کد خبر: ۵۹۳۰۲
تاریخ انتشار : ۱۹ فروردين ۱۳۸۶ - ۲۳:۲۰
تحلیلی از کریستین ساینس مانیتور

برنامه ایران برای مقابله با حمله آمریکا

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: به باور بسیاری از تحلیلگران، با توجه به ابعاد بسیار بزرگ بحران عراق ایالات متحده در شرایطی قرار ندارد که یک ماجراجویی دیگر نظامی را در خاورمیانه آغاز کند. در مقابل برخی نیز تشدید اقدامات ایذایی ایالات متحده علیه ایران و تقویت واحدهای نیروی هوایی و دریایی این کشور در آب‌های خلیج فارس را نوعی زمینه‌سازی برای انجام یک عملیات نظامی بزرگ علیه تاسیسات هسته‌ای و زیرساخت‌های نظامی کشورمان قلمداد می‌کنند. نیکولاس بلانفورد تحلیگر روزنامه کریستین ساینس مانیتور نیز به بررسی این موضوع از جنبه‌ای دیگر پرداخته است که متن کامل آن در پی می‌آید: 


چشم‌انداز انجام یک حمله نظامی از سوی آمریکا به ایران ماشه را برای آغاز تحرکات نظامی سراسیمه در سراسر خاورمیانه کشیده ‌است. اکنون تهران آشکارا می‌کوشد تا با تجهیز هرچه بیشتر متحدان اصلی‌اش یعنی سوریه و حزب‌الله را برای دفاع از خود آماده سازد. در منطقه‌ای که سوءظن به رفتار دیگران حرف اول را می‌زند و اعتماد متقابل کمیاب است سیاستمداران و تحلیلگران سیاسی به شدت از آن بیم دارند که افزایش تنش بین ایالات‌متحده و ایران با بروز یک اتفاق به شعله‌ور شدن آتش یک جنگ بزرگ منجر شود.

«زوی شاتوبر» مدیر «انتستیتوی مطالعات امنیت ملی» در تل‌آویو در توصیف این وضعیت می‌گوید: «اکنون خاورمیانه در شرایطی است که اوضاع به شکل برنامه‌ریزی‌نشده‌ای در حال بحرانی شدن است. ما وارد عصری شده‌ایم که مذاکره‌ای وجود ندارد... همه‌چیز به شدت بی‌ثبات شده و یک تصادف می‌تواند به یک انفجار بزرگ بیانجامد».

«آموس یالدین» رئیس اداره اطلاعات ارتش اسرائیل نیز هفته گذشته در جلسه کابینه حضور یافت و به اعضای دولت گفت که حزب‌الله، سوریه و ایران آشکارا در حال تقویت مواضع و تجهیزات دفاعی خود بوده و انتظار وقوع جنگ را می‌کشند: «ما به طور دقیق فعالیت‌های آنها را زیر نظر داریم چون که قبلا نشان داده‌اند توانایی زیادی در به اشتباه‌ انداختن ما دارند».

اوضاع به گونه‌ای جدی شده‌ که مقامات اسرائیل در جریان سفر اخیر نانسی پلوسی به تل‌آویو از وی خواستند بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه را مطمئن سازد که اسرائیل هیچ نیتی برای انجام اقدام نظامی علیه آن کشور ندارد.

اما دلیل این نگرانی‌ها چیست؟ تاریخ خاورمیانه پر از نمونه‌هایی است که نشان می‌دهد بروز رویدادهای به‌ظاهر کوچک منجر به آغاز جنگ‌های ویرانگر شده است. مشهور ترین آن به سال 1967 برمی‌گردد که زنجیره‌ای از اقدامات تحریک‌آمیز مصر و اسرائیل به آغاز جنگ شش‌روزه و تغییر نقشه سیاسی خاورمیانه انجامید و آخرین آن نیز تابستان گذشته بود که اسارت دو سرباز اسرائیلی از سوی حزب‌الله حمله متقابل اسرائیل را در پی داشت که به مرگ 1000 نفر غیرنظامی لبنانی و تحمیل 4 میلیارد دلار خسارت به آن منجر شد.

بوش همواره گفته که به «زمان» و «دیپلماسی» فرصت می‌دهد تا حل مسالمت آمیز بحران هسته‌ای ایران امکان‌پذیر شود، ولی اکنون نشانه‌های نگران‌کننده از همیشه بیشتر است: تقویت چشمگیر آرایش نظامی آمریکا در خلیج فارس، ناپدیدشدن یک ژنرال ارشد ایرانی در ترکیه و دستگیری پنج دیپلمات ایرانی در عراق. 

«امل سعد غریب» از تحلیلگران بنیاد کارنگی در تشریح اوضاع کنونی می‌گوید: «ایران و سوریه دیگر تحرکات نظامی آمریکا را نمایشی تلقی نمی‌کنند. بسیار منطقی به نظر می‌رسد اگر آنها خود را برای دفاع و واکنش متقابل آماده کرده‌باشند».

یک مقام بلندپایه حزب‌الله با نام مستعار «محمد» در گفتگو با خبرنگار AP‌ از برپایی یک دوره نظامی بسیار سخت و سنگین در دره‌های بقاع برای جنگجویان این گروه خبر داده تا آنان برای حضور در واحدهای عملیات ویژه علیه اسرائیل آماده شوند. محمد همچنین تایید می‌کند که یک برنامه بازسازی نظامی «بسیار سطح بالا» از سوی حزب‌الله به انجام رسیده زیرا انتظار زیادی برای وقوع یک نبرد بزرگ دیگر با اسرائیل در آینده نزدیک وجود دارد: «آنها هیچگاه شکست جولای گذشته را نخواهند پذیرفت». 

نواف موسوی مشاور رهبر حزب‌الله در امور بین‌الملل نیز با ذکر این تحلیل که اسرائیل در حال آماده شدن برای «راند دوم» است می‌گوید: «ما نیز برای هر اتفاقی آماده شده‌ایم».

اما چه‌چیزی ایران و سوریه را متقاعد ساخته در کنار یکدیگر قرار گیرند؟ پاسخ آشکار است: سیاست نادرست دولت بوش برای منزوی ساختن این دو کشور از زمان آغاز حمله به عراق در سال 2003. طی سالهای گذشته همکاری‌های نظامی ایران و سوریه به بالاترین حد رسیده‌است. به عقیده تیمور گوکسل تحلیگر موسسه «مناسبات امنیتی» در بیروت، سوریه و حزب‌الله به این دلیل نگران حمله آمریکا به ایران هستند که فکر می‌کنند اسرائیل از فضای ملتهبی که در پی این حمله بوجود می‌آید استفاده کرده و یک ضربه نظامی غافلگیرکننده به آنان وارد خواهد ساخت.

اوضاع به قدری جدی شده که یک مقام اطلاعاتی بلندپایه لبنانی می‌گوید که مشاوران نظامی ایرانی فرماندهان ارتش سوریه را متقاعد ساخته‌اند که با تشکیل تیم‌های عملیاتی ویژه پارتیزانی همان روش‌هایی را برای مقابله با اسرائیل در پیش گیرند که جنگجویان حزب الله در نبرد تابستان گذشته از آن استفاده کرده بودند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین