متخصصان مرکز پزشکی "مایو کلینیکِ" آمریکا در پاسخ به این پرسش خاطر نشان کردند: لزوم انجام این آزمایش به شرایط مختلف بستگی دارد. در تست سنجش تراکم استخوان دوز پایینی از اشعه ایکس به شکلی سریع و غیر تهاجمی برای اندازهگیری میزان کلسیم و دیگر مواد معدنی در بخشی از استخوان و معمولا لگن و ستون فقرات به کار گرفته میشود.
با شناسایی کاهش حجم مواد معدنی در استخوانها پزشک متخصص میتواند احتمال خطر شکستگی استخوان را تعیین کرده و پوکی استخوان را تشخیص داده و میزان پیشرفت آن را کنترل کند.
بیشتر جوانان و افرادی که وضعیت جسمی سالمی دارند به انجام آزمایش تراکم استخوان نیاز ندارند. اما با بالا رفتن سن خطر ابتلا به پوکی استخوان افزایش پیدا میکند زیرا تراکم استخوانی با بیشتر شدن سن کاهش پیدا میکند.
این موضوع بیشتر در زنان مشاهده میشود. در زنان ۶۵ سال به بالا انجام آزمایش تراکم استخوان توصیه میشود. همچنین در صورتیکه با انجام این آزمایش سلامت استخوانها تایید شود این آزمایش میتواند پایهای برای ارزیابی تستهای آتی باشد.
برای مردانی که سابقه شکستگی استخوان نداشتهاند پاسخ به این پرسش آشکار نیست. پزشکان آمریکایی انجام مرتب آزمایش تراکم استخوان را برای مردان توصیه نمیکنند زیرا مردان از تراکم استخوانی بیشتری برخوردارند و نسبت به زنان با سرعت کمتری حجم استخوانی خود را از دست میدهند و خطر شکستگی کمتر آنان را تهدید میکند. همچنین شواهد قطعی وجود ندارد که نشان دهد داروهای پوکی استخوان مانع از شکستگی استخوان در مردان شود.
مردان ۵۰ تا ۶۹ ساله و زنان کمتر از ۶۵ سال در صورت وجود فاکتورهای خطرزا در پوکی استخوان از جمله سابقه خانوادگی یا سابقه شکستگی، تست سنجش تراکم استخوان انجام میدهند. همچنین فاکتور خطرزای دیگر مصرف انواع خاصی از داروهاست که با فرایند بازتولید استخوان در بدن تداخل دارد. از جمله این داروها میتوان به داروهای استروئید از قبیل پردنیزون (prednisone) و داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی از قبیل مواردی که پس از پیوند عضو یا پیوند مغز استخوان تجویز میشود، اشاره کرد.
افراد بالای ۵۰ سال که دچار شکستگی استخوان شده و افرادی که حدود ۳.۸۱ سانتیمتر یا بیشتر کوتاهی قد داشتهاند نیز لازم است به منظور بررسی احتمال پوکی استخوان آزمایش سنجش تراکم استخوان انجام دهند.
به گزارش مدیکال اکسپرس، از جمله نکاتی که به حفظ سلامت استخوانها حتی با افزایش سن کمک کند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ورزش کردن
- حفظ رژیم غذایی سالم
- خودداری از استعمال سیگار
- خودداری از مصرف مواد الکلی
همچنین توصیه میشود اگر هر گونه نگرانی درباره سلامت استخوانهای خود دارید در مورد ضرورت انجام تست سنجش تراکم استخوان با پزشکتان مشورت کنید. انجام اقدامات پزشکی و پیشگیرانه لازم و در موقع مناسب به معنی بهرهمندی از سلامت استخوانی در سالهای آتی و در سنین بالاتر است.