آفتابنیوز : آفتاب: «عماد افروغ» رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس هفتم معتقد است مجموعه نظام جمهوری اسلامی در خصوص صدور انقلاب و فرهنگ جمهوری اسلامی نمره بالایی نمیگیرد و مسئولان کماکان از این مقوله مهم غفلت میکنند.
اظهارات افروغ در پی صحبتهای اخیر «محمدحسن صفارهرندی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح میشود که در جمع کارکنان این وزارتخانه گفته بود: «در سالهای آغاز انقلاب، ایران را به عنوان صادرکننده انقلاب در جهان میشناختند. هر چند که امروز کمتر به این موضوع پرداخته میشود، اما باید مدل فرهنگی خود را به جهان صادر کنیم».
افروغ در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی آفتاب با بیان اینکه «صدور مدل فرهنگی انقلاب اسلامی از حرفهای همیشگی بوده و سخن وزیر ارشاد هم، قالب دیگر حرف من است»، توضیح داد: انقلاب اسلامی قابلیت نرمافزارانه فکری و فرهنگی دارد که باید از این قابلیت استفاده و آن را صادر کرد، البته صدور آن همانند کالای اقتصادی نیست بلکه صدورش ایجاد زمینه گفتوگو با اصحاب اندیشه، دانشمندان و نخبگان است.
افروغ تصریح کرد: دانشمندان و نخبگان باید در مبانی مؤلفهها، ویژگیها و قابلیتها به بحث بنشینند و این اعتقاد را داشته باشیم آگاهی از این قابلیتها و مبانی حق جهانیان است و بالطبع بر ماست زمینه داوری و نقد این نخبگان را فراهم کرده و حتی نقد آنها به ما کمک میکند.
وی اظهار داشت: انقلاب اسلامی آمده تا یکبار دیگر بین خدا و دین از یک سو و علم از سوی دیگر یک ارتباط برقرار کند. خداگرایی در ساحت اندیشه و خردورزی و برقراری رابطه علم و دین یکی دیگر از پیامهای انقلاب برای تقویت معنویت در ساحت روابط اجتماعی است.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به اینکه «باید قابلیت معنوی انقلاب را فهم کرده و آنرا به رخ بکشیم»، گفت: اتفاقا جهان در دهههای اخیر معنویتگرا شده و تشنه این پیام است. اگر چنین نبود، مثنوی مولانا پرفروشترین کتاب در آمریکا نمی شد. پس این یک نیاز فلسفی است و مبتنی بر مردمسالاری دینی.
این استاد جامعه شناسی دانشگاه تربیت مدرس افزود: مردمسالاری دینی پیش از آنکه سیاسی باشد، یک اندیشه است که به آرای امام و نظریهپردازان انقلاب اسلامی بازگردد. مردم سالاری دینی جمع حقانیت و مقبولیت و یک نگرش جدید در مورد مفهوم مشروعیت سیاسی است.
افروغ تأکید کرد: اینها قابلیت فکری ماست. اگر این قابلیت را خودمان خوب فهم کنیم و جهان کنونی و چالشها را بشناسیم، خواهیم توانست آن را به جهانیان عرضه کنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه «چندین پیام در مردمسالاری دینی نهفته است»، آنها را بدین شرح توضیح داد: اول آنکه، مردمسالاری دینی هم برای انسان حق قائل است و هم برای خدای انسان. این خود یک دنیا معنا دارد، این اومانیسم (Humenism) جدید و متصل به خدا را مطرح میکند و این اومانیسم در مقابل غرب و انسانگرایی بریده از خدا مطرح شده که به تعارضها و چالشهای بعدی انجامید.
این استاد جامعهشناسی دانشگاه افزود: پیام دیگر در مردمسالاری دینی توجه توأمان به حقوق فردی و حقوق اجتماعی است که حق را یکسویه نمیبیند. حق را جامعهای و اجتماعی میبیند. نکته دیگر آن است که در کنار حق، به تکلیف هم توجه دارد و آخر اینکه هم به مسأله فضیلت و حقانیت توجه دارد و هم به مسأله مقبولیت و رضایت.
رئیس کمیسیون فرهنگی افزود: من معتقدم زیرینترین نگاه فرهنگی در این سه مؤلفه است و بنده نمیدانم قصد آقای هرندی از مدل فرهنگی چیست اما در کل انقلاب ما قابلیت فرهنگی دارد.
وی افزود: بنده در کل با صدرو نرمافزارانه انقلاب اسلامی کاملا موافقم اصلا معتقدم انقلاب اسلامی یک بسته نرمافزاری تهاجمی است، اما تهاجمش از جنس فیزیکی و نظامی نیست از جنس تفکر و اندیشه در قالب گفتوگو نخبگان است.
افروغ در پاسخ به این سؤال که «آیا بین صدور انقلاب با صدور مدل فرهنگی که در اظهارات وزیر ارشاد آمده، ارتباطی وجود دارد؟» اظهار داشت: منظور ایشان از مدل فرهنگی را نمیدانم اما معتقدم صدور انقلاب ضروری است اگر حتی در خصوص مسایل هستهای نیز به این قابلیت توجه بیشتری داشتیم امروز توفیق بیشتری کسب میکردیم، چرا که آن وقت، جهان نسبت به خواستههای ما آگاه بود.
نماینده تهران با اشاره به اینکه «جهان امروز تشنه گفتوگو و اندیشه نو و آمال نو است»، گفت: انقلاب اسلامی نویدبخش این پیام نو میتواند باشد به شرطی که خوب فهم و تئوریزه شود و توسط افراد فرهنگی که شرایط خاص خود را خواهند داشت، به دنیا عرضه شود.
عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس افزود: صدور انقلاب نیاز به زبان خاص و آداب خاص خود دارد. این قابلیت فرهنگی باید با زبان خاص عرضه شود قابلیت فرهنگی نباید با زبان خطابهای و زبان تهاجمی به دنیا عرضه کرد، رایزن فرهنگی ویژگی لازم را دارد که باید با زبان و ادبیات لازم برای گفتوگو آشنا باشد. روی این زمینه هر چه بیشتر کار بکنیم، باز کم است.
افروغ گفت: اگر برای صدور انقلاب سرمایهگذاری اساسی کنیم، برد کردهایم. هر چند از این قابلیتها و صدورشان غافل شویم، نسبت به تحقق نیازها و آرمانهایمان کوتاهی کردهایم و ناکام خواهیم بود. رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه «ما بایستی برای منافع ملی حتما سیاستهای خارجی خود در عرصه فرهنگی سیاسی و اقتصادی متناسب با قابلیت فکری و فرهنگی انقلاب اسلامی عمل کنیم»، گفت: «اما در این خصوص نمره بالایی به جمهوری اسلامی نمیدهم».
افروغ اظهار داشت: مسئولان ما کماکان از این مهم غافل هستند و این غفلت و ربطی هم به دولت فعلی ندارد. اگر نگاهی کل به فعالیت خود بعد از انقلاب داشته باشیم، به نظر میرسد شایستهتر عمل کنیم. البته این به آن معنی نیست که کاری نشده، اما کارهای انجام شده، قابل قبولی و مورد انتظار نبوده است و شاید بتوان با ارفاق نمره 13 به مسئولان در این خصوص داد. رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس در مورد عملکرد دولت نهم در عرصه فرهنگی با توجه به انتقاداتی که این طیف از وضعیت فرهنگی جامعه در دوران اصلاحات داشت، گفت: سیاست فرهنگی دولت نهم شفاف نیست و هنوز استراتژی مدون که تحولزا باشد، به چشم نمیخورد. همان طور که سیاست فرهنگی ما در کل متناسب با قابلیت انقلاب اسلامی نیست، زیرا نه تحولی در آن شاهدیم و نه تدوین استراتژی اما صحبتهای آقای هرندی در حد این اظهارنظر جای تشکر و استقبال دارد.