آفتابنیوز : آفتاب: مجله اکونومیست در تحلیلی از نشست شرمالشیخ، سیاست آمریکا برای مقابله با ایران را یک «بازی هوشمندانه» توصیف کرده و مینویسد مذاکرات کاندولیزا رایس با همتای سوری خود در این اجلاس حاکی از تغییرات ایجاد شده در سیاستهای کاخ سفید است و آمریکا با طرح بهبود روابط با سوریه به دنبال اهرم فشاری علیه ایران در منطقه است.
اکونومیست مینویسد: نشست شرمالشیخ برای بررسی اوضاع عراق تشکیل شده بود اما زمزمهها مستقیما به عراق مربوط نمیشود بلکه چشمها به نمایندگان دو بازیگر مهم در منطقه بود. همه منتظر بودند تا ببینند چگونه کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا و منوچهر متکی همتای ایرانیاش با هم دیدار میکنند. البته دیدار آنها بسیار کوتاه و در حد تعارفات معمول بود.
در مقابل خانم رایس نشست سازندهای با همتای سوری خود داشت و این حاکی از تغییرات ایجاد شده در سیاستهای کاخ سفید است چرا که چند هفته گذشته، جرج بوش به شدت از سفر نانسی پلوسی رئیس کنگره آمریکا به دمشق و دیدار با مقامات سوری انتقاد کرد. بوش گفت پلوسی نتایج تلاش برای منزوی کردن سوریه را تضعیف کرده است. اما اکنون خانم رایس در اجلاس شرمالشیخ با همتای سوری خود صحبت کرده و آن را نشست «سازندهای» میخواند. ولیدالمعلم وزیر خارجه سوریه نیز گفت کشورش در بهبود روابط با آمریکا جدی است. وی از آمریکا خواست با فرستادن سفیر خود به دمشق به روابط سرد دو کشور پس از ترور رفیق حریری پایان ببخشد.
اکونومیست میافزاید: کاملا روشن است که آمریکا به این دلیل سیاستش در مقابل سوریه را تغییر داده چون میخواهد این کشور را از متحد اصلیاش یعنی ایران دور کند.
بنا به این گزارش ممکن است آمریکا در مقابل ایران با اعتماد به نفس بیشتری عمل کند. چرا که نیروهایش در خلیجفارس را تقویت کرده و تعدادی از ایرانیها را در عراق دستگیر کرده است. آمریکا همچنین در ایجاد اجماع جهانی علیه تهران و تصویب دو قطعنامه تحریم علیه آن موفق بوده است. اما سیاست آمریکا میتواند قویتر نیز باشد. تغییر سیاست منزوی کردن سوریه یکی از مواردی است که میتواند در این راه به واشنگتن کمک کند. البته اجماع در درون دولت بوش در مورد نحوه برخورد با ایران نیز میتواند در تقویت موضع آمریکا مهم باشد.
بنا به نوشته اکونومیست هنوز هم گروهی به رهبری دیک چنی معاون رئیسجمهور به تعامل با ایران اعتقادی ندارند و مذاکرات دیپلماتیک را جایزهای برای رفتارهای بد ایران میدانند. در مقابل گروهی دیگر به رهبری کاندولیزا رایس معتقدند تعلیق غنیسازی باید هدف مذاکره با ایران باشد، بنابراین آنرا به عنوان پیششرط مذاکره با تهران قرار دادهاند.
اکونومیست میافزاید: آمریکا در کنار تغییر سیاستهایش در مقابل سوریه میتواند از اختلافات درونی ایران میان تندروها و میانهروها نیز استفاده کند. بنابراین میتوان انتظار داشت که استراتژی آمریکا به ایجاد متحدین جدید در منطقه بینجامد و اختلافات داخلی در ایران را افزایش دهد. البته این امکان نیز وجود دارد که ایران زیرکانه اختلافات بیرونی را کنار گذاشته و ابزار موثری در مقابل تغییر سیاست آمریکا به دست آورد.