آفتابنیوز : آفتاب: کمتر از یک سال پیش بود که نخستوزیر وقت ژاپن کویزومی در شرایطی که محبوبترین سیاستمدار ژاپنی محسوب میشد راهی ایالات متحده شد تا در نشستی مشترک با بوش شرکت کند. نشست این هفته جورج بوش با نخستوزیر جدید ژاپن، شینزوآبه بیشک دیداری پربارتر خواهد بود.
به گزارش آسوشیتدپرس، از زمان روی کارآمدن شینزوآبه در سپتامبر گذشته، دولت وی لحظات شگفتانگیزی را در تاریخ سیاسی این کشور ثبت کرده است. میزان محبوبیت وی نیز به راحتی گویای این امر است. وی با در دست داشتن هفتاد درصد از محبوبیت عمومی بر کرسی نخستوزیری کشورش تکیه زد. چند ماه پیش از برگزاری انتخابات محبوبیت وی تنها 40 درصد بود.
نخستوزیر ناسیونالیست ژاپن البته خشم آمریکاییها را به دلیل مخالفت با تصویب قطعنامهای مبنی بر عذرخواهی دولت ژاپن به دلیل بردهداری جنسی در طول جنگ جهانی دوم برانگیخت.
در این میان جنگ عراق و حاشیههای آن دولت جورج بوش را به شدت درگیر کرده است و دقیقا به همین دلیل رهبران آمریکایی چندان فرصت لازم برای مراوده سیاسی با مقامهای ژاپنی را ندارند.
از آن زمان که کویزومی دفتر نخستوزیری ژاپن را ترک کرده است، همه چیز تغییر بسیاری یافته است. یک استاد علوم سیاسی دانشکدهای در پایتخت ژاپن دراینباره میگوید: گمان نمیکنم که در این برهه زمانی، سیاستمداران ژاپنی بتوانند با ایجاد رابطهای مانند رابطه کویزومی با بوش، به اهداف سیاسی و داخلی خود دست یابند.
با وجود گرفتاریهای بوش، این نشست در گرمترین دوران روابط میان دو کشور از جنگ جهانی دوم تاکنون صورت میگیرد. دو متحد نظامی دوشادوش یکدیگر برای ساخت سیستم دفاع موشکی بالستیک همکاری کردند. دوطرف با همکاری نزدیک، کره شمالی را وادار به متوقف کردن فعالیتهای هستهایش کردند. کابینه ژاپن نیز دو روز پیش حمایت لوجستیک خود از حضور سربازان ژاپنی در عراق را اعلام کردند.
اکتبر گذشته یعنی درست یک ماه پس از روی کارآمدن شینزوآبه، وی با سفر به چین به عنوان نخستین مقصد بینالمللی خود، آمریکاییها را اندکی متعجب کرد. البته توجیه آبه در این اقدام رضایت واشنگتن را به دنبال داشت. دو رهبر برای نخستین بار در حاشیه نشست اقیانوسیه در ویتنام با یکدیگر دیدار کردند.
نخستوزیر ژاپن این هفته اعلام کرد که دو کشور به یکدیگر اعتماد کامل دارند. شینزوآبه در مصاحبهای مطبوعاتی اخیر خود دراینباره گفت: اتحاد میان واشنگتن و توکیو اندک اندک به تفاهمی دوجانبه نزدیک میشود. دیگر لزومی ندارد برای حفظ روابط، رهبران دولت ژاپن پس از روی کارآمدن بلافاصله راهی واشنگتن شوند.
در حقیقت بوش نیز خود را برای استقبالی گرم از آبه مهیا میکند. ژاپن از اصلیترین حامیان حمله ایالات متحده به عراق است. متحدی که سخنی از خارج کردن نیروهای خود از عراق نیز به زبان نمیآورد.
آبه پس از دیدار با بوش در کمپ دیوید و شرکت در ضیافت شام کاخ سفید راهی کشورهای خاورمیانه از جمله عربستان سعودی خواهد شد. شینزوآبه از زمان به دست گرفتن قدرت سرسختانه برای اعمال تغییرات اساسی در قانون اساسی تلاش میکند. وی قصد دارد با لغو محدودیتها امکان همکاری نظامی بیشتر با واشنگتن را فراهم کند. در این میان واشنگتن نیز براین باور است که توکیو باید برای خرید تسلیحات موشکی از محدودیتهای نظامی خود که در قانون اساسی تهیه شده فاصله بگیرد.