ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه این اظهارات را پس از انقضای پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد (INF) مطرح کرد؛ پیمانی که روز جمعه به دنبال اطلاعیه آمریکا مبنی بر اینکه قصد دارد تسلیحاتی را که قبلا بر اساس مفاد پیمان INF ممنوع اعلام شده بود، آزمایش و مستقر کند، منقضی شد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، واشنگتن اعلام کرد از این پیمان خارج میشود چرا که روسیه مفاد این پیمان را نقض کرده است. این در حالی است که مسکو هر گونه نقض مفاد این پیمان را رد میکند.
پوتین ضمن محکوم کردن خروج آمریکا از پیمان INF آن هم به شیوهای "یک جانبه" و "با دلایل بعید و غیرمتقاعدکننده" گفت: این اقدام واشنگتن به طور جدی به وضعیت ناآرامی در جهان دامن میزند و خطرات اساسی و مهمی را برای همگان به وجود میآورد.
وی در بیانیهای گفت: روسیه با دقت اقدامات واشنگتن را زیر نظر دارد و اگر ببیند آمریکا در حال ساخت و استقرار موشکهای میانبرد جدید است مسکو نیز واکنش متقابل نشان خواهد داد.
پیمان INF که توسط رونالد ریگان و میخائیل گورباچوف، رهبران وقت آمریکا و جماهیر شوروی در سال ۱۹۸۷ میلادی امضا شده بود تولید، آزمایش و استقرار موشکهای بالستیک و کروز با بردی بین ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر را ممنوع اعلام کرد.
چنین تسلیحاتی به خاطر آنکه در مقایسه با موشکهای بالستیک قاره پیما در زمان کوتاهتری میتوانند به اهداف تعیین شده برسند بسیار بیثباتکننده توصیف شدهاند و احتمال بروز یک درگیری اتمی به خاطر یک هشدار پرتاب غلط را افزایش میدهند.
پوتین روز دوشنبه به وزارتهای دفاع و خارجه و همچنین سرویس اطلاعات خارجی روسیه دستور داد تا با دقت تمامی اقدامات آمریکا در خصوص ساخت، توسعه و یا استقرار موشکهای منع شده تحت پیمان INF را زیر نظر بگیرند.
پوتین گفت: اگر ما اطلاعات معتبری دریافت کنیم دال بر اینکه آمریکا توسعه چنین موشکهایی را تکمیل کرده و محصول سیستمهای مربوطه را پرتاب کرده، روسیه مجبور خواهد شد تا موشکهای مشابهی را تولید کند.
آمریکا، روسیه را به ساخت و استقرار موشک کروزی که نقض مفاد پیمان INF است متهم کرده در حالیکه روسیه ضمن رد این اتهامات آمریکا را به نقض این پیمان متهم کرده است.
پوتین گفت: در حال حاضر روسیه به موشکهای هواپایه "کینژال" و "ایکس-۱۰۱" و موشکهای "کالیبر" که توسط زیردریاییها و کشتیهای نیروی دریایی حمل میشوند و همچنین تسلیحاتی از جمله موشکهای کروز مافوق صوت ضد ناو "زیرکن" تکیه خواهد کرد تا امنیت خود را تضمین کند.
وی همچنین بار دیگر بر وعده مسکو برای عدم استقرار موشکهای میانبرد تا زمانی که آمریکا چنین موشکهایی را در نزدیکی مرزهای روسیه مستقر نکرده باشد، تأکید کرد.
پوتین افزود: اقدامات ما مربوط به ساخت، توسعه و استقرار موشکهای میانبرد مستقر بر زمین کاملا متقابل خواهد بود. ما تا زمانی که موشکهای میانبرد ساخت آمریکا در مناطقی که ممکن است روسیه را تهدید کند مستقر نشده باشند موشکهای مشابه را مستقر نخواهیم کرد.
پوتین همچنین تأکید کرد که خروج آمریکا از پیمان INF میتواند راه را برای پایان دیگر پیمانهای کنترل تسلیحاتی هموار سازد و باعث به وجود آمدن یک رقابت تسلیحاتی تمام عیار شود.
وی افزود: به منظور اجتناب از یک آشوب بدون قانون و محدودیت لازم و ضروری است تا تمامی پیامدهای خطرناک را بررسی کرده و یک مذاکره جدی بدون هیچ گونه ابهامی آغاز کنیم.
از نظر روسیه از سرگیری مذاکرات تمام عیار درخصوص امنیت و ثبات استراتژیک بدون هر گونه تأخیری لازم و ضروری است.
به گفته یکی از قانونگذاران ارشد روسیه این بیانیه پوتین هشداری برای کشورهایی است که توافق کردهاند میزبان موشکهای آمریکا باشند.
پوتین این هشدار خود را پس از برگزاری نشستی با شورای امنیت روسیه مطرح کرد؛ نشستی که در جریان آن مقامات روسیه در خصوص اقدامات آمریکا که به گفته مسکو میتواند پایه اصلی کنترل تسلیحاتی بینالملل را متزلزل کند، مذاکره کردند.