آفتابنیوز : آفتاب: دبیر انجمن برنج ایران از نگرانی شدید کشاورزان برنجکار به دلیل تغییر نکردن نرخ خرید تضمینی این محصول و همچنین بیتوجهی نسبت به قیمتگذاری ارقام و انواع جدید برنج خبر داد و گفت، با اینکه مؤسسه تحقیقات برنج قیمتهای پیشنهادی و ارقام جدید این محصول همچون زاینده رود، شیرود و شفق را در آذرماه به وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده بود، در اطلاعیه جدید دولت که 15 فروردین با تأخیر بسیاری زیاد اعلام شد اثری از این ارقام وجود ندارد.
جمیل علیزاده شایق در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی آفتاب افزود: متأسفانه قیمتهای خرید تضمینی برنج امسال زمانی از سوی دولت اعلام شد که کشاورزان بذر خود را خریداری و زمینها را آماده خزانهگیری کرده بودند.
وی ادامه داد: قیمتهای اعلام شده امسال بدون هیچ گونه تغییری نسبت به سال گذشته تعیین شده است. این در حالی است که مجلس در بررسی بودجه سال 86 در جهت افزایش قیمت بسیاری از کالاها همچون آب و برق و حتی تا نوشابههای گازدار گام برداشت.
شایق تصریح کرد: این مسأله نشان میدهد که برخی مسئولان نسبت به توسعه کشت و تولید اقلام پرمحصول کشاورزی بیتوجه هستند.
وی درباره چگونگی خرید تضمینی ارقامی که در اطلاعیه دولت به آن اشاره نشده است نیز توضیح داد: از سال 83 تا 84 خرید تضمینی ارقام جدید برنج با تبصره شورای اقتصاد به گونهای صورت میگرفت که این ارقام با توجه به مشابهت کیفیت و کمیت محصول در هر یک از گروههای چهارگانه فجر، ساحل و خزر، ندا و نعمت، سفیدر و دوچورام و یا گروه یاسوج آمل 2 و 3 قرار میگرفت و براساس نرخ مصوب این گروهها قیمتگذاری میشد. در سال 85 نیز این تبصره به نوعی اجرا شد اما امسال در اتفاقی عجیب در اطلاعیه دولت نه به تبصره قبلی شورای اقتصاد اشارهای شده و نه از ارقام جدید برنج که برخی از آنها حتی از کیفیت بالاتری نسبت به محصولات قدیمی برخوردار است نامی برده شده است.
وی افزود: به نظر میرسد این اتفاق از روی عجله وزارت جهاد کشاورزی برای تعیین نرخ خرید تضمینی برنج روی داده است.
دبیر انجمن برنج گفت: احتمالا وزارت جهاد کشاورزی از لابلای اوراق خود پیشنهاد قیمتگذاری مربوط به سال 84 را مستقیما به دولت فرستاده است چرا که اگر این وزارتخانه پیشنهاد جدیدی برای قیمت برنج به دولت ارائه دهد بعید خواهد بود که دولت آن را تغییر دهد.
وی ادامه داد: این وضعیت نشاندهنده آن است که شورای اقتصاد که با دقت بیشتری بر چنین نرخگذاریهایی عمل میکند نیز در این تصمیم دخیل نبوده در حالی که اصولا پیشنهاد وزارت جهاد و کشاورزی قبل از اعلام نظر دولت باید در شورای اقتصاد به تصویب میرسید.
شایق درباره راههای دستیابی به خودکفایی و جلوگیری از افزایش قیمت برنج نیز گفت: ما با افزایش تساعدی قیمت برنج موافق نیستیم و در پیشنهادی که وزارت جهاد کشاورزی ارائه کردیم تنها خواستار افزایش 10 درصدی بهای خرید تضمینی دولت بودیم. دولت برای حمایت از تولید برنج ایرانی و در نهایت دست یافتن به خودکفایی باید به گونهای عمل کند که از هزینههای تولید کاسته شود. این در حالی است که هزینههای تولید اقلام پر محصول کشاورزی روز به روز بالاتر میرود به طور مثال نرخ ماشینآلات کشاورزی که میتواند در افزایش تولید نقش بسیار با اهمیتی را ایفا کند نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است و کشاورزان نمیتوانند به سادگی از این ماشینآلات استفاده کنند از سوی دیگر اگر برنجکاران بخواهند از راه سنتی نیز به توسعه کشت و کار خود بپردازند با افزایش هزینههای کارگری مواجه میشوند.
وی به طرحهایی که در دولتهای گذشته برای پیشرفت کشاورزی به اجرا درآمد اشاره کرد و گفت: از طرحهای بسیار خوب گذشته طرح نوسازی، تثبیت و یکپارچهسازی اراضی بود که در دهه 70 در دولت آقای هاشمی خوب پیش رفت ولی در حال حاضر متوقف شده است.
شایق همچنین به طرح ممانعت از خرد شدن اراضی که در سال 85 بعد از حدود 15 سال از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید اشاره کرد و گفت: این طرح در صورتی که دولت آن را به درستی اجرا کند فرصت بزرگی را برای کشاورزی ایران ایجاد خواهد کرد.
وی همچنین از ارسال نامه اعتراض انجمن برنج به وزارت جهاد کشاورزی درباره اطلاعیه نرخگذاری خرید تضمینی دولت اشاره کرد و افزود: در این نامه ضمن انتقاد از اعلام دیر نرخ خرید تضمینی به نقایص این تصمیم دولت یعنی بیتوجهی به ارقام جدید و تغییر نکردن قیمت نسبت به سال گذشته اشاره شده است.
دبیر انجمن برنج ایران در پایان گفت: این نگرانی وجود دارد که حوادث سالهای 79 و 80 تکرار شود و با اعتراض شدید کشاورزان مواجه شویم. وزارت جهاد کشاورزی باید برای حمایت از کشاورزان و رفع نگرانی آنان نسبت به اصلاح قیمتها و نواقص مصوبه دولت اقدام کند.