آفتابنیوز : آفتاب: در حالی که مناقشه تهران و لندن پیرامون بازداشت 15 نظامی بریتانیایی در آبهای مرزی ایران به مراحل «فوق حاد» خود نزدیک میشد، اظهارات دو طرف و سیگنالهای رسانهای در روز دوشنبه نشان داد که هر دو کشور نرمشهایی را برای حل مسالمتآمیز این بحران در دستور کار قرار دادهاند. با انعطافهای نسبی اخیر تهران و لندن به نظر میرسد مناقشهای که با ورود شورای امنیت، بیانیه تند و تیز اتحادیه اروپا، تعلیق روابط دولتی انگلستان با تهران و نطق شدیداللحن جرج بوش در آستانه یک بحران تمامعیار قرار گرفته بود، به تدریج میتواند به مراحل پایانی خود نزدیک شود.
البته به شرطی که آتش این بحران با اقدامات افراطی جریانهای تندرو بینالمللی به رهبری اسرائیل یا تحولات غیرقابل پیشبینی در ایران و انگلستان ناگهان زبانه نکشد! مقامهای ایرانی روز دوشنبه ضمن استقبال از آخرین مواضع لندن، از لغو پخش فیلم جدید اعترافات ملوانهای بریتانیایی در شبکههای تلویزیونی خبر دادند. فیلمهایی که ظاهراً با هدف اطمینان بخشی از سلامت این ملوانها بر روی آنتن رفته بود اما به گفته رسانههای انگلیسی به شدت افکارعمومی بریتانیا را جریحهدار میکرد. علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز روز دوشنبه در اظهاراتی آشتیجویانه پیرامون بحران بازداشت ملوانهای انگلیسی، بر «علاقمندی ایران برای حل سریعتر مساله پیش آمده» تاکید كرد. [
اینجا] آن گونه که اظهارات لاریجانی نشان میداد، تهران آمادگی دارد در صورت «اعتراف لندن به نقض حقوق مرزی ایران» و «تضمین این که چنین تخلفاتی دیگر تکرار نخواهد شد» به حل دیپلماتیک موضوع مبادرت ورزد. این در حالی بود که خبرگزاری بیبیسی روز یکشنبه به نقل از منابع آگاه اعلام کرد در آخرین نامه تهران به دولت بریتانیا، اشارهای به ضرورت عذرخواهی انگلستان از ایران نشده و صرفاً پذیرش ورودغیرقانونی ملوانها به آبهای ایران و تضمین عدم تکرار چنین وقایعی درخواست شده است.
در طرف مقابل یعنی در بریتانیا نیز، رسانههای انگلیسی از اعزام یک فرستاده نظامی به تهران برای رایزنی با مقامات جمهوری اسلامی خبر دادند و وزیر دفاع انگلستان تاکید کرد مذاکرات رسمی و مستقیم میان لندن و تهران برای آزادی ملوانان در جریان است. چند رسانه معتبر انگلیسی نیز اعلام کردند لندن آماده است به تهران تعهد دهد که چنین اتفاقاتی دیگر رخ نخواهد داد. مقامات دولتی انگلستان نیز کوشیدند پس از حملات لفظی شدید تونیبلر و وزیر خارجهاش، اندکی از شدت و حدت لفاظیهای دیپلماتیک کاسته و حداقل سکوت پیشه کنند. البته یک سخنگوی دولت بریتانیا روز دوشنبه اعلام کرد که در مواضع بریتانیا تغییری بوجود نیامده است و ملوانان باید بدون قید و شرط آزاد شوند.
به نظر میرسد که با کاهش احتمال محاکمه سربازان بریتانیایی و کاهش میزان لفاظیهای مقامات انگلیسی، بحران ملوانها میتواند آرام آرام فروکش کند. البته به شرط آن که اتفاق غیرمنتظرهای رخ ندهد.