کد خبر: ۵۹۱۳۷۶
تاریخ انتشار : ۰۲ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۷
شکاف بر سر اطلاعات تحریف‌شده درباره ایران

جنگ‌طلبان زیر ذره‌بین کنگره

روز سه‌شنبه برخی از مقامات ارشد کاخ سفید شامل مایک پمپئو؛ وزیر خارجه، پاتریک شاناهان؛ سرپرست موقت وزارت دفاع و جوزف دانفورد؛ فرمانده ستاد مشترک ارتش آمریکا، در جلسه‌ای محرمانه با نمایندگان کنگره و سناتورهای این کشور درباره اطلاعات ارائه‌شده توسط کاخ سفید در مورد ایران، پاسخ‌گوی سؤالات قانون‌گذاران آمریکایی بودند.
آفتاب‌‌نیوز :
این جلسه در حالی برگزار شد که پیش از آن چند جلسه در کمیته‌های فرعی مجلس نمایندگان تشکیل شده و حتی از وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا در زمان ریاست‌جمهوری باراک اوباما و نیز جان برنان، رئیس اسبق سیا، برای ارائه اطلاعات تکمیلی دعوت به عمل آمده بود. بخش قابل‌توجهی از قانون‌گذاران آمریکایی که در میان آنها برخی از چهره‌های جمهوری‌خواه نیز مشاهده می‌شوند، نسبت به انتشار اطلاعات دست‌کاری‌شده و مخدوش در مورد ایران هشدار داده و تأکید دارند که تنها از مجرای برخی از نمایندگان نزدیک به کاخ سفید در جریان اطلاعات مربوط به ایران قرار می‌گیرند.

در همین راستا، هفته گذشته رؤسای سه کمیته روابط خارجی، نیروهای مسلح و اطلاعات کنگره آمریکا در نامه‌ای از مایک پمپئو، وزیر خارجه این کشور، خواسته بودند که اطلاعات طبقه‌بندی‌شده در مورد ایران را در اختیار قانون‌گذاران قرار دهد. این امر در حالی صورت گرفت که در هفته‌های گذشته اختلاف‌نظر معناداری میان مقامات اطلاعاتی و وزارت خارجه آمریکا درباره اطلاعات مربوط به ایران بروز کرد و متعاقب آن، نمایندگان کنگره ضمن هشدار نسبت به تحریف این اطلاعات اعلام کردند که کاخ سفید در حال تدارک شرایطی برای ایجاد یک درگیری نظامی با ایران است.

جنگ‌طلبان زیر ذره‌بین کنگره

در همین رابطه بود که نانسی پلوسی، رئیس‌ مجلس نمایندگان آمریکا، صراحتا اعلام کرد که دونالد ترامپ برای آغاز یک جنگ جدید نیاز به مجوز کنگره دارد و قانون‌گذاران آمریکایی به‌هیچ‌عنوان چنین مجوزی را برای دولت آمریکا صادر نخواهند کرد.

**شکاف بر سر اطلاعات تحریف‌شده

برخی از مقامات کاخ سفید، از جمله مایک پمپئو، وزیر خارجه و جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، در روزهای گذشته ضمن تشدید جنگ روانی علیه ایران، مدعی شده بودند که تهران در حال تدارک برای اقداماتی به منظور ضربه‌زدن به منافع آمریکا در منطقه خاورمیانه است. این امر زمانی قابل‌توجه به نظر می‌رسد که در طول یک هفته گذشته چند اتفاق مشکوک نظیر حمله به چهار کشتی نفت‌کش در نزدیکی‌های بندر فجیره امارات و نیز حمله راکتی به نزدیکی‌های سفارت آمریکا در منطقه سبز بغداد بهانه‌های لازم برای مقامات کاخ سفید برای تشدید این جنگ روانی را فراهم کرده است.

در همین رابطه مایک پمپئو در روزهای اخیر چندین‌بار مدعی شده که کشورش شاهد فعالیت‌هایی از سوی ایران بوده که ممکن است منجر به تنش در منطقه شود. او همچنین با وجود زیرسؤال‌رفتن مکرر این گمانه‌زنی‌ها، بار دیگر در یک گفت‌وگوی رادیویی مدعی شد که به احتمال زیاد ایران پشت برخی از عملیات‌های خرابکارانه اخیر در خلیج‌فارس قرار داشته است.

این سخنان در حالی مطرح می‌شود که دموکرات‌ها و برخی از جمهوری‌خواهان آمریکایی معتقدند که اقدامات دونالد ترامپ، به‌خصوص پس از خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای منجر به افزایش تنش‌ها در منطقه خاورمیانه شده و در چنین وضعیتی ارائه اطلاعات تحریف‌شده از سوی کاخ سفید ممکن است منجر به یک درگیری ناخواسته با ایران شود. از سوی دیگر هم‌زمان با تشدید عملیات‌های خرابکارانه در منطقه، به‌خصوص دو حادثه اخیر، یک فرمانده انگلیسی ائتلاف مبارزه با داعش نیز تأکید کرده بود که هیچ‌گونه شواهدی درخصوص تحرکات و نقش ایران در مورد این وقایع مشاهده نشده است.

همچنین دو روز قبل روبن گالگو، یکی از اعضای کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا، در گفت‌و‌گویی با شبکه MSNBC، با اشاره به تلاش‌های کاخ سفید برای استفاده از روش‌های سخت‌افزاری، تصریح کرده است: وقایعی که اکنون در منطقه در حال رخ‌دادن است، نه امنیت ملی و نه منافع آمریکا را مورد هدف قرار نداده است. بنا بر گزارش خبرگزاری یورونیوز، این نماینده دموکرات ایالت آریزونا به این شبکه تلویزیونی گفته چیزی که من را بیشتر نگران کرد این بود که دولت در حال تلاش برای ایجاد موقعیتی است که ما را به سمت جنگ سوق می‌دهد. با آنکه ممکن است برخی تهدیدات امنیتی وجود داشته باشد، اما این تهدیدها در حدی نیست که نیاز باشد تجهیزات خود را به آن منطقه منتقل و کشوری را تهدید به جنگ کنیم که درحال‌حاضر نسبتا می‌تواند از خود دفاع کند.

