آفتابنیوز : آفتاب: «رابرت هانتر» از اعضای شورای امنیت ملی آمریکا در زمان ریاست جمهوری کارتر تاکید کرد واشنگتن در قبال تعلیق غنیسازی اورانیوم از سوی تهران و تضمین برای عدم حمایت از تروریستها باید با تضمینهای امنیتی به حل مسئله کمک کند.
هانتر که پیش از این نماینده آمریکا در ناتو بوده و اکنون نیز از مشاوران ارشد موسسه «رند» میباشد در گفتوگو با شورای روابط خارجی آمریکا به تشریح دیدگاههایش در مورد مسئله هستهای ایران پرداخت. این کارشناس معتقد است تعلیق غنیسازی از سوی ایران پیش از شروع مذاکرات و در واقع قرار دادن تعلیق به عنوان پیش شرط مذاکرات، باعث حل مشکل نمیشود.
بنا به گفته وی عدم پذیرش این مسئله از سوی ایران نه تنها به خاطر این است که ایرانیها ملتی مغرور هستند بلکه به این دلیل است که آنها معتقدند با دستیابی به تکنولوژی و انرژی هستهای میتوانند به عنوان یک قدرت رشد یافته در سطح دنیا مطرح شوند.
وی در ادامه میافزاید اکنون ما باید بتوانیم با توجه به زمینههای ذهنی ایرانیها مطمئن شویم که برنامه هستهایشان به سمت تسلیحات اتمی منحرف نخواهد شد.
هانتر معتقد است حل مسئله هستهای ایران از آن رو حائز اهمیت است چون آمریکا با حل این مسئله قادر است بسیاری از مشکلات غیر هستهای خود با ایران را نیز حل کند.
وی در پاسخ به این سوال که آمریکا برای رسیدن به این اهداف چه اقدامی باید انجام دهد، گفت: آنچه که چهار سال است آمریکا مصرانه از انجام آن طفره میرود، یعنی دادن تضمینهای امنیتی به ایران همانند آنچه به کره شمالی داده شد.
هانتر معتقد است اگر واشنگتن حاضر به ارایه چنین تضمینهایی به ایران نباشد تهران نیز گمان میکند آمریکا در حل مسئله هستهای این کشور چندان جدی نیست.
عضو سابق شورای امنیت ملی آمریکا در مورد توانایی خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای گشودن باب مذاکره با علی لاریجانی مسئول مذاکرات هستهای ایران میگوید: سولانا اگرچه اهرمهای نفوذی در دست دارد اما فقط میتواند از جانب اتحادیه اروپا صحبت کند. پس نمیتواند با تهران به توافقاتی برسد اما نمیتواند از جانب آمریکا و اسرائیل در مورد عدم حمله نظامی به ایران تضمین دهد.
هانتر در پاسخ به پرسشی در مورد احتمال مذاکره ایران و آمریکا به اختلافات موجود در کاخ سفید پرداخته و میگوید: در کاخ سفید هنوز افرادی هستند که گمان میکنند آمریکا باید در مقابل ایران ایستادگی کرده و مانع از دستیابی این کشور به تسلیحات اتمی شود. اما گروهی دیگر به رهبری کاندولیزا رایس مایلند در کنفرانس بغداد به عنوان فرصتی برای شروع مذاکره با ایران استفاده کنند.
وی همچنین طرح حمله نظامی به ایران را به چند دلیل رد میکند: اول اینکه مردم آمریکا نمیخواهند وارد جنگ دیگری بشوند به ویژه اینکه آمریکا در عراق و افغانستان همچنان با مشکلاتی رو به روست. دلیل دیگر هانتر در نادرست بودن گزینه نظامی در مقابل ایران این است که آمریکا تنها با ایجاد چارچوب امنیتی در خاورمیانه قادر است به منافع خود در این منطقه دست یابد.