آفتابنیوز : آفتاب: یک کارشناس مسایل سیاسی اقتصادی با اشاره به اظهارنظرهای اخیر مقامات دولت و مجلس درباره قیمت بنزین یادآور شد «هیچ کس نه دولت و نه مجلس حاضر نیست گوی آتشین افزایش قیمت بنزین را در دست بگیرد و مدام آن را به سوی دیگری پرتاب میکند».
سعید لیلاز در گفتوگو با خبرنگار سیاسی آفتاب در پاسخ به این سؤال که چرا از میان نهادهای دخیل در امر افزایش قیمت بنزین هر کدام کار را به دیگری میسپارد و حاضر نیست مسئولیت این عمل را بپذیرد گفت: «وضعیت موجود را میتوان یک نمونه تیپیکال از ساختار مدیریتی کشور دانست. اگر به حافظه تاریخیمان رجوع کنیم در مییابیم که نخستین مقاومتها در برابر افزایش قیمت بنزین و تعدیل قیمتها به گونهای که تولید به صورت اقتصادی ادامه بیاید و ساختار اقتصادی هم فاسد نشود در مجلس چهارم صورت گرفت و این نهال تا به امروز رشد کرد و اکنون به وضعیت خطرناکی رسیده است».
وی افزود: «آقای احمدینژاد با شعار کاهش و تک رقمی کردن نرخ تورم و بهبود وضعیت معیشتی مردم روی کار آمد. مجموعه سیاستهای گروهی که از سالهای 3-1372 به بعد ناگهان طرفدار معیشت مردم شد و اکنون به قدرت رسیده است به گونهای بوده که اینک روحیه ماتریالیستی در فرهنگ ما به اوج خود رسیده است. توجه کنید که قدرت خرید دستمزد بگیران طی این سالها دو برابر شده اما هیچ تأثیری در رضایتمندی آنان نداشته است. چرا که فرهنگ مصرف به دلیل جدالهای جناحی تخریب شده و مدام مطالبات را بالا بردهایم. یکی از دلایل مسئولیتگریزی مورد بحث هم همین است».
لیلاز ادامه داد: «ادامه وضعیت فعلی سوخت غیرممکن است. ایران امکان واردات روزانه 40 میلیون لیتر فرآوردههای نفتی را ندارد. در عین حال به دلیل سیاستهای پولی – مالی در سال 85، زمینه و امکان انفجار تومی باعث بروز اثرات اجتماعی خواهد شد. به این ترتیب ممکن است افزایش قیمت بنزین به بحران اجتماعی منجر شود و مجلس و دولت اینک آماده پذیرش آن نیستند. چرا که هر دو با شعار بهبود معیشت مردم به قدرت رسیدهاند و این وضعیتی است که باید تاوان آن را یکی از این دو نهاد بپردازد».
این کارشناس مسایل سیاسی – اقتصادی اضافه کرد: «تناقض در این است که اگر قیمتها افزایش نیاید نمیتوانیم روزانه 40 میلیون لیتر واردات داشته باشیم اگر قیمت بنزین گران هم بشود باعث امواج تورمی و در نهایت بحران اجتماعی خواهد شد. کوپنی شدن آن هم آثار گسترده اجتماعی را کاهش نمیدهد و این گوی آتشین است که هیچ کس حاضر نیست آن را به دست بگیرد و هر کس آن را به سمت دیگری پرتاب میکند».
لیلاز در پایان گفت: «دولت چون اطمینان دارد پیشنهادش در این باره عملی نیست آن را مطرح میکند. اساسا کل بودجه 86 برای اجرا نشدن اعلام و تصویب شده است! مصوبه مجلس هم درباره 100 تومانی کردن قیمت بنزین خطر بروز موج تورم را کاهش نمیدهد و مشکل را حل نخواهد کرد».