«مصدق مصدقپور» کارشناس مسائل کشورهای حاشیه خلیجفارس طی یادداشتی برای ایلنا به تشریح اخبار ضد و نقیض درباره خروج بمبافکنهای بی۵۲ آمریکا از پایگاه نظامی این کشور در قطر پرداخته که به شرح ذیل از نظر میگذرد:
اخیراً اخباری مبنی بر عزیمت و خروج بمبافکنهای بی۵۲ آمریکا از پایگاه نظامی العدید در قطر منتشر شده است که عدهای آن را تایید و طیف منتسب به رسانهها و اتاق فکرهای غرب آن را تکذیب یا در موردش سکوت کردهاند. در مورد این موضوع باید متوجه بود که تحرک ادوات آمریکا (اعم از بمبافکنها، جنگندهها، پهپادها، ناوها و غیره) در سراسر دنیا بر اساس یک برنامه از پیش تعیین شده انجام میشود مگر آنکه سناریوی خاصی از سوی پنتاگون در دستور کار قرار بگیرد. در مورد پایگاه العدید قطر هم باید به این نکته توجه داشت که این پایگاه یکی از بزرگترین پایگاههای هوایی آمریکا در دنیا به حساب میآید و از حیث جایگاه استراتژیک در ادبیات نظامی ایالات متحده از اهمیت بالایی برخوردار است.
باید دانست که بمبافکنهای بی۵۲ تنها در پایگاه قطر مستقر نیستند بلکه تعدادی از آنها در پایگاه کلاله واقع در کشور عمان استقرار دارند. البته آمریکا در سوریه، امارات، افغانستان و عراق هم پایگاه هوایی دارد اما باید توجه کنید که مقر و پایگاه اصلی بمبافکنهای مذکور در اقیانوس هند؛ چراکه از آنجا به راحتی میتوانند بمبافکنهای بی۵۲ را به اقصی نقاط جهان اعزام کنند. این اعزامها به صورت مأموریتی انجام میشود و گاهی ممکن است بمبافکنها دستور بازگشت از ماموریت را از سلسله مراتب خود اخذ کنند یا دستور اعزام به آنها ابلاغ شود. در هر دو صورت ماموریت به آنها ابلاغ میشود و نیروها موظف به اجرای آن هستند.
در وضعیت فعلی هیچ اتفاق میدانی که آمریکا بتواند در باب آن اعلام وجود کند به صورت میدانی و تئوریک در سطح منطقه وجود ندارد؛ لذا برای آنکه بگویند در حال فعالیت هستیم دست به چنین اقدامهایی میزند و از بازوهای رسانهای خود در جهت برجسته کردن این اقدام بهرهبرداری میکنند. اینکه چرا خبر خروج بمبافکنهای بی۵۲ آمریکا از قطر کلاً بایکوت میشود دلایلی مختلفی دارد که یکی از آنها جلوگیری از ریختن و سقوط هیمنه نظامی آمریکا در منطقه است. دلیل بعدی این است که آنها در زمان ورود بمبافکنهای بی۵۲ به قطر مانور رسانهای بسیار بزرگی به راه انداختند و حتی این اقدام را در جهت تهدید ایران به دنیا القاء کردند.
بحث دیگر این است که آنها بعد از هدف قرار گرفتن پهپاد آمریکایی تا حدود زیادی به صورت دست به عصا با ایران وارد معادلاتشان میشوند. از سوی دیگر باید متوجه بود که بلند شدن بمبافکنهای مذکور برای هدف قرار دادن ایران نیاز به مسافت زیادی دارد تا این بمبافکنها از مدار خارج شوند تا سپس بتوانند هدف (ایران) را مورد ضربه قرار دهند. حال سوال این است که بمبافکنهایی به این جثه و عظمت چگونه میخواهند به محض بلند شدن از قطر ایران را مورد هدف قرار دهند؟ اینها مسائل فنی و نظامی است که متاسفانه در تحلیلها مورد نظر قرار گرفته نمیشود. بنابراین ورود این بمبافکنها به قطر از روز اول یک بزرگنمایی محض بوده است.
در این مورد نخست عملیات روانی از سوی ایالات متحده علیه ایران و متحدانش در دستور کار قرار گرفت و حالا که اخباری مبنی بر خروج از قطر آمده، نمیتوانند بر آن مهر تایید بزنند. دومین موضوع این است که امریکا با خارج کردن بمبافکنهای بی۵۲ به صورت غیرمستقیم به دنیا و به خصوص به ایران اعلام میکند که خواهان جنگ نیست. بدون تردید این موضوع یک شکست در ساختار نظامی آمریکا به حساب میآید که تبعات آن به زودی در داخل و خارج ایالات متحده مشخص میشود.