**عقب‌نشینی تندروها در برابر کنگره
از سوی دیگر دویچه‌وله در گزارشی درباره جلسه غیرعلنی اعضای مجلس سنا و کنگره آمریکا با مقامات ارشد کاخ سفید گزارش داد که پاسخ‌های پمپئو و شاناهان به پرسش‌های نمایندگان کنگره نتوانسته از تردید‌ها و نگرانی‌های اعضای حزب دموکرات این کشور بکاهد. هم‌زمان روزنامه نیویورک‌تایمز نیز با انتشار جزئیات بیشتری از این نشست گزارش داده است که مایک پمپئو و پاتریک شاناهان در مقابل این پرسش نمایندگان کنگره که آیا علت اصلی وقوع حوادث اخیر در منطقه رفتارهای دولت ترامپ بوده یا اقدامات ایران؟ سعی کرده‌اند که اعضای مجلس نمایندگان را نسبت به تهدیدآمیزبودن اقدامات ایران متقاعد کنند.

در همین راستا و درحالی‌که گفته می‌شود برخی از نمایندگان دموکرات کنگره معتقد بودند که رفتارهای دولت ترامپ منجر به بروز تنش‌های اخیر در منطقه خاورمیانه بوده و عملا امکان مذاکره با ایران را از بین برده، مایک پمپئو پس از این جلسه، چندبار دیگر مدعی شد که احتمالا ایران پشت برخی از اقدامات اخیر در منطقه بوده است، اما در ادامه تأکید کرد که هنوز دولت آمریکا در این خصوص به نتیجه قطعی نرسیده و همچنان به تجزیه‌وتحلیل این حوادث ادامه خواهد داد.

پاتریک شاناهان، سرپرست وزارت دفاع آمریکا، نیز مدعی شده که انگیزه تحرکات نظامی اخیر آمریکا معطوف به جنگ با ایران نبوده و بیشتر با هدف بازدارندگی صورت گرفته است. او همچنین یادآور شده است که طبق بررسی‌های صورت‌گرفته حمله‌ای به منافع آمریکا در منطقه صورت نگرفته و پاسخ محتاطانه آمریکا منجر به بازنگری‌ ایرانی‌ها در این خصوص شده است.

بنابر گزارش نیویورک‌تایمز، با وجود برخی حمایت‌ها از سوی نمایندگان جمهوری‌خواه نسبت به اقدامات ترامپ علیه ایران، نمایندگان دموکرات کنگره اطلاعات ارائه‌شده توسط مقامات ارشد کاخ سفید را با تردید دنبال کرده و تصریح کرده‌اند که اقدامات فعلی کاخ سفید منجر به تحریک ایران خواهد شد. شبکه تلویزیونی پی‌بی‌اس نیز از این جلسه گزارش کردند که سناتور دموکرات؛ باب منندز و سناتور جمهوری‌خواه؛ جیم ریش، رئیس کمیته امور خارجی سنا، در اعتراض به نبود شواهد قانع‌کننده، این جلسه اطلاعاتی را ترک کردند.

از سوی دیگر گفته می‌شود در جلسه جداگانه‌ای که نمایندگان دموکرات کنگره با وندی شرمن، معاون سابق وزارت خارجه و جان برنان، رئیس اسبق سیا برگزار کرده‌اند، این دو مقام سابق آمریکایی نسبت به سیاست‌های کنونی کاخ سفید انتقاد کرده و آن را در راستای افزایش تنش‌های بیشتر عنوان کرده‌اند. بنا بر گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یک منبع آگاه که خواسته نامش فاش نشود، شرمن در این جلسه به نمایندگان دموکرات گفته که رفتارهای غیرمسئولانه ترامپ موجب تشدید نگرانی‌ها در خاورمیانه شده و جان برنان نیز تأکید کرده است که هرچند ایرانی‌ها خواستار جنگ با آمریکا نیستند، اما در مقابل ترامپ نیز تسلیم نخواهند شد.

همچنین لئون پانه‌تا، وزیر دفاع سابق و رئیس اسبق سیا، در گفت‌وگویی با شبکه MSNBC اعلام کرده است: هرچه تلاش می‌کنم تا سیاست‌ خارجی رئیس‌جمهوری را درک کنم، موفق نمی‌شوم. درواقع ترامپ از هیچ راهبرد مشخصی تبعیت نمی‌کند و تنها با استفاده از توییتر و بدون استراتژی مشخصی مشغول زورگویی به تمام دنیاست. او ضمن اشاره به چالش‌های ایالات متحده با روسیه، چین و کره‌شمالی تصریح کرد: ترامپ سعی می‌کند همه‌چیز را به‌هم بریزد. در مورد ایران هم این کار را انجام داده است. 

مخالفان آمریکا امروز دارای یک عدم قطعیت در مورد ما هستند که این موضوع بسیار خطرناک است. ترامپ در این شرایط از برجام خارج شده و اکنون تنها کاری که از دست ما برمی‌آید این است که تلاش کنیم از بروز یک جنگ جلوگیری شود. پانه‌تا همچنین تأکید کرده که تنها راه‌حل برای آمریکا بازگشت به میز مذاکره است و باید از متحدان خود که برخلاف آمریکا اکنون نزد ایران دارای اعتبار هستند، در این زمینه کمک بگیریم.

منبع: روزنامه شرق
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین