نمره سیاست خارجی دولت نهم چند است؟

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: رییس کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی گفت «سیاست خارجی دولت نهم در عرصه حرف بالاترین نمره و در عمل پایین‌ترین نمره را دریافت می‌کند». 

محمود محمدی در گفت و گو با خبرنگار سیاسی آفتاب درباره مواضع دولت در عرصه سیاست خارجی و در پاسخ به این سوال که آیا مشاوران رییس جمهور توانسته‌اند به ایشان مشاوره‌هایی را در اندازه‌های حرفه‌ای ارائه کنند و آیا در نشست شورای امنیت سازمان ملل این مشاوره‌ها کارساز خواهد بود اظهار داشت: «رییس جمهور بر اساس یک ارزیابی شخصی و بر مبنای برداشتی که از روابط خارجی دارد به این تصمیمات رسیده‌اند و اینکه ایشان با چه کسانی مشورت کرده‌اند باید دید که این مشورت‌ها تا چه اندازه به ارزیابی دقیق‌تر از روابط خارجی منجر شده است.» 

وی افزود: «به همین دلیل ما در گذشته شاهد بوده‌ایم که رییس جمهور مواضعی را در زمینه سیاست خارجی اتخاذ کرد که در بسیاری از موراد خود، به تعدیل آنها پرداخت. از آن جمله است مواضعی مانند جهان بدون صهیونیسم، ‌طرح مساله نفی هولوکاست،‌ واکنش ها در برابر قطعنامه‌های شورای امنیت و مواضع اعضا و نهادهای بین المللی و ....اما نکته مهم اینکه ممکن است مواضع رییس جمهور،‌ مواضع اصولی و درستی باشد اما باید مراقب بود ‌دچار تناقض در گفتار و رفتار نشویم. چرا که این امر در نهایت به حساب یک کشور و یک نظام گذاشته خواهد شد.» 

نایب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه افزود: «نمی‌توان از یک سو قطعنامه‌های صادره و کشورهای صادرکننده قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل را مورد سرزنش قرار داد و از سویی انتظار داشت با سخنرانی در اینگونه مجامع که همه شمشیرها را برای ایران تیز کرده‌اند به دفاعی موفق از حقوق کشور پرداخت. اینها تناقضاتی است که باید رفع شود و باید مراقب بود این مساله به رویه تبدیل نشود.» 

این نمانده مجلس در ادامه با اشاره به اینکه متاسفانه مواضع کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل نسبت به رییس جمهور منفی است درباره سفر وی به نیویورک و سخنرانی در صحن علنی شورای امنیت سازمان ملل گفت: «باید دید این سخنرانی دارای چه محتوایی است. آنچه مشخص است این است که تا زمانی که ایران تغییرات جدی در موضع خود درباره تعلیق غنی سازی و پذیرش مفاد قطعنامه‌ها ندهد هیچ سخن دیگری برای اعضای عضو شورای امنیت جدی تلقی نمی‌شود و به نظر من حضور رییس جمهور در شورای امنیت یک حضور بی‌معنا و بی‌اثر است. جز آنکه این سخنرانی جنبه تبلیغاتی داشته باشد و از آن برای بیان دیدگاه‌های خود استفاده کنیم. از سوی دیگر پیرامون این رفتارها و مواضع رییس جمهور در خارج از کشور واکنش‌هایی بروز می‌یابد که به هیچ وجه شایسته نظام جمهوری اسلامی و شخص ریاست جمهوری اسلامی ایران نیست.» 

وی افزود: «برخی از نمایندگان کشورهای عضو شورای امنیت نسبت به اینکه از یک سو رییس جمهوری قطعنامه‌های شورای امنیت را کاغذپاره می‌داند و از سوی دیگر خواستار حضور در میان سفرای کشورهای عضو،‌برای سخنرانی در شوراست اظهار شگفتی کرده‌اند. در داخل نیز اینگونه تلقی می‌شود که گویی رییس جمهور تلاش می‌کند برای حضور خود در شورای امنیت بنابه الگویی شبیه به دکتر مصذق و یا شهید رجایی عمل کند». 

محمدی با بیان اینکه دکتر مصدق در آن زمان و بر اساس شرایط خاص جهان آن روز توانست با استفاده از دیپلماسی خود در برابر قضاتی بی‌طرف حقانیت ایران را در زمینه ملی شدن صنعت نفت به اثبات برساند اضافه کرد: «شهید رجایی نیز در مجمع عمومی سازمان ملل متحد که در آن سران کشورها حضور داشتند حاضر شد و با نشان دادن آثار شکنجه خود و انتقاد از سکوت مجامع بین المللی، مظلومیت ایران را آشکار کرد. حال آنکه امروز در شرایطی قرار داریم که نه به شرایط سفر شهید رجایی به مجمع عمومی سازمان ملل شبیه است و نه به وضعیت دوران دکتر مصدق. امروز در شورای امنیت سازمان ملل نمایندگانی حضور دارند که تنها تصمیمات اتخاذ شده را به طور رسمی اعلام می‌کنند و ما در این حالت یا در تنگنای پذیرش مفاد قطعنامه و قبول تعلیق غنی‌سازی هستیم و یا در آستانه تهدید تعمیق قطعنامه و تحریم‌های شدیدتر و در هر دو صورت در مخمصه قرار خواهیم داشت.» 

رییس کمیته روابط خارجی و نایب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در ادامه در خصوص کارنامه دولت نهم در زمینه دیپلماسی در سال 1385 اظهارا داشت: «من با وجود اعتقادی که به باورهای انقلابی رییس جمهور دارم، رویکرد کنونی را متناسب با شرایط جهان امروز نمی‌دانم و این سیاست را کمتر در راستای مصالح و منافع ملی ایران ارزیابی می‌کنم. چرا که با سپری شدن دوران جنگ سرد و وضعیت جدید جهان که در آن کشورها به سمت ائتلاف و مشارکت و اتحاد پیش می روند لازم است با سیاستی نوین و مبتنی بر آینده‌نگری به دنبال دیپلماسی سازگاری با قواعد روابط بین الملل در راستای تامین منافع و مصالح ملی باشیم. رویکرد کنونی به گمان من منفعتی برای کشور در پی ندارد». 

محمدی در پایان در پاسخ به این سوال که به طور نمادین شما چه نمره‌ای را به دولت در ارزیابی کارنامه سیاست خارجی خواهید داد گفت: «نمره دادن بسیار دشوار است. چرا که اتفاقاتی رخ داده و پیامد برخی از مواضع و تصمیمات هنوز آشکار نشده است اما به طور کلی می‌توانم بگویم دولت نهم در سیاست خارجی در عرصه حرف بالاترین نمره و در عرصه عمل پایین ترین نمره را دریافت می‌کند». 

توضیح سردبیری آفتاب: این گفتگو در تاریخ 28 اسفند و برای انتشار در ایام تعطیلات انجام شده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین