آفتابنیوز : آفتاب: نقش عربستان سعودی اینروزها در معادلات منطقهای بیش از پیش شده است. کشوری که مسئولان آن همچنان بر طرح خود مبنی بر برقراری صلح میان اعراب و اسرائیل پافشاری میکنند اما به هیچوجه حاضر نیستند اندکی از مواضع خود در مقابل اسرائیل عقبنشینی کنند. مقامات این کشور با رد پیشنهاد اسرائیل مبنی بر برگزاری کنفرانس منطقهای صلح در آیندهای نزدیک اعلام کردند که اسرائیل باید ابتدا دست از سرکوب فلسطینیان برداشته و در مرحله دوم از سرزمینهای متعلق به اعراب نیز عقبنشینی کند.
به گزارش آسوشیتدپرس، بیانیه شدید الحن دولت عربستان سعودی حاکی از این است که ریاض در نشست هفته گذشته در عربستان چراغ سبز خود را به دولت اسرائیل نشان داده است. در بخشی از این بیانیه آمده است: اسرائیل باید درک کند که راه رسیدن به صلح از مسیر پایان دادن به خشونت میگذرد. اسرائیل باید دست از سرکوب فلسطینیان بردارد.
البته در این بیانیه به هیچ وجه اشاره مستقیمی به طرح نخستوزیر اسرائیل برای برقراری نشست صلح منطقهای نشده است. ایهود اولمرت پیشنهاد کرده بود که سران میانهرو کشورهای عربی برای بررسی راهکارهای دستیابی به صلح میان اعراب و اسرائیل در نشستی منطقهای شرکت کنند.
اما کابینه عربستان با مخالفت با این طرح اعلام کرد که عربستان به هیچ وجه تا زمانی که اسرائیل قدمی برای تشکیل کشور مستقل فلسطین برنداشته و از سرزمین های متعلق به اعراب عقبنشینی نکند حاضر به مذاکره بیشتر با این کشور نیست.
اولمرت برای نخستین بار از دولت عربستان درخواست کرده بود که برای برگزاری نشست منطقهای صلح پیشقدم شده و رهبری این نشست را بر عهده بگیرد. اتخاذ موضع خصمانه از جانب عربستان علیه اسرائیل تا کنون منجر به توقف تلاش این کشور برای برقراری صلح میان طرفین نشده است.
البته پاسخ سرد کابینه عربستان به این درخواست اسرائیل به هیچ وجه غیرقابل پیشبینی نبود. با وجود آنکه به گفته مقامات آگاه، عربستان سعودی و اسرائیل ظرف چند ماه اخیر دیدارهای مخفیانه بسیاری با یکدیگر داشتهاند اما پذیرش چنین طرحی از جانب عربستان سعودی می تواند وجهه این کشور را در میان اعراب به شدت تخریب کند.
از سوی دیگر سردمداران عربستان سعودی بر این باورند که برگزاری نشستهای علنی و گسترده با اسرائیل میتواند منجر به خشم بیشتر القاعده و شخص اسامه بن لادن از این کشور شود. خشمی که تهدیدهای بیشتری را متوجه عربستان خواهد کرد.القاعده تا کنون چندین بار نسبت به رابطه نزدیک میان واشنگتن و ریاض هشدار دادهاست.
بر اساس طرح صلح اعراب کشورهای عربی در صورت عقبنشینی اسرائیل از سرزمینهای 1967 و موافقت این کشور با تشکیل کشور مستقل فلسطین، با اسرائیل وارد مذاکره خواهند شد. اولمرت تاکنون چندین بار موافقت خود را برقراری صلح اعلام کرده اما ادعا کرده است که با برخی مفاد این طرح به شدت مخالف است.
به نظر می رسد که همزمان با تلاشهای بین المللی برای برقراری صلح در منطقه اسرائیل نیز رویکرد نرمتری نسبت به سایر کشورهای همسایه اتخاذ کرده است.پیش از این اولمرت در دیدار با نانسی پلوسی، سخنگو پارلمان ایالات متحده از وی درخواست کرده بود که هنگام دیدار با بشار اسد رئیس جمهور سوریه آمادگی اسرائیل را برای مذاکره با دمشق اعلام کند. .سوریه ازمدتها پیش رابطه دیپلماتیک خود با اسرائیل را به حالت تعلیق درآوردهاست.
دمشق بازگرداندن بلندیهای جولان به این کشور را پیششرط مذاکره با اسرائیل میداند. این در حالی است که اسرائیل نیز دمشق را به حمایت از گروهای تروریستی محکوم میکند.