کد خبر: ۵۹۷۳۶
تاریخ انتشار : ۲۹ فروردين ۱۳۸۶ - ۰۴:۴۹

ری‌تکیه: آمریکا باید قدرت ایران را بپذیرد

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: «ری تکیه» کارشناس شورای روابط خارجی آمریکا و متخصص حوزه ایران با اشاره به اینکه حل هیچ یک از مشکلات خاورمیانه بدون همکاری ایران امکان‌پذیر نیست، می‌گوید آمریکا در مقابل ایران باید گزینه‌هایی مثل حمله نظامی، مذاکرات مشروط و براندازی نظام را کنار گذاشته و در مقابل به استراتژی تنش‌زدایی روی بیاورد.

ری تکیه در مقاله‌ای که مجله «فارن افرز» آن را به چاپ رسانده می‌نویسد نفوذ روبه افزایش ایران در منطقه خاورمیانه آن را به یکی از موضوعات محوری این منطقه تبدیل کرده است. به گونه‌ای که هیچ یک از مشکلات خاورمیانه از جمله مساله عراق،‌ لبنان و چالش امنیتی خلیج‌فارس بدون همکاری‌های تهران قابل حل نیست.

وی معتقد است آمریکا پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 مجموعه‌ای از سیاست‌های غلط را در مقابل ایران آغاز کرده است. سیاست‌هایی که در نهایت قادر به تامین اهداف موردنظر آمریکا در منطقه نبوده است. از این رو تکیه می‌گوید اگر آمریکا به دنبال مهار ایران است باید به تغییراستراتژی فکر کند. 

بنا به نوشته وی جمهوری اسلامی ایران به این زودیها کنار نمی‌رود و قدرت رو به افزایش آن را نیز نمی‌توان محدود کرد. بنابراین آمریکا به جای حمله نظامی، مذاکرات مشروط و براندازی نظام (جمهوری اسلامی ایران) باید به تنش‌زدایی روی بیاورد.

ری تکیه معتقد است آمریکا در چارچوب استراتژی تنش‌زدایی می‌‌تواند با ارائه مشوق‌های اقتصادی و سیاسی به عمل‌گرایان ایران به تغییر تعادل بازی قدرت در ایران کمک کند. وی می‌گوید پس از آنکه عمل‌گرایان در ایران بتوانند توازن قدرت را به نفع خود تغییر دهند و به دنبال برقراری روابط عادی واشنگتن و تهران، می‌توان انتظار داشت که سایر مسائل خاورمیانه نیز بهتر از گذشته به پیش بروند.

ری تکیه در بخشی از مقاله خود می‌نویسد، رهبران آمریکا برای اتخاذ سیاستی هوشمندانه در مقابل ایران باید چند واقعیت انکارناپذیر را بپذیرند، از جمله پایداری نظام حاکم بر ایران و قدرت منطقه‌ای این کشور. به این ترتیب آمریکایی‌ها باید فکر کنند چگونه می‌توان این عوامل را به شکل هماهنگ در کنار یکدیگر قرار داد.

وی می‌افزاید ایران علیرغم ادعاهای عجیبش، آلمان نازی نیست بلکه یک قدرت فرصت‌طلب است که تلاش می‌کند بدون جنگ و درگیری تسلط خود بر منطقه پیرامونش را تثبت کند.

تکیه با اشاره به تاریخ گذشته آمریکا می‌ نویسد ریچارد نیکسون رئیس جمهور اسبق آمریکا و هنری کیسینجر وزیرخارجه‌اش با درک همین واقعیت‌ها، برقراری رابطه با چین را پذیرفته و توانستند از کمک‌های پکن در پایان بخشیدن به جنگ ویتنام استفاده کنند. همین طور سیاست تنش‌زدایی نیکسون در مقابل اتحاد جماهیر شوروی با دستاوردهای قابل توجهی همراه بود. در چارچوب این سیاست آمریکا نه تنها از درگیری با شوروی ممانعت به عمل آورد بلکه توانست به توافقات خوبی در زمینه کنترل تسلیحات اتمی دست پیدا کند.

وی می‌افزاید: البته این بدان معنی نیست که اکنون شرایط برای مذاکره با ایران همچون شوروی و چین آماده است اما می‌توان امیدوار بود که با اتخاذ سیاست‌های درست چنین زمینه‌ای ایجاد شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین