آفتابنیوز : سنبل آبی به «شیطان بنفش» مشهور و ریشههای آن جاذب آلایندهها، فلزات سنگین و مواد سمی است بنابراین به عنوان گیاهی سمی و سرطانزا شناخته شده است. این گیاه با نام علمی Solms Eichhornia crassipes، بومی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است که به عنوان گیاه زینتی وارد کشور شده است و در مناطق خارج از محدوده بومی خود اغلب به عنوان یک گونه مهاجم شناخته میشود.
سنبل آبی همچنین دارای برگهای گسترده، ضخیم، براق و تخم مرغی شکل ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتری است که در سطح آب شناور و دارای ریشههای ارغوانی سیاه آزاد است و سنبلهای با ۸ تا ۱۵ گل زیبا دارد و عمدتاً رنگ گلها طیفی از رنگهای بنفش، صورتی و ارغوانی است.
با وجود هشدارهای محیط زیست این گیاه همچنان در برخی معابر شهری در تهران به قیمتی بسیار نازل به فروش میرسد و خریداران و حتی فروشندگان آن به مضرات این گیاه برای سلامتی آگاه نیستند.
محیط زیست وظیفه قانونی برای برخورد با فروشندگان سنبل آبی ندارد
محمدرضا خویشتندار - فرمانده یگان محیط زیست استان تهران - در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه سنبل آبی یک نوع گیاه مهاجم است البته محیط زیست وظیفه قانونی برای برخورد با فروشندگان و عرضه کنندگان آن را ندارد، اظهار کرد: در واقع سازمان حفاظت محیط زیست وظیفه برخورد با خرید و فروش گونههای جانوری و گیاهی مورد حمایت و حفاظت این سازمان را دارد.
وی ادامه داد: برای مثال «لاله واژگون» گیاهی است که در طبیعت ایران به عنوان یک گونه شاخص شناخته میشود و به منظورحفاظت از این گونه، خرید و فروش آن ممنوع اعلام شده است و محیط زیست با متخلفان برخورد میکند اما سنبل آبی کاملا بر عکس این موضوع است.
ضرورت حذف سنبل آبی از کشور
خویشتندار با تاکید بر اینکه سنبل آبی باید هر چه سریعتر از کشور حذف شود، تصریح کرد: این گیاه نه تنها برای محیط زیست بلکه برای سلامتی افراد خطرناک است و دستگاههایی مانند وزارت جهاد کشاورزی باید جلوی تکثیر و فروش این گیاه در کشور را بگیرد.
فرمانده یگان محیط زیست استان تهران در ادامه گفت: سازمان حفاظت محیط زیست تنها میتواند به هموطنان توصیه کند که از خرید این گیاه خودداری کنند و آن را در اکوسیستمهای آبی کشور رها نکنند.
پیشنهاد تشکیل کارگروهی برای مقابله با سنبل آبی در کشور
وی در پایان با اشاره به اینکه بهتر است برای مدیریت سنبل آبی کارگروه و کمیتهای تشکیل شود و نمایندگانی از دستگاههای مختلف در آن حضور داشته باشند، اظهار کرد: در این صورت میتوان وظیفه دستگاههای مختلف از جمله محیط زیست، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت را مشخص و برای مقابله با سنبل آبی اصولیتر عمل کرد.
منبع: خبرگزاری ایسنا