آفتابنیوز : آفتاب: نامزدهای کسب عنوان ریاست جمهوری فرانسه شامگاه گذشته در حالی به بحث و مناظره بر سر موضوعات مختلف پرداختند که حداقل در یک عرصه با هم تفاهم داشتند، سگولن رویال، نامزد سوسیالیستهای فرانسوی و نیکولاس سارکوزی، کاندیدای راستگرایان میانه در مورد پرونده هستهای ایران خواستار آن شدهاند که تحریمهای بینالمللی اقتصادی افزایش یافته و جامعه بینالمللی رویکردی متحد در قبال تهران از خود به نمایش بگذارد.
موضع مشترک دو نامزد فرانسوی به تبع وابستگیهای سیاسی آنان دارای اختلافاتی نیز بود. نیکولاس سارکوزی راستگرا و نزدیک به آمریکا و انگلیس که دارای بیشترین بخت برای تصاحب عنوان ریاستجمهوری فرانسه محسوب میشود، در سخنانی عجیب ادعا کرد که «مقامات ایرانی خطرناک هستند!»
سارکوزی در برابر پرسش مجری برنامه در مورد کارکرد تحریمها علیه ایران، گفت: باید همراه باتحریمها، اتحاد جامعه بینالمللی درقبال پرونده هستهای ایران را هم حفظ كرد.
این موضع سارکوزی که منطبق با سیاستهای آمریکا و اسراییل برای تحت فشار قراردادن ایران اتخاذ میشود، در حالی است که وی در سخنرانی بهمن ماه گذشته خود در جمع خبرنگاران، ایران را كشوری بسیار بزرگ و دارای تمدنی عظیم خوانده بود. سخنان سارکوزی در آن زمان به نوعی نرمش در برابر ایران تعبیر شده بود اما سیاستمدار فرانسوی پس از آن با موضعگیریهای شدید خود عملا نشان داده که ترجیح میدهد همپا و در کنار انگلیس و آمریکا حرکت کند.
سگولن رویال سوسیالیست که به صورت طبیعی باید مخالف سیاستهای آمریکا باشد هم در جریان مناظره روز گذشته خود ترجیح داد به همراهی با سارکوزی بپردازد. رویال در میان سیاستمداران فرانسوی حاضر در صحنه انتخابات (دور نخست) شدیدترین مواضع را علیه ایران اتخاذ کرده بود.
رویال در مناظره خود هم از این مواضع شدید با افتخار یاد کرده و گفت: من پیشاز این نیز شدیدترین موضع را درقبال ایران گرفته بودم و اكنون نیز براین امر تاكید می كنم كه ایران نباید به غنیسازی صنعتی دست یابد.
نامزد سوسیالیستها با تاکید بر اینکه « جامعه جهانی باید قاطعانه دربرابر ایران بایستد» افزود: باتوجه به نبود مرز مشخص بین غنیسازی صنعتی و نظامی، با یك انحراف میتوان به انرژی هستهای نظامی دست یافت.
رویال پیش از این نیز در سخنانی که با تمجید محافل صهیونیستی روبرو شده بود، تصریح کرده بود که حتی مخالف دستیابی ایران به انرژی صلحآمیز هستهای است. این رویکرد افراطی باعث شده بود تا حتی نیکولاس سارکوزی راستگرا هم زبان به انتقاد از وی گشوده و چنین موضعگیریهایی را فاقد وجاهت بداند.
رویال از جمله نزدیکترین سیاستمداران فرانسوی به لابی صهیونیستی موجود در اروپا محسوب میشود. همین نزدیکی باعث شده است تا وی بارها با تاکید بر این ادعا که «کشوری غیر دموکراتیک و خواهان حذف کشوری دیگر از صحنه جهانی نباید دارای قدرت هستهای باشد» تهران را هدف شدیدترین اتهامات خود قرار دهد.
در شرایطی که سارکوزی به دلیل همراهی با انگلیس و آمریکا میتواند فرانسه را بیش از پیش به اردوگاه مخالفان ایران براند، در نقطه مقابل به باور کارشناسان منطقهای مواضع تند رویال با ورود وی به عرصه سیاست تا حدی قابل کنترل و تعدیل است. به باور این افراد، مجموعه حزب سوسیالیست فرانسه به رویال اجازه نخواهد داد سیاستی چنین همراستا با آمریکا اتخاذ کند. این امر در برخی انتقادات داخلی از رویال نیز قابل مشاهده است.
سوسیالیستها ترجیح میدهند در شرایط فعلی از یک سو برای گرفتن اهرم برتری سیاستخارجی از سارکوزی و راستگرایان و همزمان کشیدن طیفی بیشتر از جوامع و گروههای تاثیرگذار اقتصادی و سیاسی به سمت خود از آشکار کردن انتقادات خود نسبت به رویال خودداری کرده و تنها به ذکر این نکته که سخنان وی نوعی برداشت شخصی است و قاعدتا کاملا منطبق با سیاستهای دولت احتمالی سوسیالیست نخواهد بود، اکتفا کنند.