آفتابنیوز : در محافل سیاسی ـ اقتصادی کشورهای عرب گفته میشود که جلسه بعدی همایش «کشورهای صادرکننده گاز» که قرار است روز 9 آوریل در دوحه برگزار شود زمان احتمالی اعلام تشکیل کارتل گازی بینالمللی است. آنگونه که دیپلماتهای عرب میگویند توافقهای سیاسیهای لازم برای تشکیل این اتحادیه نیز انجام شده است، با این دیدگاه که تجربه نشان داده در اینگونه موارد «توافق واقعی» آن چیزی است که در مذاکرات رهبران کشورها در سطوح عالی به دست میآید و ارتباط زیادی به نظرات شرکتهای گازی کشورهای عضو ندارد.
به نظر میرسد تهران جدیترین طرفداراین ایده باشد چراکه نخستین کشوری بود که ایده «اوپک گازی» را در جهان مطرح کرد و رئیسجمهور پوتین نیز بلافاصله حمایت خود را از آن نشان داد. اعضای کمیته امور انرژی دوما نیز از حامیان جدی این ایده در روسیه هستند.
اما به احتمال زیاد ایجاد «اوپک گازی» اروپا را عصبانی خواهد کرد. این اتحادیه به احتمال زیاد حمایت از منافع کشورهای استخراج کننده در مقابل شرکتهای گازی کشورهای غربی را در نظر خواهد داشت و همین موضوع میتواند قیمت گاز وارداتی اروپا از روسیه را 290 از دلار به ازای هزار متر مکعب کنونی به 400 و یا حتی 500 دلار برساند. این موضوع کمپانی روسی گازپروم را آشکارا در موقعیت بهتری نسبت به کمپانیهای بزرگ اروپایی که تنها توزیعکننده و فروشنده گاز هستند قرار میدهد.
اوپک گازی میتواند این امکان را به مسکو بدهد که هر شرطی را در امر صدور و قیمتگذاری گاز صادراتیاش به اروپاییها دیکته کند. امری که وابستگی اقتصادی اتحادیه اروپا به اراده سیاسی مسکو را تا حد زیادی افزایش خواهد یافت.
اما با توجه به اینکه قراردادهای صدور گاز معمولا بصورت درازمدت منعقد میشوند و نمی توان بهای آن را به طور ناگهانی افزایش داد موضوع کاراوپک گازی چه خواهد بود؟ به نظر میرسد مسائلی نظیر حجم صادرات و تنظیم و یکسانسازی بهای گاز درسالهای آینده موضوعات مورد توجه اعضای اتحادیه جدید در آغاز کار آن باشد.